vrijdag, juli 19, 2024
HomeGadgetsMet deze 5 tips wordt jouw fiets nooit meer gestolen

Met deze 5 tips wordt jouw fiets nooit meer gestolen

In Nederland verplaatsen we ons graag dagelijks op de stalen ros. Het is daarom niet gek dat er meer fietsen dan mensen in ons land te vinden zijn en dat we in totaal wel 5 miljard kilometer wegtrappen per jaar. Naast ons fietsgebruik is ook de handel in fietsen booming business en daar bedoelen we niet de legale handel mee. Uit de cijfers van het Centrum Fietsdiefstal blijkt dat er dagelijks meer dan 1000 fietsen gestolen worden in Nederland. Hoe voorkom je dat je je fiets ‘kwijtraakt’? Een veel gedeelde tip is het overspuiten om de fiets onaantrekkelijker te maken, maar wij begrijpen dat je dat natuurlijk niet doet met een gloednieuwe fiets die je met zorg hebt uitgekozen. Het urban e-bikemerk Cowboy wil fietsdiefstal aanpakken en deelt daarom graag vijf tips om te voorkomen dat jouw fiets wordt buitgemaakt.

Tip 1 – Weet hoe je je extra slot gebruikt
Voor de stadsmensen onder ons is deze tip een inkoppertje. Toch hoort bij het gebruik van een extra kettingslot ook een gebruiksaanwijzing. Maak dit slot namelijk hoog en flexibel vast. Als het slot op de grond ligt, breken dieven het slot open met behulp van de grond waarop zij extra kracht uitoefenen. Met een betonschaar een in de lucht hangend slot openmaken is een stuk lastiger. Ook geldt: hoe dikker de ijzeren ketting, hoe beter. Wil je zeker zijn dat je fiets op dezelfde plek staat, lees dan de volgende tip.

Tip 2 – Een onverplaatsbare fiets
Het is helaas niet altijd mogelijk, maar het blijft een goede zet om je fiets ergens aan vast te maken met een kettingslot. Want ken jij de truc ‘koud zetten’? De dief verplaatst jouw fiets een paar meter met als gevolg dat jij je trouwe ros niet meer vindt en achterlaat. De dief komt op een later moment terug, zodat hij in alle rust de fiets kan meenemen. De fiets ergens aan vastzetten verkleint de kans op diefstal, maar nog beter is als het kettingslot door het voorwiel en het frame gaat. Zo is het ook onmogelijk om jouw fiets zonder voorwiel mee te nemen.

Tip 3 – Jouw smartphone als sleutel en bewaker
Deze tip is dé oplossing voor diegene die zijn fiets altijd vergeet op slot te doen of juist de fietssleutel zelf kwijtraakt. Waar het vertrouwde ringslot nog handmatig open wordt gemaakt zijn er tegenwoordig ook moderne varianten die op slot gaan zonder sleutel. Deze automatische ringsloten zijn namelijk verbonden met jouw smartphone. Zodra je wegloopt gaat het slot dicht en je ontvangt een notificatie als jouw fiets wordt verplaatst. Als je weer in de buurt komt gaat het slot open en fiets je zo weg. Ideaal voor gadgetliefhebbers en diegene die een haat-liefde verhouding hebben met hun fietssleutel.

Tip 4 – Graveren dat ros
Een andere oplossing die diefstal tegengaat, is het laten graveren van je postcode en huisnummer in de stang van je fiets. Met deze gegevens is het meteen zichtbaar dat de fiets al een eigenaar heeft en dat schrikt boeven af. Wij snappen dat je denkt: dit is zonde van mijn mooie nieuwe fiets, maar wees niet bang! Het graveren wordt subtiel gedaan en het valt op het eerste gezicht niet op. Als je toch liever een andere manier kiest, raden we aan om je fiets te registreren op basis van kenmerken en het framenummer.

Tip 5 – Het ventiel op de juiste plek
Gebaseerd op een tip van een oude fietsendief: zorg dat het ventiel vlakbij het slot zit. Deze tip werkt vooral met een ringslot, maar kan ook met een extra slot. Als een dief het slot probeert open te knippen, is er een kans dat het ventiel kapotgaat. En zonder ventiel loopt de band natuurlijk leeg. Dieven hebben dan niets meer aan je fiets. Een slimme dief denkt wel twee keer na voordat hij jouw fiets openbreekt!

Bonustip – Verzeker tegen schade en diefstal
Niet elke fiets is het geld waard, maar een nieuwe fiets zeker wel. Bedenk daarom voorafgaand aan de aanschaf van de fiets al of je een verzekering wilt afsluiten. Zo biedt Cowboy zelf klanten een verzekering vanaf € 8,- per maand, maar er zijn er vaak ook bij de fietswinkel interessante verzekeringen beschikbaar om te overwegen.

Tot slot: voorkomen is beter dan genezen. Kies voor een fiets die je beschermt tegen diefstal. Zo fungeert de app van de Cowboy e-bike als digitale sleutel, waarmee de eigenaar de enige persoon is die de elektrische ondersteuning van de fiets via de app kan inschakelen. Ook heeft de app een ‘Find My Bike’-functie. Deze kan de eigenaar gebruiken om in de app de fiets te lokaliseren.

RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Recent Comments