zaterdag, mei 18, 2024
HomeGadgetsDuurzaam je huis verwarmen met een slimme thermostaat

Duurzaam je huis verwarmen met een slimme thermostaat

Fabrikanten zijn volop bezig om hun producten slimmer te maken. Zo veroveren slimme thermostaten gestaag een plek in de Nederlandse huishoudens. Momenteel heeft ongeveer tien procent van de Nederlandse huishoudens een slimme thermostaat in huis. Meer dan de helft heeft deze gekregen tijdens het afsluiten van een nieuwe energiecontract. De belangrijkste reden voor aanschaf is kostenbesparingen en het gemak van een smart thermostaat.

Slimme thermostaat

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat neemt een aantal taken van je over. Zo hoef je niet telkens te denken om de knop hoger of lager te zetten. Meeste slimme thermostaten leren bijvoorbeeld je weekritme en weten dus wanneer je thuis bent en wanneer niet. Op basis van die informatie regelt het apparaat de verwarming.

Alle voordelen hebben natuurlijk ook nadelen. Het zelflerende aspect kan je ook extra geld kosten in plaats van besparen. Bijvoorbeeld wanneer je later thuis komt dan het tijdstip dat je slimme gadget van je heeft geleerd. De verwarming staat dan een tijdtje voor niets aan. Een zelflerende functie is enkel zinvol als je een vast weekpatroon hebt. Als je regelmatig op verschillende dagen en op verschillend tijdens thuis komt, heb je eigenlijk niets aan een het zelflerende functie.

Gelukkig bestaan er verschillende slimme thermostaten. Zo hebben sommige thermostaten een aanwezigheidssensor of een app voor je smartphone waarmee je het kan bedienen. Met de app kan je bijvoorbeeld alvast je verwarming aanzetten als je onderweg bent naar huis.

De slimme thermostaten maken het ook mogelijk om meer uit je cv-installatie te halen. Een dergelijke thermostaat brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. Zo heb je bijvoorbeeld de controle en bediening van de thermostaat op afstand.

Sommige thermostaten gaan zelfs verder dan dat. Het inzichtelijk maken van het stookgedrag van de cv-ketel zoals het Incomfort systeem van Intergas dit ondersteund. Of het Honeywell Evohome systeem waarbij het volledig draadloze slimme thermostaat bedieningspaneel ook de mogelijkheid heeft om allerlei andere opties en accessoires te koppelen om de woning te kunnen opdelen in zones waarbij het mogelijk wordt om elke ruimte apart te voorzien van een eigen temperatuur regeling. Kortom, voor elke wens is er een goede slimme thermostaat verkrijgbaar.

Slimme thermostaat kopen

Voor iedereen met een internet aansluiting en een verwarmingsketel (gas, olie, biomassa, warmtepomp etc.) is er een slimme thermostaat regeling verkrijgbaar. Van single zone systeem tot uitgebreid multi zone systeem. Voor cv-ketel en radiatoren, maar ook voor een uitgebreid meer groepen vloerverwarmingssysteem. De mogelijkheden zijn eindeloos, besparing en comfort zijn gegarandeerd.

Een slimme thermostaat ziet er hip en modern uit. Maar het doel van gebruik van deze thermostaten is om het voor de eindgebruiker makkelijker te maken om de cv-ketel en cv-installatie goed (op afstand) te kunnen bedienen, het comfort te verhogen door een betere regeling en besturing van het centrale verwarmingssysteem. Hierbij zorgt de verbeterde functionaliteit en mogelijkheden voor een aanzienlijke besparing op de stookkosten. Het gedrag en de verbeterde zelflerende functies zorgen dat het maximaal mogelijke rendement wordt afgedwongen. Of het nu gaat om een nieuwe cv-installatie of een wat oudere situatie. Het gebruik van slimme regeltechniek is duurzame investering voor comfort en besparing.

RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Recent Comments