zaterdag, mei 25, 2024
HomeAppsCrypto apps weer meer gedownload na lastig jaar

Crypto apps weer meer gedownload na lastig jaar

Na een halvering van het aantal downloads in 2022 was er in januari een stijging van 70%

Crypto apps werden in januari bijna 70% vaker gedownload dan in december. Het is voor het eerst sinds april vorig jaar dat crypto apps zo’n grote stijging in populariteit laten zien. In de loop van vorig jaar halveerde het aantal downloads van crypto apps in Nederland nog. “Dit laat zien dat de cryptomarkt wel tegen een stootje kan.” 

Dit blijkt uit onderzoek van crypto bedrijf BLOX en is gebaseerd op cijfers van data tool AppTweak. Die laten zien dat ruim 80.000 mensen een crypto app installeerden in januari, tegen 55.000 in december. Hoewel het er in februari wat minder waren dan in januari, is de trendbreuk duidelijk. Er is weer ruimte voor groei na een halvering vorig jaar: in de eerste helft van 2022 installeerden zo’n 840.000 Nederlanders een app, tegen 444.000 in de tweede helft van het jaar.  

De hernieuwde populariteit sluit aan op de wereldwijde groei van het aantal mensen dat crypto bezit. Dat steeg zelfs in het lastige jaar 2022 van 306 miljoen naar 425 miljoen mensen.  

Economie 

Het aantal app downloads zegt iets over het huidige sentiment en hoe beleggers reageren op het nieuws. De stijging in januari lijkt een duidelijk gevolg van de opleving van de koersen. Omgekeerd is de daling in 2022 te verklaren door de combinatie van de verslechterde economie, dalende koersen en opschudding in de crypto branche. “Net als afgelopen maand, zagen we bijvoorbeeld vorig jaar een piek in april, toen de Bitcoin koers ook flink omhoog ging”, zegt crypto-pionier en oprichter Davy Stevens van BLOX. 

Het omgekeerde is ook waar: in mei, juni en juli kelderde het aantal downloads, om na een paar maanden stabiliteit in december opnieuw te zakken. “Half mei crashte de cryptomunt Luna onverwacht. Daar reageerde onder andere de Bitcoin koers op en dat zien we ook terug in het aantal downloads. Zo lijkt de val van cryptobeurs FTX in november een rol te spelen in de daling in december.” 

Weg omhoog 

De recente opleving toont volgens Stevens aan dat je crypto nooit moet uitvlakken. “Wij zijn al sinds 2013 bezig met crypto en worden niet zo snel bang van mindere periodes. De populariteit van crypto stoelt op twee poten. Een groeiende groep mensen heeft meer vertrouwen in een schaarse cryptomunt als Bitcoin, dan in een euro die dit jaar bijna 12% minder waard is geworden. Een andere groep mensen is vooral uit op winst en kijkt naar de koers. Zij zijn geneigd te verkopen in mindere tijden, waardoor de koers daalt. Dat zien we eigenlijk altijd gebeuren na een periode van grote stijging. In lastige tijden roepen sommige mensen dat crypto dood is, maar zoals je nu weer ziet, vinden de koersen altijd weer hun weg omhoog.” 

Kijk hier voor alle cijfers op een rij.  

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments