woensdag 28 februari 2024
HomeGadgetsWelk type printer past bij jouw behoeften?

Welk type printer past bij jouw behoeften?

Ben je op zoek naar een printer? Dan zijn er veel zaken om te overwegen. Maar een fundamentele overweging om te maken, is wat je behoeften zijn en welke afdruktechniek daar het beste bij past. Wil je foto’s of andere afbeeldingen netjes kunnen afdrukken? Of wil je vooral snel veel tekst kunnen afdrukken? We bespreken verschillende typen printers.

Inkjet printer

Het meest voorkomende type printer voor thuis is de inkjet printer. Deze werkt met een techniek waarbij kleine druppels inkt uit inktcartridges op papier worden aangebracht. Dankzij deze techniek kan er op hoge resolutie afgedrukt worden. Voor kleurenafdrukken en het printen van foto’s is een inkjet printer daarom het meest geschikt. Ook als je slechts af en toe gebruikmaakt van je printer is de inkjet printer de beste keuze, omdat deze goedkoper zijn dan laserprinters en minder stroom verbruiken. Een nadeel is wel dat de inktcartridges voor een inkjet printer relatief duur zijn, hoewel er vaak voor grote merken printers zoals een Brother printer ook huismerkcartridges te krijgen zijn. Ook zijn inkjet printers relatief langzaam met het afdrukken, hoewel het verschil tussen verschillende modellen hierbij groot kan zijn.

Laserprinter

Laserprinters werken met een andere techniek dan inkjet printers. Dit printertype gebruikt geen inkt en inktcartridges, maar maakt in plaats daarvan gebruik van toner. Toner is een poeder dat door de printer verwarmd wordt en vervolgens op de pagina die afgedrukt wordt gesmolten wordt. Het voordeel hiervan is dat er op hoge snelheid afgedrukt kan worden, wel zo’n 25 zwart-wit pagina’s per minuut. Toner is bovendien goedkoper dan inkt en droogt ook niet op als je het lang ongebruikt laat staan. Een nadeel van laserprinter is dat hij relatief veel stroom verbruikt. Toner leent zich ook slecht voor het afdrukken van afbeeldingen, omdat er maar een relatief lage resolutie behaald kan worden. Laserprinters zijn vooral handig als je veel tekstdocumenten moet afdrukken.

All-in-one wifi printer

Er zijn ook inkjet printers en laserprinters te krijgen met een ingebouwde kopieerfunctie en scanner. Dit zijn doorgaans ook wifi printers, wat wil zeggen dat ze niet met een kabel aan het apparaat waar de printer mee moet communiceren verbonden hoeft te zijn. Dit maakt het mogelijk om met meerdere apparaten van dezelfde printer gebruik te maken. De scan- en kopieerfunctie maakt het mogelijk om zelf scans en kopieën van bijvoorbeeld je paspoort te kunnen maken. Bij een all-in-one laserprinter is het overigens nog steeds zo dat deze niet zo geschikt is voor het afdrukken van afbeeldingen.

Dit kan je alvast wat richting geven voor het type printer dat je nodig hebt. Vervolgens kun je verschillende modellen van dat type vergelijken op hun specificaties. Let daarbij bijvoorbeeld op afdruksnelheid, maximaal papierformaat en de mogelijkheid om dubbelzijdig te printen.

Dit vind je misschien ook leuk

Het laatste technieuws