dinsdag 19 maart 2024
HomeComputerAlles wat je moet weten over domotica

Alles wat je moet weten over domotica

De term domotica staat voor de toepassing van elektronische apparaten en digitale diensten om handelingen in een woning of klein bedrijf te automatiseren. Een deel van de gebruikte technologieën komen uit de industrie en werden toegepast op de zorg. Later zouden er veel smart home toepassingen volgen die gericht waren op consumenten. Wat een domotica systeem precies is en wat je zoal met domotica in huis kunt doen leggen we uit op deze pagina.

Wat is domotica?

Toegepaste wetenschap met betrekking tot de woning, dat is letterlijk waar het woord ‘domotica’ voor staat. Het wordt vaak uitgelegd als de combinatie van technologie en diensten met als doel de kwaliteit van wonen en leven te verbeteren. Denk aan een luidspreker die dankzij slimme software antwoord kan geven op de vraag van de gebruiker. De oorspronkelijke term wordt vooral toegepast op de zorgverlening. Bij producten en diensten voor consumenten spreken we meer van smart home toepassingen. Denk aan een Google Nest Hub met scherm of Somfy elektrische raambekleding.

Is domotica een apparaat?

Er is geen sprake van een ‘domotica toestel’. Bij huisautomatisering is er sprake van een keten aan apparaten en diensten die naadloos met elkaar samenwerken. Nou ja, het is de bedoeling dat er samengewerkt wordt, helaas functioneren niet alle merken even goed met producten van de concurrent. Zo is het met Apple en Google producten bekend dat ze niet altijd te combineren zijn. Siri en de Google Assistent werken naast elkaar, niet met elkaar. Somfy maakt het wat makkelijker door de gebruiker een vrije keuze te geven voor spraakassistentie, naast Apple en Google is ook Alexa van Amazon een optie.

Mochten er apparaten zijn die niet met elkaar samenwerken dan is het wellicht toch mogelijk met IFTTT. Deze afkorting staat voor If This Then That en koppelt handelingen aan elkaar. Je hebt hier iets meer technische kennis voor nodig maar slimme koppelingen maken is gratis en het werkt ook met een TaHoma smart hub. Dit is een klein kastje waarmee je lampen, thermostaten, gordijnen en nog veel meer aan elkaar kunt koppelen.

Hoe installeer je een domotica systeem in huis?

Je hoeft gelukkig niet langer kabels te trekken door de woning, veel moderne smart home apparaten werken draadloos voor de communicatie. Voor de stroomvoorziening zul je nog wel stopcontacten vrij moeten houden, al is dit niet altijd het geval. Zo kun je een Somfy motor voor elektrische raamdecoratie ook met accupack bestellen, dat kan installatie eenvoudiger maken. Een slimme lamp draai je net als een standaardlamp in de fitting, een smart home bouwen hoeft dus echt niet veel moeite te kosten. Enkele populaire domotica toepassingen zijn:

  • Verlichting met detectie van beweging.
  • Raamdecoratie met afstandsbediening.
  • Slimme beveiligingscamera met beelden via app.
  • Thermostaat die automatisch voor de juiste temperatuur zorgt.

De installatie en configuratie kan wat tijd en moeite kosten, als het eenmaal functioneert kun je veel zaken in huis zelfstandig laten functioneren.

Niet alleen voor je eigen huis

Bij domotica voor hulpbehoevende bewoners kun je ook denken aan een alarmsysteem voor zorgaanbieders. Als iemand valt in huis zal er automatisch een alarm verzonden worden naar een hulppost zodat er direct iemand naar de cliënt toe kan gaan. Dit is ook toepasbaar op mantelzorg.

De term ‘mantelzorg’ staat voor zorg door familie, vrienden en vertrouwde personen die zelfstandig wonende mensen te hulp schieten als dit nodig is. Zo kunnen senioren of mensen met een beperking op zichzelf wonen met wat ondersteuning. Door gebruik te maken van domotica in huis kunnen mantelzorgers op de hoogte worden gesteld als dit nodig is. Denk aan een slim slot dat vastlegt als de deur wordt geopend of gesloten. Dit kan ideaal zijn om een dementerend persoon te monitoren. Het is ook mogelijk om de beelden van een beveiligingscamera te delen met vertrouwde personen.

Domotica in huis en privacy

De gedachte dat iemand mee kan kijken met het reilen en zeilen in huis is niet altijd even prettig. Gelukkig is het mogelijk om iemand als gast toe te laten op het netwerk met minder toegang dan de beheerder. Zo kun je tijden bepalen dat er meegekeken mag worden, of voor apparaten instellen of ze wel of juist niet tot het systeem behoren.

Het is ook mogelijk dat de gebruiker technisch niet vaardig genoeg is om een domotica systeem zelfstandig te bedienen. In dat geval kan de verzorger zelf het beheer verzorgen en de persoon in kwestie als gast aanmelden. Zo is er minder risico dat er iets misloopt. Veiligheid in huis is een groot goed, toch mag de kwestie privacy niet zomaar over het hoofd worden gezien.

Dit vind je misschien ook leuk

Het laatste technieuws