maandag, juli 15, 2024
HomeSmartphoneZo gaat de batterij van je telefoon langer mee

Zo gaat de batterij van je telefoon langer mee

Alles aan je telefoon wordt steeds beter. Zo zijn ze sneller, lichter en krachtiger dan ooit, maar één onderdeel blijft achter. En dat is de batterij! Waar je oude Nokia 3310 het nog makkelijk een week vol hield moeten we ons smartphones dagelijks opladen. Hoe kan dat toch?

Zo gaat de batterij van je telefoon langer mee

De kracht van de computerchips die ook in je telefoon zitten verdubbeld zo’n een beetje elke twee jaar. Tussen 1995 en 2015 werden computerchips maar liefst drie honderd keer sneller. We vragen dus meer van onze telefoons. Lithium-ion batterijen waar smartphones, laptops, drones en ook steeds meer auto’s op werken werden in diezelfde periode maar vier krachtiger. Echte grote doorbraken blijven sinds 1992 uit. Volgens de meest optimistische berekeningen kunnen batterijen hooguit nog twee keer krachtiger worden dan ze nu zijn.

Lithium-ion batterijen zijn namelijk al zo goed als perfect. Ze zijn gemaakt van super licht materiaal, bevatten de juiste ingrediënten om genoeg stroom op te wekken en zijn stabiel genoeg om niet te ontploffen. Echte alternatieven zijn er helaas nog niet. Er lopen wel verschillende experimenten met lithium silicium batterijen, maar die kun je veel minder vaak opladen. Voordat dat probleem verholpen is zijn we jaren verder. Tot die tijd is het handig om je smartphone batterij zo efficient mogelijk te gebruiken.

Laad je telefoon nooit op tot 100 procent en trek het nooit helemaal leeg tot 0 procent. Het beste is om je batterij altijd tussen de 30 en 80 procent te houden. Daarnaast gaat je batterij langer mee als je hem steeds met maar tientallen procenten tegelijk oplaad. Smartphones die het een week volhouden zonder opladen blijft voorlopig nog even toekomstmuziek.

RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Recent Comments