donderdag, juli 18, 2024
HomeInternetWordPress.com versus WordPress.org; welke hosting kies je?

WordPress.com versus WordPress.org; welke hosting kies je?

Al jaren is WordPress het meest gebruikte CMS ter wereld. Ooit was WordPress vooral een platform voor blogs, maar het is uitgegroeid tot een veelzijdig systeem dat geschikt is voor het bouwen van uiteenlopende websites. Overweeg je zelf een website met WordPress te bouwen? Dan zal je een keuze moeten maken tussen WordPress.com en WordPress.org.

WordPress

Het onderscheid tussen WordPress.com en WordPress.org

Kies je voor WordPress.com, dan wordt je website gehost op het WordPress-platform zelf. Wanneer je voor WordPress.org kiest, wordt je website gehost door een externe hostingaanbieder. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee opties?

Gemak

Laat je je website hosten op het WordPress-platform, dan hoef je niets te installeren; je kunt meteen aan de slag. Ook zorgt WordPress ervoor dat updates automatisch uitgevoerd worden en dat je website goed beveiligd is. Kies je voor een externe host, dan dien je WordPress eerst te installeren en ben je zelf verantwoordelijk voor updates en site beveiliging.

Mogelijkheden

Kies je voor een basiswebsite van WordPress.com, dan zijn je mogelijkheden beperkt: je hebt geen grote hoeveelheid webspace, je beschikt alleen over de standaard templates, je kunt geen extra plugins installeren, je bent niet volledig vrij bij het bepalen van je domeinnaam (deze bevat standaard het onderdeel ´wordpress.com´) en je hebt geen controle over advertenties op je site. Het is mogelijk om tegen betaling extra opties toe te voegen, maar WordPress.org biedt volledige vrijheid.

Kosten

Een website laten hosten via WordPress.com kan gratis, terwijl je voor externe hosting een maandelijks bedrag betaalt. Toch betekent dit niet dat WordPress.com altijd de voordeligste optie is. Wil je veel flexibiliteit, dan heb je aan een gratis WordPress.com-site niet genoeg en krijg je met extra kosten te maken. Deze overstijgen al gauw het bedrag dat je kwijt bent aan een externe host.

Het WordPress-hostingpakket

Verschillende hostingaanbieders hebben speciale WordPress-hostingpakketten in hun assortiment. Je hebt dan de vrijheid die een externe host biedt, maar profiteert ook van voordelen die kenmerkend zijn voor hosting via WordPress.com. Deze pakketten zijn er namelijk op gericht om het installeren en beheren van een WordPress-site zo gemakkelijk mogelijk te maken. De hostingaanbieder zorgt er bijvoorbeeld voor dat je de WordPress-software in een paar muisklikken aan je site hebt toegevoegd, dat updates automatisch uitgevoerd worden en dat er regelmatig back-ups van je website worden gemaakt.

Welke optie is geschikt voor jouw site?

Of je beter een website kunt bouwen via WordPress.com of beter voor een externe webhost kunt kiezen, is volledig afhankelijk van jouw prioriteiten. Zet voor jezelf op een rijtje aan welke voorwaarden je site moet voldoen. Heb je veel webruimte nodig voor afbeeldingen en video’s of maak je een simpele blog met alleen maar tekst? Wil je je verdiepen in de technische kant van je website of het jezelf juist zo gemakkelijk mogelijk maken? Op deze pagina van STRATO wordt nog wat verder ingegaan op de voor- en nadelen van de verschillende hostingvormen. De punten die daar genoemd worden zijn samengevat in de volgende infographic:

RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Recent Comments