donderdag, juli 18, 2024
HomeInternetCloud Services domineren de inkomsten van Tech Giganten; Microsoft leidt met zijn...

Cloud Services domineren de inkomsten van Tech Giganten; Microsoft leidt met zijn Cloud Division

In een tijd waarin techreuzen zoals Google, Meta en Microsoft de grenzen van kunstmatige intelligentie verkennen, blijkt uit recente kwartaalcijfers dat hun winsten voornamelijk afkomstig zijn van cloudservices. Voor Microsoft is de Cloud Division zelfs de belangrijkste bron van inkomsten geworden.

Microsoft’s AI-chatbot, ChatGPT, ontwikkeld in samenwerking met OpenAI, heeft al meer dan een jaar lang de aandacht getrokken. Hoewel grote techbedrijven allemaal sterk investeren in AI-ontwikkeling, laten de cijfers zien dat cloudservices momenteel de grootste bron van inkomsten zijn voor Microsoft, Google’s moederbedrijf Alphabet, en Meta, het moederbedrijf van Facebook.

Zowel Microsoft als Google zien een aanzienlijke groei in hun omzet uit cloudservices. Deze groei wordt aangedreven door een toenemende trend waarbij foto’s en bestanden worden opgeslagen in cloudopslagdiensten zoals OneDrive van Microsoft en Google Drive.

Bedrijven zijn ook steeds meer afhankelijk van cloudservices. Naast het verplaatsen van bestanden migreren ze ook hun software en soms zelfs volledige werkomgevingen naar de cloud.

Deze ontwikkelingen hebben cloudomgevingen omgevormd tot een miljardenindustrie voor grote techbedrijven. In het eerste kwartaal van dit jaar verdiende Microsoft bijvoorbeeld bijna 25 miljard euro aan cloudservices, terwijl Google bijna 9 miljard euro verdiende.

Voor Microsoft is de Cloud Division nu al de belangrijkste inkomstenbron, goed voor ruim 43 procent van de totale omzet van het bedrijf. Bij Google blijft de zoekmachine de grootste inkomstengenerator, maar de cloudservices worden steeds belangrijker.

Meta, aan de andere kant, genereert voornamelijk inkomsten uit advertenties, met een aanzienlijke groei in vergelijking met voorgaande kwartalen.

Hoewel er grote verwachtingen zijn van kunstmatige intelligentie, zijn de inkomsten uit AI-diensten nog niet significant zichtbaar in de kwartaalcijfers van de grote techgiganten. Deze inkomsten worden bijvoorbeeld bij Alphabet ondergebracht in de categorie ‘overige weddenschappen’.

Desalniettemin hebben Meta, Alphabet en Microsoft het eerste kwartaal van dit jaar afgesloten met aanzienlijke winsten. Microsoft’s winst steeg met bijna 20 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl Google’s moederbedrijf een winststijging van ruim 57 procent rapporteerde.

Naast Google en Microsoft is ook Amazon een belangrijke speler in de cloudmarkt. Hun kwartaalcijfers worden volgende week verwacht.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments