zaterdag, mei 25, 2024
HomeComputerWat zijn de regels bij PowerPoint presentaties maken?

Wat zijn de regels bij PowerPoint presentaties maken?

Wist je dat er regels zijn bij een PowerPoint maken? Tenminste, er zijn richtlijnen om een goede prestatie te ontwerpen. Is het voldoende om deze regels te kennen? Niet helemaal, wat je echt moet weten over PowerPoint presentaties lees je op deze pagina. En wat je direct mag vergeten zullen we ook voor je opsommen! Zo maak je voortaan presentaties die het doel bereiken.

De regel van…

Je wilt een presentatie bij PPT Solutions laten maken voor een nieuwe klant of een prospect. Om een begin te maken ga je zelf aan de slag, er zijn volop presentatieprogramma’s dus volop mogelijkheden. Je kiest een template en gaat aan de slag… Wist je dat er regels zijn voor PowerPoint presentaties? Nou ja, echte regels zijn het niet. Het zijn meer richtlijnen om een goede presentatie te maken die aanspreekt bij het publiek. Er is echter één probleem als je volgens de ‘regels’ een presentatie gaat maken; er is geen standaard set aan regels!

Welke regels bij een PowerPoint presentatie?

De meest voorkomende set regels of richtlijnen bij een presentatie is de 5/5/5 regel. Dit staat voor:

  • Maximaal 5 woorden per regel
  • Maximaal 5 regels per slide
  • Maximaal 5 slides achter elkaar die voldoen aan bovenstaande regels

Dit is op zich geen slechte opsomming van aandachtspunten. Eigenlijk mag er niet teveel tekst op een slide staan, ook niet teveel bulletpoints en er moet voldoende afwisseling zijn om de presentatie interessant te houden. Maar het voelt wel beperkend aan. Ook wordt er niets gezegd over lettertypen, afbeeldingen, leesbaarheid en structuur van het verhaal. Als je wat verder zoekt dan kom je meer ‘regels’ tegen:

  • De 2/4/8 regel
  • De 4×4 regel
  • De 7×7 regel
  • De 8×8 regel
  • De 10/20/30 regel

Het lijkt meer op een tekenles dan tips om een PowerPoint presentatie beter te maken. Naast regels over de hoeveelheid tekst en slides zijn er ook weer adviezen over de tijdsduur van iedere slide, de vormgeving en andere zaken.

Hoe zit een presentatie in elkaar?

Eigenlijk begint een presentatie helemaal niet bij een lege PowerPoint dia. Het begint met een idee. Een verhaal om te vertellen of een boodschap om over te dragen. Daar ga je tekst bij schrijven, afbeeldingen bij zoeken en ondersteunde media selecteren om de boodschap duidelijk en krachtig over te brengen. In de regels wordt niet eens gesproken over beeldwisselingen en animaties, juist dit soort elementen maken een presentatie dynamisch en gedenkwaardig.

Een PowerPoint presentatie laten maken

Maak het jezelf makkelijk en schakel een PowerPoint Expert in. Die kent de regels maar heeft de expertise om buiten de lijntjes te kleuren als dit meer effect heeft. Denk aan een film maken. Iedereen weet dat je de camera rechtop moet houden, toch kan een ‘Dutch angle’ ofwel licht gedraaide camera soms meer effect opleveren. PowerPoint is een stuk gereedschap om jouw verhaal te vertellen en een boodschap over te dragen. Bij PPT Solutions doen ze dit al 10+ jaar. Naast een presentatie op maat kun je ook templates laten ontwerpen waar iedereen mee overweg kan. Op basis van dit raamwerk kun je binnen de ‘regels’ jouw creativiteit de vrije loop laten.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments