dinsdag 19 maart 2024
HomeComputerOpenbare netwerken: een groot risico voor vakantiegangers

Openbare netwerken: een groot risico voor vakantiegangers

Met de zomervakantie in aantocht begint de vakantiekoorts weer langzaamaan toe te nemen. We boeken tickets en huisjes, lezen reisgidsjes en oefenen buitenlandse woordjes en met paspoort en volle koffer stappen we vol plezier de vertrekhal van Schiphol binnen. Met uiteraard onze laptop, smartphone, tablet en andere gadgets op zak.

Internet

Waar we ook zijn op vakantie, wat we ook doen, we willen anno 2019 altijd bereikbaar zijn. Of het nou is om de krant van de dag te lezen, onze mail te checken, vakantiekiekjes op sociale media te zetten, een huisje te boeken of te kijken wat de weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn: we kunnen niet meer zonder internet.

Wie op vakantie gaat in een EU-land heeft dan ook geluk: je betaalt geen extra roamingkosten meer in deze landen tegenwoordig en kan dus gewoon met je eigen smartphone en je vaste bundel gebruik maken van het internet. Maar als je bijvoorbeeld naar een ander continent gaat, ligt dat toch anders. 

Of je nou op het vliegveld bent, in een restaurant of een bar, in een hotel of een appartement, je maakt in het buitenland gebruikt van publieke of openbare WiFi-netwerken. En dat brengt risico’s met zich mee. Voor mensen met slechte bedoelingen en een redelijke kennis van het internet is het namelijk mogelijk om via deze publieke netwerken toegang te krijgen tot je elektronische apparaten. Als je tijdens zo’n internetsessie bijvoorbeeld e-mailadressen, wachtwoorden, persoonlijke gegevens of zelfs financiële details invoert, kunnen die op deze manier in handen vallen van internetcriminelen.

Dus wat kan je doen? Allereerst is het altijd aangeraden als je gebruikt maakt van openbare netwerken, waar ook ter wereld, om een vpn verbinding te gebruiken. Op deze manier vorm je een eigen privénetwerk dat geen digitale sporen achterlaat en waarop je onzichtbaar bent voor anderen. Criminelen en hackers kunnen zo geen toegang krijgen tot je gegevens, simpelweg omdat ze niet zien wie je bent. Daarnaast moet je in openbare netwerken nooit websites (of apps als je op de smartphone zit) gebruiken die vragen om persoonlijke gegevens. Inloggen op je mail, internetbankieren openen, probeer er even mee te wachten en het uit te stellen tot je in een veilige internetomgeving zit.

Om te voorkomen dat hackers via publieke netwerken virussen en malware op je elektronische apparaten kunnen zetten, is het belangrijk dat je beveiligingsprogramma’s goed werken. Zorg dus dat je antivirusprogramma goed werkt, update je Firewall en als je via een internetbrowser gaat surfen, doe dat dan vanuit de incognito-modus zodat je zo min mogelijk dingen weggeeft tijdens je internetbezoek.

Hoe herken je of een netwerk publiek is of niet? Dat kan je al zien tijdens het verbinding maken? Als je geen wachtwoord hoeft in te voeren, is het een openbaar netwerk. Maar ook als het wachtwoord toegankelijk is voor bijvoorbeeld alle hotelgasten, is het een publiek netwerk. Verder kan je in de adresbalk van de browser altijd zien of een website of verbinding veilig is. Als een website begint met https://, en als links daarnaast een icoontje van een slotje staat, weet je dat het veilig is. Maar probeer toch alle bovenstaande maatregelen te treffen om het zekere voor het onzekere te nemen. En anders koop je gewoon een databundel!

Dit vind je misschien ook leuk

Het laatste technieuws