woensdag, juni 19, 2024
HomeInternetDe voor- en nadelen van verschillende soorten internetverbindingen

De voor- en nadelen van verschillende soorten internetverbindingen

Ga je verhuizen, of ben je om een andere reden toe aan een nieuw internetabonnement? Dan word je in je zoektocht naar een nieuw abonnement waarschijnlijk geconfronteerd met veel verschillende aanbiedingen van verschillende providers. Die aanbiedingen spreiden zich over drie mogelijke verschillende soorten internetverbindingen: glasvezel internet, kabelinternet en DSL-internet. We bespreken de voor- en nadelen van die verschillende soorten internetverbindingen hier.

Glasvezel internet

De beste internetverbinding die je kunt hebben, is glasvezel internet. Via glasvezel zijn de hoogste snelheden haalbaar, tot wel 1 Gbit/s. Overigens worden er ook abonnementen voor lagere snelheden aangeboden, waarbij er overlap kan zijn met de snelheden die mogelijk zijn met kabelinternet. Het verschil is echter dat bij glasvezel internet de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Dat betekent even snel data versturen als verzonnen. Dit heb je alleen bij glasvezel internet. Daarnaast is glasvezel internet ook de meest stabiele soort internetverbinding. Een glasvezelabonnement hoeft niet per se niet duurder of goedkoper dan een abonnement via een ander netwerk. Het hangt af van welk abonnement op glasvezel internet je neemt en welke provider je kiest. Een nadeel is dat glasvezel internet nog niet voor iedereen mogelijk is, omdat het netwerk nog niet helemaal uitgerold is.

Kabelinternet

Is glasvezel internet nog niet mogelijk op jouw adres? Dan is kabelinternet een goede tweede. Hiermee zijn snelheden tot 500 Mb/s te halen, hoewel je ook al kabelinternet abonnementen voor 75 Mb/s kunt afsluiten. Kabelinternet is behoorlijk stabiel, maar biedt geen uploadsnelheid die even hoog is als de downloadsnelheid. Het verschil daartussen is redelijk fors, want niet wil zeggen dat dat data verzenden niet goed werkt. Een belangrijk nadeel van kabelinternet is dat kabelbeheerders er een monopolie op hebben. Je hebt op jouw adres daardoor maar één aanbieder. Het gevolg is dat de prijzen relatief hoog zijn en je gedwongen wordt om er ook een televisieabonnement bij af te sluiten. Wil je besparen op dat laatste, dan kun je ‘slechts’ Online TV afnemen. Je krijgt dan geen mediabox, maar kijkt via een app. Dat is goedkoper. Voor zakelijke klanten kan het overigens wél mogelijk zijn om een abonnement op kabelinternet te nemen zonder televisieabonnement.

DSL-internet

De laatste optie is internet via de telefoonlijn, ook wel DSL-internet genoemd hebt. Dit zijn de goedkoopste internetabonnementen. Dat komt deels omdat er veel verschillende aanbieders zijn, maar vooral ook door de beperkingen van deze techniek. De maximale snelheden halen net de onderkant van het aanbod van kabelinternet, maar dat wil niet zeggen dat deze snelheden ook bij jou thuis gehaald kunnen worden. Het is namelijk zo dat de afstand van jouw woning tot de wijkcentrale van invloed is op de prestaties: hoe groter de afstand, hoe lager de maximaal haalbare snelheid op jouw adres. Wat die maximaal haalbare snelheid op jouw adres is, kun je online uitzoeken op basis van je postcode. Het heeft geen zin om dan een abonnement af te sluiten voor downloadsnelheid die hoger is dan die maximaal haalbare snelheid.

Het loont dus om bij je keuze verder te kijken dan enkel naar de prijs. De techniek in kwestie kan bepalend zijn voor de kwaliteit en snelheid van jouw internetverbinding. Ook bestaat er overlap in aangeboden snelheden tussen verschillende soorten internetverbindingen. Maak je keuze dus niet te snel, maar kijk goed wat je exact aangeboden wordt en of de aangeboden snelheden ook haalbaar zijn op jouw adres.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments