HomeGadgetsHoe werkt draadloos opladen

Hoe werkt draadloos opladen

Draadloos opladen is steeds populairder geworden in Nederland omdat het zo eenvoudig werkt en er steeds meer telefoons op de markt zijn die het ondersteunen. Aangezien de kans vrij groot is dat jij ook een telefoon hebt die de QI technologie ondersteunt, is het handig om te weten waar je allemaal op moet letten.

Hoe veilig zijn draadloze opladers eigenlijk?

Het is volkomen veilig om langere tijd in de buurt te zijn van een draadloze oplader. Zo kun je je telefoon opladen op je nachtkastje terwijl je slaapt, of aan je (thuis) bureau terwijl je werkt. Wanneer een draadloze oplader niet is aangesloten op een smartphone of tablet, zendt deze onschadelijk signalen uit die zoeken naar de ontvangende spoelen in een apparaat zoals een smartphone of case van draadloze oordopjes. Doordat de ontvangstspoel contact moet maken met de spoel in het laadstation, komt het signaal niet verder dan het laadstation zelf. Wanneer de smartphone fysiek contact maakt met het oplaadstation, wordt het signaal gericht op de ontvangstspoel in de telefoon en begint het opladen. Het is zelfs zo veilig dat een oplaadstation minder straling uitzendt dan een telefoon die is aangesloten op een mobiel netwerk.

Moet de oplader voorzien zijn van bepaalde certificeringen?

Kies een Qi-gecertificeerd draadloos oplaadstation om er zeker van te zijn dat de oplader overeenstemmend is met jouw smartphone, tablet of case.

Als de oplader speciaal voor jouw smartphone is gemaakt, is de kans groter dat die perfect werkt en de functionaliteit en de werking van de telefoon niet beperkt. Controleer het pictogram of logo op de verpakking van de oplader om de compatibiliteit met je smartphone te controleren.

Controleer of de oplader voldoet aan de wettelijke veiligheidsrichtlijnen. Deze garanderen een veilig emissie- en fabricage niveau zonder gevaarlijke stoffen. Let wel op: De wetten verschillen namelijk per land. We hebben voor jou even de belangrijkste 7 onder elkaar gezet.

  • CE
  • RCM
  • FCC
  • BSMI
  • EAC
  • KC
  • UL-keurmerk

Wordt de oplader warm?

Elke lader produceert wel iets warmte bij het opladen. Dockingstations, wandladers en zelfs externe batterijen of powerbanks verliezen wat energie in de vorm van hitte. Hetzelfde geldt nou eenmaal ook voor draadloze opladers. Een betrouwbaar en bekend merk is doorgaans grondig getest op de efficiëntie wat betreft warmtestraling, het is dus wel verstandig om voor een betrouwbaar merk te kiezen. Het assortiment van GSMpunt bevat geteste opladers van gereformeerde merken. De laders voldoen aan de wettelijke veiligheidsrichtlijnen, zoals CE-certificering of FCC-certificering.

Kan een draadloze oplader tegen vocht?

Sommige fabrikanten zeggen dat hun smartphones waterdicht zijn, maar de meeste (meegeleverde) opladers zijn dat niet. Zoals bij alle apparaten die op een stopcontact zijn aangesloten, kan contact met vloeistoffen zeer gevaarlijk zijn. Zorg er dan ook voor dat zowel het stopcontact als de draadloze oplader volledig droog zijn voordat je alles aansluit. 

Kan mijn smartphone ook overladen?

Vermogen

Een oplader met een slimme microchip levert de stroom die nodig is om een ​​smartphone op te laden. Ze kunnen misschien meer vermogen leveren, maar alleen als de telefoon of tablet ook het hogere vermogen ondersteunt en dus vraagt van de oplader.

De oplaadduur

De meeste laadstations laden de batterij van jouw telefoon op door middel van het druppelladen. Je kunt hem dus gerust ’s nachts op het laadstation laten liggen. Een druppellader is een slimme acculader. In plaats van de batterij continu op 100% te houden, “speelt” een druppellader met de batterij. Het laadproces stopt wanneer de batterij 100% is opgeladen. Als de capaciteit bijvoorbeeld is gedaald tot 95%, begint het laadproces opnieuw. Met deze oplaadmethode wordt de batterij nooit “lui”.

Overspanningsbeveiliging

Wandstopcontacten kunnen onderhevig zijn aan blikseminslag en spanningsschommelingen. Draadloze opladers geven de verhoogde spanning echter niet door aan je telefoon. Dit maakt het draadloos opladen van je smartphone veiliger dan opladen via een (standaard) wandlader.

Gebeurt er iets als er een ander voorwerp op het laadstation ligt?

Een beschadigde oplader kan onbekende objecten op het laadoppervlak onder de telefoon mogelijk niet opmerken, zoals sleutels of munten. Het laadstation kan dan stroom blijven leveren, wat niet alleen je toestel beschadigt, maar ook het onbekende voorwerp tussen de telefoon en het laadoppervlak laten smelten. Het is dus verstandig om een ​​oplader te kiezen die vreemde voorwerpen kan detecteren, het opladen kan stoppen en je kan waarschuwen, bijvoorbeeld met een led-lampje die begint te knipperen.

Voor welke garantie moet ik kiezen?

Qi-certificering zorgt voor compatibiliteit met Qi-compatibele smartphones en tablets. Deze certificering garandeert echter alleen de technische configuratie en garandeert niet de kwaliteit van de gebruikte materialen, de levensduur van het product of de veiligheid van de gebruiker. Kies dus voor een draadloze oplader met een goede garantie om je telefoon en jezelf te beschermen.

Mobiele versie afsluiten