donderdag, juni 20, 2024
HomeComputer4 tips om je printer veilig te gebruiken

4 tips om je printer veilig te gebruiken

In een thuisnetwerk vormen printers vaak een zwakke schakel. Dat is niet omdat de producenten van zo’n printer niet investeren in digitale veiligheid, integendeel. De problemen liggen vaak elders. Dat bewijst ook een recent onderzoek dat is uitgevoerd door het Belgische Test Aankoop. De onderstaande vier tips moeten ervoor zorgen dat jij je netwerkprinter veilig kan gebruiken.

Slechte netwerkbeveiliging en zwakke wachtwoorden zorgen voor problemen

Uit het onderzoek van Test Aankoop blijkt dat veiligheidsproblemen vaak verschillende oorzaken hebben die niet bij de printer zelf liggen. Zo vindt de communicatie tussen de toestellen in het lokale netwerk en de printer soms onversleuteld plaats. Hierdoor kunnen mensen die het niet goed bedoelen informatie onderscheppen en bijvoorbeeld documenten lezen. Ook een zwakke wachtwoordbeveiliging komt voor. Daarnaast is de router niet altijd goed geconfigureerd. Gelukkig kan je zelf het een en ander doen om veilig je printer te gebruiken.

De router correct configureren

In de eerste plaats is het belangrijk dat je de router veilig configureert. Zo voorkom je dat anderen buiten het netwerk verbinding kunnen maken met de printer. Als een hacker verbinding kan maken met de router, worden alle digitale apparaten die met het netwerk verbonden zijn een doelwit. En in een smart home kunnen dat er heel wat zijn. Zorg daarom voor een goed wachtwoord. Zowel het wachtwoord voor de wifi zelf als het wachtwoord om toegang te krijgen tot het instellingenmenu dient voldoende complex te zijn.

Kiezen voor een veilige printer

Natuurlijk blijft een betrouwbare printer kopen enorm belangrijk. Een goede printer biedt allerlei extra veiligheidstools aan. In zakelijke omgevingen is dit enorm belangrijk. Ook thuis kan dat het geval zijn, bijvoorbeeld wanneer er thuis zakelijke documenten met vertrouwelijke informatie worden geprint.

Producenten als Brother investeren sterk in het tegengaan van beveiligingsrisico’s. Deze producent zet onder meer in op de automatische detectie van beveiligingsinbreuken, gebruikersverificaties en -beperkingen en beveiligingsprotocollen. De printer is dan beveiligd tegen cyberaanvallen, ongeoorloofde toegang tot documenten wordt voorkomen en alle gegevens worden versleuteld om datadiefstal te voorkomen. Zelfs NFC-identificatie behoort tot de mogelijkheden. Uiteraard zijn sommige van deze beveiligingsoplossingen eerder gericht op zakelijke printers dan op thuisprinters.

Werken met gastnetwerken

Daarnaast is het aan te raden om bezoekers niet de meest uitgebreide toegangsrechten te geven als ze op het internet willen surfen, maar om ze toegang te bieden tot een gastnetwerk. Dit moet je vooraf even instellen. Dankzij een gastnetwerk kunnen bezoekers wel nog steeds surfen, maar hebben ze geen toegang tot de bestanden die met het thuisnetwerk worden gedeeld of met apparaten die met het thuisnetwerk verbonden zijn.

Tijdig updates uitvoeren

Ten slotte is het enorm belangrijk om je printer up-to-date te houden. Printerproducenten brengen regelmatig updates uit die niet alleen voor een betere gebruikservaring zorgen, maar die de printer bovendien ook beveiligen tegen de nieuwste bedreigingen. De driver kan je in Windows updaten door via Start naar Instellingen te gaan en vervolgens naar Bijwerken en beveiligen. Klik op Naar updates zoeken en voer de updates uit. Via het menu van je printer kan je vaak ook firmware-updates installeren. Hoe dit werkt, verschilt per printer. Sommige producenten als Brother hebben ook een updatetool waarmee je eenvoudig de updates kan vinden op basis jouw model.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments