Barcode scanners zijn van groot belang in talloze branches, waaronder de logistiek, zorg en retail. Het lijken hele simpele apparaten, maar toch zijn er veel verschillende technieken. Waar moet een barcode scanner nou aan voldoen om het meest efficiënt te scannen? Dat bespreken we in dit artikel.
Draadloos of bekabeld
Een bekabelde barcodescanner kan prima gebruikt worden op plekken waar bewegingsvrijheid niet zo belangrijk is. Zo zitten er vaak scanners ingebouwd bij kassa’s. Maar er zijn ook genoeg situaties waarin het veel handiger is als de scanner geen draad bevat.
Er zijn scanners die werken via draadloze verbindingen als bluetooth en wifi. Bij de laatstgenoemde optie is het van groot belang om een goed werkend wifi netwerk te hebben, zodat de scanner altijd blijft functioneren.
Wearable scanners
Een draadloze handscanner is best handig, maar het is ook mogelijk om nog een stap verder te gaan. Je kunt tegenwoordig namelijk ook voor zogenaamde wearable scanners kiezen. Dit zijn extreem compacte barcode scanners die met een handschoentje aan de vingers vastgezet wordt.
Het is niet langer nodig om telkens de scanner op te pakken om te scannen. Niet alleen is dat comfortabeler voor de gebruiker, ook zal het scannen sneller gaan. Door te kiezen voor wearable wordt er tot wel 5 seconden tijdwinst per scan geboekt. Daarnaast kan – bijvoorbeeld – een heftruckchauffeur tegelijk het voertuig bedienen en de scanner dragen.
Langdurige accuduur
Door te kiezen voor draadloze of zelfs wearable scanners neemt het gebruiksgemak behoorlijk toe. Omdat er geen kabel meer is, is het wel verstandig om goed te kijken naar de accuduur van een specifieke device.
Een scanner met een krachtige accu gaat langer mee, waardoor er minder momenten zijn waarop de accu gewisseld moet worden. Om wisselmomenten sneller te laten verlopen, is het slim om altijd verse accu’s beschikbaar te hebben. Houd er dus rekening mee dat er meer accu’s zijn dan scanners. Vanzelfsprekend gaat dit alleen op wanneer de accu losgekoppeld kan worden.
Robuuste eigenschappen
Scanners worden vaak intensief gebruikt, ook onder minder ideale omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van barcode scanners in distributiecentra voor bevroren voedingsmiddelen.
Het is belangrijk om bij de aanschaf te letten op robuuste eigenschappen, die te herkennen zijn aan IP certificeringen. Zo kun je uit een IP68 rating herleiden dat een apparaat waterdicht is tot een diepte van 1 meter. Voor apparatuur die in de zorg gebruikt wordt is het noodzaak om extra te letten op hygiëne. Er zijn onder meer speciale Zebra en Honeywell scanners voor de gezondheidszorg ontwikkeld.
Scannen vanaf beeldschermen
Onze laatste tip is onder meer bestemd voor de organisatie van evenementen. Laser barcode scanners kunnen niet scannen van beeldschermen, en zijn daardoor niet de slimste opties. Het zou namelijk betekenen dat het altijd nodig is om tickets uit te printen, terwijl scannen vanaf een smartphone scherm wel zo makkelijk is. En ook nog beter voor het milieu!
Om te scannen van een beeldscherm is een zogenaamde CCD (imager) scanner nodig. Zo’n scanner maakt in feite een foto van de barcode of QR code om deze vervolgens te analyseren.
Barcode scanner of PDA?
Naast losse barcode scanners zijn er ook talloze PDA’s, ook wel handterminals of mobile computers genoemd. Hiermee worden verschillende functies gecombineerd.
Veel PDA’s hebben een ingebouwde scanner. Tegelijk bieden ze de mogelijkheid om direct gegevens in te voeren of controleren. Het gebruik van PDA’s is ideaal voor onder meer koeriers. Zij kunnen een pakket scannen, een handtekening laten plaatsen bij ontvangst en gegevens invoeren. Scanners nodig? Gebruik dan bovenstaande tips en denk ook goed na over het aanschaffen van barcode scanners of juist PDA’s met ingebouwde scanners. Het is hierin altijd verstandig om advies in te schakelen van specialisten, zeker als het gaat om de implementatie van een groter aantal devices.