HomeSmartphoneMotorola: De topper uit het verleden en heden?

Motorola: De topper uit het verleden en heden?

Jarenlang domineerden ze de telefoniemarkt, maar verdwenen later naar de achtergrond. Maar hoe gaat het op dit moment met Motorola? Van Nokia weten we dat inmiddels: die leveren goede, voor een Sim Only abonnement ideale, smartphones. Deze keer zoeken we uit hoe het met Motorola gaat!

Motorola

Het begin van Motorola

Motorola draait al een hele lange tijd mee. Het bedrijf werd in 1928 opgericht als Galvin Manufacturing Corporation en heet sinds 1947 Motorola. Motorola was altijd al bezig met het ontwikkelen van draadloze communicatie. Zij hebben bijvoorbeeld de allereerst walkietalkie ontwikkeld. Vervolgens kwam er nog een uitzonderlijke prestatie van Motorola. De legendarische woorden ‘one small step for a man, one giant leap for mankind’ van Neil Armstrong – de eerste mens op de maan – werden verzonden via een Motorola-zender.

Eerste mobiele telefoon van Motorola

Doordat Motorola allang bezig was met draadloze communicatie was het geen verrassing dat de Amerikaanse fabrikant zich eind jaren ’60, begin jaren ’70 bezig ging houden met het ontwikkelen van draadloze telefoons.

Draadloze telefoons waren er toen al wel mondjesmaat. Zo beschikte het leger over mobiele telefoons en waren er al autotelefoons. Echter waren deze telefoons erg zwaar en kon je ze bijvoorbeeld alleen meenemen in een koffer. Echt ‘mobiel’ was het dus niet. Als doel werd daarom gesteld om een mobiele telefoon te ontwikkelen die gemakkelijk gedragen kon worden. En Motorola was de allereerst fabrikant die dat lukte in 1973.

De eerste mobiele telefoon was een Motorola DynaTAC, dat in de jaren ’80 de eerste mobiele telefoon was die voor consumenten te koop was. Motorola was dus echt een koploper op het gebied van mobiele telefoons.

Motorola was populairste fabrikant ter wereld

Samen met Nokia was Motorola in de jaren ’80 en een groot deel van de jaren ’90 het populairste telefoonmerk. Waar Motorola’s eerste mobiele telefoon groter was dan een baksteen, waren nieuwere modellen stukken compacter. Dit was een reden waarom Motorola zo populair was, omdat dit de telefoons erg gebruiksvriendelijk maakte. In 1998, op het hoogtepunt van de populariteit van Motorola’s mobieltjes, waren mobiele telefoons bij Motorola verantwoordelijk voor twee derde van de omzet.

In 1999 kwam Nokia Motorola voorbij als populairste telefoonfabrikant, maar ook in de jaren daarna bleef Motorola populair. Motorola begon terrein te verliezen toen de eerste smartphone op de markt kwam in 2007. Apple had het voor die tijd baanbrekende besturingssysteem iOS en Nokia redde zich aardig met Symbian. Android stond in die periode nog in de kinderschoenen. Motorola’s smartphones werden bestempeld als weinig innovatief en niet echt gebruiksvriendelijk, waardoor de verkoop van Motorola-telefoons kelderde. 

Waar staat Motorola nu?

2011 nam Google de mobiele afdeling van Motorola over voor een bedrag van 12,5 miljard dollar. Doel voor Google was vooral om in het bezit te komen van alle patenten voor mobiele telefonie. Daarnaast bracht Google nieuwe series Motorola-telefoons uit die op Android draaiden. Deze telefoons vielen vanwege hun snelle Android-versies en prima prijs-kwaliteitverhouding goed in de smaak, al konden ze qua populariteit het niet winnen van Samsung-telefoons en de iPhone.

Inmiddels is Lenovo de eigenaar van Motorola’s mobiele afdeling en komen er nog geregeld goede, degelijke Motorola-telefoons uit. Een typisch Motorola-toestel is de Motorola Moto G5, die niet voor niets in onze top vijf van beste goedkope telefoons staat. Daarmee staat Motorola na al die jaren nog steeds voor kwaliteit en zijn het ideale telefoons voor bij een Sim Only-abonnement. Ze zijn immers snel, mooi én betaalbaar.

Ondanks dat de hoogtijdagen van Motorola waarschijnlijk voorbij zijn heeft het bedrijf iconische telefoons uitgebracht. Wil je weten welke dat zijn? Simyo heeft deze iconische telefoons voor je op een rijtje gezet.

RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Recent Comments