donderdag, juni 13, 2024
HomeComputerUit welk land komen de beste programmeurs?

Uit welk land komen de beste programmeurs?

Goede programmeurs heb je in veel landen. Niet in dezelfde aantallen, uiteraard – op de Malediven zijn er iets minder dan in Rusland. Maar uit welk land komen de beste programmeurs? In 2016 publiceerde HackerRank een bijzonder interessante ranglijst. De 50 landen met de beste codespecialisten staan erop. Wie staat er op nummer 1? En staat Nederland erbij?

Hoe bepaal je wie de beste programmeurs zijn?

Hoe meet je de kwaliteit van programmeurs? En hoe koppel je hier een ranglijst aan? Het klinkt als een lastige opgave, maar dat was het niet voor HackerRank.

HackerRank is een onder programmeurs razend populaire website, met meer dan 1,5 miljoen leden. Developers uit de hele wereld maken er coderingsopdrachten. Om zichzelf te testen, om te oefenen voor een project of sollicitatie, of puur voor de lol.

Op basis van de resultaten van tienduizenden verschillende code challenges kwam HackerRank tot een geloofwaardige ranglijst van de beste programmeurs. En ja, we staan ertussen!

Honderdduizenden developers

Hoe berekende HackerRank welk land de beste programmeurs heeft?

De programmeeropdrachten op de website worden gemaakt door honderdduizenden developers. Daar zitten programmeurs van over de hele wereld tussen. De opdrachten gaan over verschillende programmeertalen en kennisdomeinen.

Programmeurs die actief zijn op HackerRank, krijgen een score. Deze is gebaseerd op de nauwkeurigheid en snelheid waarmee ze testen maken. Die scores bepaalden de samenstelling van de ranglijst.

Uit welk land komen de beste programmeurs
Logische winnaar

HackerRank gaf de best programmeurs uit 50 landen een plek in zijn algehele ranglijst. Daarnaast leverde de gemiddelde score op elk afzonderlijk domein verschillende interessante top-5-lijstjes op.

Welk land is over het geheel gezien de nummer 1?

Een land met een enorm inwoneraantal, waarvan een groot deel bovengemiddeld gemotiveerd is én uitblinkt in wiskunde.

Het is geen enorme verrassing. De nummer 1 is China, een land met een enorm inwoneraantal, waarvan een groot deel bovengemiddeld gemotiveerd is én uitblinkt in wiskunde. Dat zijn niet toevallig essentiële eigenschappen voor een goede programmeur.

Linkerrijtje

Op zeer korte afstand van China volgt Rusland – ook al zo’n enorm land, dat bekend staat om zijn goede programmeurs. De twee andere landen die dicht tegen China aanzitten, zijn minder voor de hand liggend: Polen en Zwitserland.

En Nederland? We staan op plaats 26. Dat is nét niet in het linkerrijtje. Maar we staan wel boven grote landen als de Verenigde Staten, India en het Verenigd Koninkrijk. Een opvallende constatering is dat – net als in het voetbal – België een stuk beter presteert. Onze zuiderburen staan 10 plekken hoger, en hebben dus betere programmeurs dan wij.

De beste programmeurs per domein

China heeft de beste programmeurs over alle domeinen gezien. Gelukkig staat het land staat niet op nummer 1 in elk domein. Het blinkt met name uit in de onderdelen datastructuren, wiskunde en functioneel programmeren. In de overige domeinen nemen andere landen de hoogste positie in.

Uit welk land komen de beste programmeurs

Oost-Europa goed vertegenwoordigd

Oost-Europese landen doen het opmerkelijk goed. In de domeinen algoritmen (Rusland), Java (Polen), tutorials (Hongarije), shell (Tsjechië) en security (Oekraïne) komen de beste programmeurs uit Oost-Europa.

Belgische programmeurs scoren opvallend hoog op kunstmatige intelligentie (AI). Tegelijkertijd haalt Nederland bij geen enkel domein de top 5. Maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor de twee landen met het grootste aantal deelnemende developers: India en de VS. Dat is dus niks om ons voor te schamen.

Java meest populaire programmeertaal

In welke programmeertalen hebben de deelnemende developers uit elk afzonderlijk land de meeste interesse? Hierbij maakte HackerRank onderscheid tussen de 5 populairste talen: Java, C++, Python, SQL en Ruby.

Uit welk land komen de beste programmeurs

Allereerst kijken we naar ons eigen land. Nederlandse developers blijken een lichte voorkeur te hebben voor Java, terwijl ook Python hier populair is. Deze taal ontstond in Nederland, dus dat is misschien niet zo verrassend. C++ en SQL volgen op korte afstand; Ruby scoort – zoals in vrijwel elk land – een stuk lager.

In Japan, niet geheel toevallig het land waar Ruby ontwikkeld werd, blijkt deze taal wél vrij populair te zijn.

Java is het over het geheel gezien verreweg de meest ‘gesproken’ taal. Daarbij blijken de grootste Java-fans in Sri Lanka te wonen. C++ scoort het hoogst in Maleisië en Pakistan. Python blijkt vrij populair bij developers, maar in het bijzonder bij die uit Taiwan en China.

Meer ranglijsten

De top 50 van HackerRank is niet de enige ranglijst is die laat zien uit welk land de beste programmeurs komen. Ook verschillende jaarlijks terugkerende evenementen halen de competitieve aard in programmeurs naar boven.

Uit welk land komen de beste programmeurs

Getalenteerde scholieren

Sinds 1989 wordt elk jaar de International Olympiad of Informatics (IOI) gehouden, steeds in een ander land. Aan de Olympiade doen middelbare scholieren van over de hele wereld mee. Ook de editie van 2016 in het Russische Kazan bewees weer de kwaliteit van Chinese programmeurs. Hier kwamen nummer 1 én 2 uit China.

Net als in de top 50 van HackerRank leverde Rusland de op één na beste programmeurs: nummer 3 en 4 in de lijst.

Hoe deed Nederland het op dit evenement? De vier deelnemers uit ons land eindigden respectievelijk op plek 200, 235, 274 en 289.

De beste universiteiten

Ook voor universiteiten zijn er programmeerwedstrijden. Zo is de ACM International Collegiate Programming Contest een jaarlijks evenement waarin sinds 1993 de beste universiteiten ter wereld het tegen elkaar opnemen.

Uit welk land komen de beste programmeurs?
De Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg wint de ACM ICPC 2016 / Afb.: https://icpc.baylor.edu

China is op dit evenement minder dominant: het was de Staatsuniversiteit van Sint Petersburg die tijdens de editie van 2016 de 127 andere deelnemers versloeg. De laatste 5 edities eindigden overigens allemaal in een overwinning voor Rusland.

De beste programmeurs uit Nederland kwamen in 2016 van de Nijmeegse Radboud Universiteit. Deze kwam terecht op plek 53.

Doen we internationaal mee?

Chinezen en Russen zijn met afstand de beste programmeurs. Daar kunnen we niet omheen. Toch spreken we als klein land een aardig woordje mee op mondiaal vlak. Dus of er ook in Nederland goede developers zijn, daar hoeven we ons niet al te druk om te maken. Zolang er jonge mensen geïnteresseerd zijn in een carrière als programmeur, komt de kwaliteit vanzelf bovendrijven.

Heb jij wel eens meegedaan aan een programmeerwedstrijd? Hoe liep het af? En als je nog nooit mee hebt gedaan – zou je het willen en kunnen?

Dit artikel verscheen eerder op blog.bonque.nl.

RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Recent Comments