dinsdag 19 maart 2024
HomeAppsEen applicatie maken: hoe ingewikkeld is dat nog tegenwoordig?

Een applicatie maken: hoe ingewikkeld is dat nog tegenwoordig?

Het maken van een applicatie is in de digitale wereld van tegenwoordig iets dat aantrekkelijk is en goed van pas kan komen. Maar om een stukje software te ontwikkelen moet je ook kunnen programmeren. Het gevolg is dat enkel mensen met verstand van programmeren apps kunnen maken. Of toch niet? Tegenwoordig zijn er alternatieve mogelijkheden die het maken van een applicatie aanzienlijk minder ingewikkeld maken.

Low-code

Inmiddels is het niet per se nodig om heel veel programmeerwerk te doen voor ontwikkelen van apps of software als je gebruikmaakt van een low-code platform. Low-code houdt in dat er nog wel sprake is van het invoeren van code, maar veel minder dan bij de klassieke methode voor het ontwikkelen van applicaties. In plaats daarvan maak je gebruik van een platform met een drag-en-drop systeem voor het invoegen van reeds bestaande code. Hiermee kun je tot 90 procent van je app zonder het invoeren van code samenstellen. Voor die laatste 10 procent heb je dan wel nog steeds ICT-ervaring en kennis van programmeertalen nodig. Een voorbeeld van een low-code platform waar je applicaties kunt maken is Microsoft Powerapps.

No-code

Maar er is, zoals men in het Engels zou zeggen, ook een Powerapps alternative, en dat is no-code ontwikkeling van apps. Dat betekent, zoals de term al verraadt, dat er helemaal geen sprake is van het invoeren van codes in ingewikkelde programmeertalen bij het ontwikkelen van applicaties. In dit geval gaat het om een platform dat vergelijkbaar is met het hierboven beschreven low-code platform, alleen kun je hier je applicatie volledig samenstellen uit bestaande code. Het grote voordeel hiervan is niet alleen dat het maken van een applicatie zo veel minder tijd (en dus ook geld) kost, maar dat het ontwikkelen van de app zelf ook een stuk laagdrempeliger wordt. In feite kan iedereen, ook mensen zonder ICT-kennis, op deze manier een app in elkaar zetten. Dit kan tot innovatie leiden, omdat er met andere inzichten gewerkt kan worden dan enkel van die met ICT-verstand.

Dan rest natuurlijk de vraag wanneer je van no-code gebruik kunt maken en wanner je beter voor low-code kunt kiezen. Ben je nog bezig met het leggen van een basis voor de digitalisering van bijvoorbeeld je bedrijf, dan kun je het beste kiezen voor low-code, omdat een programmeur daar nog alles exact op jouw situatie kan afstemmen. Wil je vooral innoveren, dan is no-code een interessante optie. Wel is het zo dat no-code zich minder goed leent voor apps voor foto- en videobewerking, videogames, complexe facturatiesystemen, wetenschappelijke berekeningen, traffic management systemen en on-board software.

Dit vind je misschien ook leuk

Het laatste technieuws