HomeComputer15,4" MacBook Pro met Touch Bar - Review

15,4″ MacBook Pro met Touch Bar – Review

Apple had eind vorig jaar de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar gepresenteerd. Het Amerikaanse bedrijf uit Cupertino toonde drie modellen; een 13,3-inch instapmodel en twee duurdere modellen met een schermformaat van 13,3-inch en 15,4-inch. De laatste twee zijn uitgerust met een Touch Bar. Dit is een smal en lang OLED-touchscreen waar normaal de functietoetsen zitten. Met de komst van de Touch Bar verdwijnen de oude functietoetsen dus.

MacBook Pro met Touch Bar

MacBook Pro met Touch Bar

Inmiddels is de MacBook Pro met Touch Bar mijn vierde MacBook. Mijn eerste MacBook was de 13-inch MacBook Air. Superdun, licht maar niet zo krachtig. Daarna heb ik nog twee 13-inch MacBook Pro’s gebruikt. In het verleden kocht ik altijd het 13-inch model, omdat deze wat compacter is om mee te nemen. Neem tegenwoordig zelden mijn laptop mee naar buiten en een groter beeld sprak mij ditmaal meer aan. Ook het feit dat het 15-inch model uitgebreid kan worden met krachtigere hardware was natuurlijk een belangrijke keuze voor me. Als ik een hoop centjes uitgeef wil ik wel de maximale eruit kunnen halen.

Specificaties

In mijn review gebruik ik de 15,4-inch MacBook Pro met Touch Bar. Onder de motorkap een 6e generatie “Skylake” 2,9 GHz Quad-Core Intel Core i7-processor (6820HQ) met 8MB gedeelde L3-cache, PCIe‑SSD van 512GB en de nieuwe Radeon Pro 460 met 4GB geheugen. Om de nek van deze MacBook Pro hangt een prijskaartje van 3559 euro.

Apple MacBook Pro A1707

  • Processor: Intel Core i7-6820HQ
  • Cores/threads: 4/8
  • Klokfrequentie (turbo): 2,9GHz (3,8GHz)
  • GPU: AMD Radeon Pro 460 met 4 GB geheugen
  • Werkgeheugen: 16GB lpddr3-2133
  • Opslag: Apple SM0512L
  • WiFi: Broadcom BCM15700A2 802.11ac
  • Geluids-chip: Cirrus Logic CS8409
  • Prijs: 3559,00 euro

Design

Sinds 2012 was het design van de MacBook pro ongewijzigd gebleven. Het 2016-model is ingrijpend gewijzigd ten opzichte van zijn voorgangers. Naast de zilverkleurige behuizing is de Pro nu ook in de kleur spacegrijs leverbaar. Ook is de nieuwe MacBook Pro zo’n 200 gram lichter geworden.

Het welbekende lichtgevende Apple-logo aan de achterkant van het scherm is nu vervangen voor door een simpele glimmend logo. Het voordeel hiervan is dat het scherm nu dunner is geworden.

Touchpad

De Touchpad is ten opzichte van het 2015-model twee keer groter geworden. Dit is wel even wennen, omdat je met met je pols soms verkeerde dingen aanklikt. Het voordeel van een groter touchpad is vooral het maken van gestures met vier vingers. Dit gaat wel makkelijker dan bij zijn voorgangers.

Toetsenbord

Omdat ik altijd al een 13-inch model gebruikte is het wel even wennen. De toetsen lijken erg dicht op elkaar. De toetsen zijn ook dunner geworden waardoor het nauwelijks in te drukken is. Regelmatig druk ik verkeerde toesten als ik blind zit te typen.

Touch Bar

In tegenstelling tot Windows maakt macOS zelden gebruik van de functietoetsen. Ik gebruikte het bijvoorbeeld enkel om volume en helderheid te wijzigen. De bovenste toetsenrij neemt eigenlijk alleen maar ruimte in en Apple heeft die ruimte nu benut.

De functietoetsen zijn vervangen door een smal en lang OLED-touchscreen met een resolutie van 2170×60 pixels. Afhankelijk van welke apps je draait zie je de meeste logische functies op de balk.

De Touch Bar lijkt een mooie uitvinding, maar ik zelf gebruik het niet zo vaak. Zoals de oude functietoetsen gebruik ik de Touch Bar eigenlijk alleen bij het wijzigen van het volume of de helderheid van scherm en toetsenbordverlichting.

Touch ID

Waar ik wel onder de indruk ben is de Touch ID oftewel vingerafdrukscanner. Deze is te vinden aan de rechterkant van de Touch Bar. De vingerafdrukscanner werkt snel en goed. Je kunt ermee inloggen, software installeren en in landen waar Apple Pay beschikbaar is, biedt de vingerafdrukscanner ook een manier om snel te betalen.

Aansluitingen

Om de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar zo dun mogelijk te maken heeft Apple de laptop voorzien van vier usb-c-poorten. Een standaard USB- of HDMI-aansluiting kan je helaas niet aansluiten zonder een extra verloopkabeltje. Wel kunnen de nieuwe usb-c-aansluitingen behalve USB- ook HDMI- en Thunderbolt 3-signalen doorgeven. Met een verloopkabel van 9 euro kun je alsnog al je randapparatuur aansluiten.

Opslag

De SSD is geen losse module meer, maar maakt deel uit van het moederbord. Het was al niet makkelijk om een SSD uit MacBooks te vervangen, maar bij de nieuwe MacBook Pro maakt Apple het helemaal onmogelijk. Je zult dus goed moeten denken over de juiste grootte opslagruimte. De prijzen die Apple hanteert is wel vrij duur.

Scherm

De MacBook Pro met Touch ID is uitgerust met een Retina scherm. De resolutie is net als bij zijn voorganger 2880 bij 1800 pixels en er is gebruikgemaakt van een ips-paneel. Volgens Apple moet dit een hogere helderheid, meer contrast en een groter kleurbereik hebben.

Accuduur

Doordat de nieuwe Pro dunner is dan zijn voorgangers is er geen ruimte meer voor een grote accu van 99Wh. Het 2016-model heeft daarom een accu van 76Wh. Als we Apple mogen geloven moet is dit goed voor tien uur browsen en film kijken.

De MacBook Pro 2016 is op veel punten verbeterd ten opzichte van het 2015-model. Het innovatiefste onderdeel van de nieuwe MacBook Pro is de Touch Bar. Het is een mooie uitvindingen, maar of veel mensen het gaan gebruiken in de praktijk is nog maar de vraag. Het scherm is verbeterd, accuduur is langer, hardware is sneller geworden en ben zeer onder de indruk van de vingerafdrukscanner. De usb-c-aansluitingen hebben momenteel nog verloopkabeltjes nodig en prijzen die Apple hanteert is vrij hoog. Helemaal als je een aangepaste configuratie wilt bestellen.15,4" MacBook Pro met Touch Bar - Review
Mobiele versie afsluiten