zaterdag 2 maart 2024
HomeGadgetsKPN begonnen met landelijke 5G internet test

KPN begonnen met landelijke 5G internet test

KPN is deze maand begonnen met een landelijke 5G-test op de 700 MHz-band. Daarmee is het de tweede provider die aan zo’n testproject is begonnen. Ook T-Mobile heeft een vergunning gekregen om voor een jaar landelijke proeven uiteindelijk te voeren op deze frequentieband.

5G Internet

5G internet

De 700 MHz-frequentie werd eerder door KPN al gebruikt voor Digitenne. De infrastructuur daarvoor is dus al aanwezig. Na de frequentieveilingen volgend jaar wordt deze band beschikbaar gesteld voor 5G-netwerken.

KPN is ook al bezig geweest met 5G-tests op andere frequenties. Zo meldt de provider dat het met succes een verbinding opgezet heeft tussen proeflocaties in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam op de 3,5 GHz-band. Die frequentie komt pas over drie jaar beschikbaar.

De provider heeft voor de test de Samsung Galaxy S10 5G, de Huawei Mate 20 X en de Oppo Reno 5G gebruikt. Met een van deze toestellen heeft KPN een snelheid van maar liefst 1,3Gbit/s gehaald.

Concurrent T-Mobile liet in augustus weten dat het een downloadsnelheid van 850 Mbps had behaald. T-Mobile installeert nu al nieuwe netwerkapparatuur die geschikt is voor 5G. Ingebruikname zou dus slechts een kwestie van inschakelen zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

Het laatste technieuws