zondag 21 april 2024
HomeAppsEen Clash of Clans-gids voor ouders

Een Clash of Clans-gids voor ouders

Benieuwd naar de tekenfilmachtige strategiegame die alle kinderen spelen?

Als je kind dol is op videogames heb je waarschijnlijk wel gehoord van Clash of Clans, de strijdlustige strategische game die razend populair is onder tieners. Vraag je je af waar het over gaat? Begin met het downloaden van de game. Het is gratis, en op de hoogte zijn loont echt als je weer eens wordt bestookt met smeekbedes om meer tijd op het scherm. Hier zijn enkele veelgestelde vragen van ouders – plus de antwoorden.

Wat doe je in Clash of Clans?

In Clash of Clans bouw je een tekenfilmachtig middeleeuws dorp op vanaf de grond. Om je verdedigingswerken en troepen te construeren verzamel je grondstoffen – goud en elixer – die je gebruikt om bijvoorbeeld barakken, kanonnen en torens voor boogschieters te bouwen.

Gevechten duren meestal 5 tot 10 minuten en kunnen niet worden gepauzeerd. Iets om in gedachten te houden als je kind smeekt om ‘nog één potje’.

Maar het gaat in dit spel om meer dan bouwen alleen. Je dorp wordt constant onder vuur genomen door tegenstanders. Zelfs wanneer je niet aan het spelen bent! Het is fantastisch om zélf bliksemaanvallen uit te voeren, waardoor je de kans krijgt om door de verdedigingslinie van een andere speler heen te breken.

Wat betreft geweld: het is als in familiefilms. Je ziet geen bloed of gruwelijkheden, maar tijdens de strijd vullen kleurrijke explosies het scherm. Wanneer soldaten het loodje leggen, schreeuwen ze en veranderen ze in spoken.

En dat is leuk omdat?

In de clanoorlogen-modus kunnen vrienden een team vormen om online tegen andere spelers te strijden.

Kinderen zijn dol op het opbouwen van uitgebreide dorpen en krachtige legers, maar een groot deel van de aantrekkingskracht van de game bestaat ook uit het sociale aspect. Door met hun vrienden een team te vormen, kunnen ze samen spelen tegen tegenstanders van alle leeftijden van over de hele wereld.

Wees voorbereid op wat drama hier en daar. Spelers verlaten teams, beginnen hun eigen club en kibbelen daarover. Het is het game-equivalent van gesteggel tijdens de rust bij voetbal.

Tegen wie praat mijn kind?

Herinner kinderen eraan om nooit persoonlijke informatie te delen in het chatvenster.

Clash of Clans heeft een chatvenster waarin spelers berichten kunnen typen aan alle anderen in het spel. Zoals bij elke vorm van online chatten lees je hier van alles, van positieve aanmoedigingen tot openlijke vijandigheid.

Wat als ik niet wil dat mijn kind met vreemden praat?

Hoewel je de chat niet kunt uitschakelen, kun je het venster sluiten door op de oranje pijl aan de rechterkant te tikken.

De game filtert het meest grove taalgebruik. En je kunt vervelende spelers dempen en slecht gedrag rapporteren door te tikken op het aanstootgevende bericht.

Het kan handig zijn om te weten dat chatten voor de meeste kinderen weliswaar bij het spel hoort, maar dat het niet essentieel is. Zonder kun je ook goed spelen – en winnen.

Wat kost het mij?

Wil je niet dat je kind geld uitgeeft in de game? Geen probleem.

Je speelt Clash of Clans gratis, maar je bent wel aan tijd gebonden bij het opbouwen en upgraden van je dorp en troepen. Met in-app-aankopen vanaf € 1,09 kun je edelstenen kopen die deze tijd oprekken of de deadline mogelijk verwijderen.

Wil je liever helemaal geen geld uitgeven? Kinderen kunnen gewoon – zonder te betalen – wachten tot hun volgende upgrades beschikbaar zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

Het laatste technieuws