Wat is nu het meest vervelende aan een sollicitatiegesprek? Misschien wel dat er zóveel factoren zijn die je zelf niet in de hand hebt. Wie wordt je gesprekspartner? Wat voor vragen gaan er gesteld worden? Tegen welke kandidaten neem je het op? Het zijn allemaal zaken waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Waar je wél mee aan de slag kunt, is je voorbereiding op het gesprek. Wat neem je bijvoorbeeld allemaal mee? We noemen zes essentiële dingen.
Sollicitatiegesprek
Eigenlijk hoef je voor een sollicitatiegesprek maar zes dingen bij je te hebben, bevestigen veel HR-professionals die regelmatig sollicitatiegesprekken afnemen. Als je deze dingen in je tas hebt gestopt, ben je op de belangrijkste zaken voorbereid en hoef je je nog maar op één ding te concentreren: het gesprek zelf.
1. De adresgegevens (en een routebeschrijving)
Het slechtst denkbare begin van je sollicitatiegesprek is dat je te laat of gestresst het gebouw binnen komt vallen, omdat je de weg niet kon vinden. Zorg er dus voor dat je de adresgegevens hebt opgezocht en de omgeving van het gebouw al verkend hebt – bijvoorbeeld met Google Maps en/of Streetview, of door er vast een keer heen te gaan vóór de dag van je gesprek.
Vertrouw bij voorkeur niet 100 procent op je telefoon en print de adresgegevens en routebeschrijving ook gewoon ouderwets uit. Zo ben je niet afhankelijk van je telefoon als het noodlot toeslaat. Wat als je batterij er onverwacht mee ophoudt, of je even geen internet hebt omdat je in the middle of nowhere zit? Je wilt niet je sollicitatiegesprek verknallen door zoiets stoms.
Voorkom dat je afhankelijk bent van technologie en zorg ervoor dat je de route en het adres van je bestemming in je tas hebt zitten.
2. Pen en papier
Veel HR-professionals zien bij een sollicitatiegesprek graag een kandidaat met pen en papier binnenlopen. Door tijdens je gesprek notities voor jezelf te maken, onthoud je belangrijke punten niet alleen beter – je kunt ingewikkelde zaken ook even snel voor jezelf uiteenzetten. Vergeet daarbij niet goed te blijven luisteren naar je gesprekspartner en niet volledig op te gaan in je notitieboekje.
Zeker weten dat je niet met een haperende pen komt te worstelen? Stop er minimaal twee in je tas.
3. Een laptop
Natuurlijk kan dit niet voor iedere baan, maar tijdens je sollicitatiegesprek wil je jezelf kunnen verkopen aan de beslissende manager. En dat doe je toch echt het beste aan de hand van het werk dat je in het verleden geleverd hebt.
Ben je ICT-consultant? Werk dan een aantal interessante cases uit van klanten die jij geholpen hebt. En ben je programmeur? Zorg er dan voor dat je je allerstrakste stuk code bij je hebt. Laat dit in een digitale omgeving zien, op een tablet of laptop.
Leent je werk er zich niet voor om iets concreets te laten zien? Bereid dan in ieder geval een succesverhaal voor uit je carrière. Geef tijdens het sollicitatiegesprek een voorbeeld van hoe jij een project een extra impuls hebt gegeven, of hoe je een moeilijke taak in je werk succesvol hebt volbracht.
4. Een paar kopietjes van je cv
Misschien ten overvloede, maar veel werkgevers vinden het fijn als je bij een sollicitatiegesprek een uitgeprinte versie van je cv voor ze mee hebt genomen. Ze zullen het wellicht niet toegeven, maar soms is het alweer even geleden dat ze je cv onder ogen hadden. Het helpt ze als ze tijdens het gesprek je cv als rode draad kunnen gebruiken.
Print er dus gewoon een paar uit en stop ze in je tas: bij voorkeur heb je er voor iedereen die aanschuift bij je gesprek, eentje klaar liggen. Het ergste wat er kan gebeuren, is dat je ze niet nodig blijkt te hebben.
5. Een aantal sterke vragen over de organisatie
Het stellen van de juiste vragen is belangrijk tijdens een sollicitatiegesprek. Je kunt ermee laten zien dat je echt interesse hebt in het bedrijf – maar het is ook dé kans om meer te weten te komen over waar je komt te werken.
Bereid een aantal sterke vragen voor, waarmee je goed ingelezen en slim overkomt. Maak ook gebruik van dit moment om uit te zoeken of dit bedrijf echt bij jou past. Noteer je vragen van tevoren, zodat je ze direct bij de hand hebt en je eventueel aantekeningen kunt maken. Vermijd vragen die je simpelweg had kunnen opzoeken, en concentreer je op vragen rondom de achtergrond van het bedrijf en de functie.
Vragen die je in iedere sector kunt stellen:
- Welke veranderingen verwachten jullie de komende jaren te gaan zien in deze functie?
- Wat zou ik in deze functie voor bijdrage gaan leveren aan de missie en visie van het bedrijf?
- Wat zijn de meest directe uitdagingen die binnen drie maanden in deze functie moeten worden aangepakt?
6. Je agenda
Of je je agenda nu in je telefoon bijhoudt of ouderwets op papier: laat hem niet thuis liggen. Natuurlijk zet je je telefoon wel uit tijdens het gesprek, maar als men je vraagt of je aanstaande donderdag om drie uur nog een keer langs kunt komen, wil je natuurlijk wel direct een antwoord paraat hebben.
Zorg er dus voor dat je tijdens een sollicitatiegesprek je agenda bij je hebt, en dat hij up-to-date is.
Sollicitatiegesprek: de finishing touches
Naast deze zes items neem je voor een sollicitatiegesprek natuurlijk je enthousiasme voor de functie mee, zorg je dat je zelfverzekerd overkomt en zorg je dat je er van top tot teen piekfijn uitziet. Geen al te rare kleding, niet je stapschoenen aan en een zelfverzekerde glimlach: aan je voorbereiding zal het in ieder geval niet liggen.
Hoe ga jij een sollicitatiegesprek tegemoet? Ben je het eens met de zes dingen die wij noemen?