Lang heb je voor een nieuwe laptop moeten sparen. Ein-de-lijk heb je hem dan in huis. Je kunt niet wachten om de laptop op te starten en de eerste games erop te installeren. Want dat is waar jij jouw laptop voor hebt aangeschaft: gaming. Maandenlang heb jij er naar uit gekeken om overal waar je gaat en staat te kunnen gamen. Op jouw eigen laptop nota bene. En nu is het dan eindelijk zo ver! Nadat de installatie van het besturingssysteem is voltooid, start je meteen de installatie van Far Cry 6. Een game die je altijd al ‘on the go’ hebt willen spelen. Maar dan gaat het mis… De installatie wordt afgebroken. Er verschijnt een pop-up in beeld dat jouw laptop niet aan de juiste vereisten voldoet. Met andere woorden: de laptop is niet geschikt om dit soort ‘zware’ games te kunnen draaien. Teleurgesteld smijt je de laptop aan de kant. Hoe had je dit kunnen voorkomen?
Het verschil tussen een normale laptop en een gaming laptop
In bovenstaand voorbeeld is er voor gekozen om een ‘normale’ laptop aan te schaffen. Dit zijn de standaard huis-tuin-en-keuken laptops waarvan de meeste mensen er tegenwoordig wel eentje in huis hebben. Deze laptops zijn prima geschikt voor de dagelijkse taken. Denk bijvoorbeeld aan het opzoeken van informatie, het versturen van mailtjes, het opstellen van Word documenten en het bijhouden van Excel sheets. Bovendien zijn deze laptops geschikt om simpele, kleine spelletjes op te spelen. Maar meer dan dat ook niet. Gaming laptops bestaan niet voor niets. Dit soort laptops kunnen in principe alles wat een normale laptop ook kan. Daar komt echter bij dat je op een speciale gaming laptop de nieuwste en meeste geavanceerde games kunt spelen.
Simpele spelletjes waar geen dedicated grafische kaart voor nodig is
Wanneer je een normale laptop en een gaming laptop naast elkaar open schroeft, kom je er snel genoeg achter waarom een gaming laptop wél geavanceerde games aankan en een normale laptop niet. Zelfs de meest high-end normale laptops hebben geen aparte grafische kaart. De grafische kaart is het onderdeel dat de beelden naar het beeldscherm verstuurt. Bij normale laptops is de grafische hardware geïntegreerd. Geïntegreerde grafische kaarten hebben geen eigen toegewezen geheugen, maar maken gebruik van het systeem-RAM. Hierdoor zijn ze minder krachtig. Dit is de reden waarom een normale laptop geen geavanceerde en grafisch zware games aankan. Speel je uitsluitend simpele spelletjes? Dan is daar vaak geen aparte, dedicated grafische kaart voor nodig. En volstaat een normale laptop dus al prima.
Speel je het liefst de nieuwste van de nieuwste games?
Speel je echter het liefst de allernieuwste games die vers van de pers komen? Dan doe je er goed aan om een speciale gaming laptop te kopen. Nieuwe games worden namelijk steeds geavanceerder. Ze vragen steeds meer van de grafische kaart. We hoeven je vast niet uit te leggen dat een geïntegreerde grafische kaart in zo’n geval niet volstaat. Games als Far Cry 6, Red Dead Redemption 2 en Forza Horizon 5 hebben echt een dedicated grafische kaart nodig om überhaupt al te kunnen opstarten, laat staan draaien op de allerhoogste en beste instellingen. En geloof ons: die paar honderd euro extra is een volwaardige gaming laptop meer dan waard!