zaterdag, mei 25, 2024
HomeInternetCameratoezicht bij 1 op de 132 Airbnb’s

Cameratoezicht bij 1 op de 132 Airbnb’s

Huurders die gebruikmaken van Airbnb lopen het risico dat ze bij of zelfs in hun verblijf gefilmd worden. Bij 1 op de 132 Airbnb-verblijven blijken één of meerdere camera’s aanwezig. Een deel van de verhuurders van deze verblijven benoemt bovendien niet waar de camera’s hangen (17,2%). Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar cameratoezicht bij verhuurdersplatform Airbnb.

Cameratoezicht

Wanneer de positie van de camera wel bekend is, blijkt deze in de meeste gevallen bevestigd aan de buitenkant van het verblijf, zoals bij de voordeur. Toch bevindt bijna één op de drie Airbnb-camera’s zich binnenshuis. De binnencamera’s houden met name het doen en laten van huurders in de gaten op de gang (44,4%) en in de woonkamer (30,2%). 

Relatief weinig Europese Airbnb’s met camera

Ten opzichte van elders ter wereld zijn er relatief weinig camera’s bij Airbnb’s binnen Europa. In Europese landen worden camera’s vermeld bij bijna 1 op de 500 verblijven. In niet-Europese landen ligt het aantal vermelde camera’s veel hoger: zo’n 1 op de 70 Airbnb’s heeft daar één of meerdere camera’s. 

Met name Singapore (1 op de 19), Ottawa (1 op de 27) en Tokyo (1 op de 33) kennen een relatief hoog aantal Airbnb’s met camera. Amsterdam staat op plaats 38 van de 50 onderzochte steden, met camera’s bij 1 op de 625 Airbnb’s. 

Verborgen camera’s bij Airbnb

Hoewel verhuurders verplicht zijn de aanwezigheid van camera’s te vermelden, is de schaal waarop er daadwerkelijk camera’s in Airbnb-verblijven zijn lastig vast te stellen. Er worden namelijk regelmatig verborgen camera’s ontdekt door huurders. Uit Amerikaans onderzoek onder 2.000 Airbnb-huurders blijkt dat maar liefst 11% al eens een verborgen camera ontdekte. 

Ook in Nederland komt het voor. Een Hoofddorper werd in 2018 betrapt door drie Franse huurders. Het ophangen van een camera in de badkamer leverde hem een werkstraf op van 100 uur. 

Meer informatie over het onderzoek en tips voor het herkennen van verborgen camera’s zijn te lezen op de website van VPNGids.nl.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments