Waar moet je op letten als je met een drone aan de slag gaat?

Het gebruik van drones door particulieren en professionals neemt de laatste jaren sterk toe. Een drone is een te gekke gadget en je zult er vast en zeker veel plezier aan hebben. Vliegen met een drone in de open lucht brengt ook een aantal flinke regels met zich mee, met name omdat je gebruik maakt van het luchtruim.

Drone

Je drone kan onder meer gevaar opleveren voor mensen, gebouwen en auto’s. Afhankelijk van de hoogte kan het ook een gevaar vormen voor andere luchtvaartuigen. Hier onder een aantal regels die zowel voor privé- als zakelijk gebruik gelden:

  • Houd afstand van gebouwen (50 meter)
  • Houd afstand van mensen (150 meter)
  • Houd afstand van autowegen en spoorwegen. (150 meter)
  • Vlieg niet in de buurt van CTR-zones (zones rond vliegvelden)
  • Vlieg niet hoger dan 120 meter.
  • Vlieg enkel overdag.
  • Hou je drone altijd in het zicht.
  • Geef om andermans privacy.
  • Andere luchtvaartuigen hebben altijd voorrang.

Drones worden tegenwoordig ook steeds vaker ingezet in het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld voor onderhoudsinspecties van hoge gebouwen en bruggen. Als je peperdure drone uit de lucht valt, kan die behoorlijk wat schade aanrichten. Daarom zijn er ook strengere regels voor vliegen met een drone. In het bedrijfsleven moet men een vliegbrevet halen. De opleiding duurt ongeveer een week en aan het eind doe je examen.

Door de dalende prijzen van drones, zijn er steeds meer mensen die een drone aanschaffen voor recreatief gebruik. Dit is natuurlijk prima, maar veel mensen kunnen dit gadget niet goed gebruiken en of bedienen. Hierdoor ontstaan er meer incidenten waarbij er zelfs gewonden kunnen vallen.

Als je voor het eerst met een drone vliegt lees dan de meegeleverde gebruiksaanwijzing goed door. Zo krijg je namelijk meer inzicht in het op de juiste manier te vliegen, waardoor dit gemakkelijker wordt en de kans op incidenten afneemt.

Piloten zijn jaren bezig met een opleiding. Dus je hoeft er niet vanuit te gaan dat het vliegen van een drone zonder enige kennis goed kan gaan. Om deze kennis op te doen, lees je nog voor het maken van je eerste vlucht de gebruiksaanwijzing . Zit er geen gebruiksaanwijzing bij jouw drone? Ga dan naar de website van de fabrikant of bekijk op YouTube instructievideo’s.

Tot slot is het ook verstandig om de weervoorspelling te bekijken. Gaat het regenen, hagelen of heel hard waaien? Dan is het beter om jouw eerste vlucht nog even uit te stellen. Slecht weer kan ervoor zorgen dat je je drone niet meer onder controle houd en voor incidenten zorgen.

Als je nog geen drone in huist hebt, maar wel van plan bent om er een te kopen. DroneLand.nl heeft het ruimste assortiment aan professionele en consumenten drones. DroneLand beschikt over een passende drone bij elke visie. Je hebt de keuze uit professionele drones voor inspecties, camera drones, onderwaterdrones en snelle racedrones. Advies nodig? Ontvang bij DroneLand professioneel op maat gemaakt advies over welke drone bij jouw doel of bedrijf past.

Het laatste nieuws

Dagdeal: Bitdefender Total Security 2020 (2 Jaar) 10 Apparaten – van 149,99 voor 36,95

Bitdefender Total Security 2020 (acroniem: BITS) is een alles-in-1 beveiliging voor zowel Windows en macOS als iOS en Android. In tijden als deze waarin we...

Dagdeal: Netgear GC110P Cloud Managed Switch PoE – van €170 voor €59,95

Wat is een modern bedrijf zonder zijn data? En zelfs al staat alles veilig in de cloud, dan moet het ook makkelijk...

Maid of Sker vanaf morgen verkrijgbaar voor PS4 en Xbox One

De horror game Maid of Sker verschijnt aankomende vrijdag voor PlayStation 4 en Xbox One. Met realistische 4K-beelden met gameplay gericht op...

Dagdeal: DJI Mavic Air Drone Fly More Combo – van €1172 voor €799,95

Je hebt drones - leuk speelgoed voor op het grasveldje verderop - en je hebt drones: het soort waar je de prachtigste beelden...

Gratis PlayStation Plus games voor augustus 2020 bekend

Sony heeft via het officiële PlayStation Blog de gratis PlayStation Plus games voor de maand augustus bekendgemaakt. Vanaf dinsdag 4 augustus kunnen PlayStation...

Gerelateerde artikelen