woensdag 24 april 2024
HomeSmartphoneEen smartphone met of zonder simlock?

Een smartphone met of zonder simlock?

Je abonnement is afgelopen en je stapt over naar een andere provider, maar kun je de simkaart voor Sim Only of Prepaid door een blokkade op je telefoon nog niet gebruiken? Dit komt waarschijnlijk omdat je telefoon een simlock heeft. Simyo legt uit wat je hier aan kan doen.

Wat is een simlock?

Een simlock is een blokkade op een mobiele telefoon. De mobiele provider heeft deze blokkade aangebracht, voordat je de telefoon kocht. Door deze blokkade is het alleen mogelijk om te bellen, sms’en en mobiel internetten met het netwerk of de simkaart voor Sim Only of Prepaid van de provider waarvan je de telefoon kocht. Het is mogelijk om de telefoon simlockvrij te maken aan de hand van een ‘unlockcode’. Tegenwoordig zijn de telefoons al simlockvrij.

Waarom simlock?

Een simlock komt vooral voor bij aanschaf van een telefoon in combinatie met een abonnement. Deze telefoons zijn goedkoper dan zonder simlock. De provider betaalt het prijsverschil, maar als tegenprestratie dien je minimaal een jaar het mobiele netwerk van de provider te gebruiken. Daar is de simlock voor. Hiermee ontvangen zijn het deel van de telefoon terug.

Hoe weet je of je telefoon een simlock heeft?

Sta je op het punt een telefoon te kopen en wil je weten of de telefoon simlockvrij is? Vraag dit dan aan de verkoper. Dit is ook op de verpakking terug te vinden. Tegenwoordig komt het nog weinig voor, maar je kan het altijd voor de zekerheid navragen.

Via de telefoon kan je ook checken of je telefoon simlockvrij is. Plaats de simkaart van een provider met een ander mobiel netwerk in je telefoon. Een smartphone met simlock geeft op het scherm een melding. Per telefoon verschilt de melding. Mogelijke meldingen:

  • ‘Sim ongeldig’;
  • ‘Netwerkcode’;
  • ‘SP code’;
  • ‘Blokkeringscode’;
  • ‘Sim niet geldig’;
  • ‘Plaats Sim’;
  • ‘Sim niet beschikbaar’.

Krijg je geen melding en kun je met de andere simkaart van een ander mobiel netwerk ook gewoon bellen, sms’en en mobiel internetten? Dan heeft je telefoon geen blokkade.

Je telefoon simlockvrij maken

Aan de hand van een unlockcode kan je je telefoon simlockvrij maken. Deze code kan je opvragen bij de provider of winkel waar je de telefoon kocht. Verder heb je het IMEI-nummer nodig. Bij KPN, Telfort, Vodafone en T-Mobile vraag je de unlockcode online aan. Bij Tele2 vervalt een unlockcode automatisch na een jaar. Telefoons van Hollandsnieuwe zijn simlockvrij. Sim Only providers zoals Simpel en YouFone hebben geen telefoons met een simlock. Het kan een paar weken duren voordat je de unlockcode ontvangt.

Unlockcode

De unlockcode heb je nodig om de simlock op te heffen. Deze code kan je op elk moment aanvragen. Na een jaar vraag je ‘m gratis aan. Wil je de code eerder? Dan betaal je daar maximaal 70 euro voor.

Bij de unlockcode ontvang je instructies voor het simlockvrij maken van je telefoon. De code kan je meestal, zodra je de nieuwe simkaart in de telefoon plaatst. In het scherm kan je de code invoeren. Heb je bereik met je nieuwe simkaart mobiel, dan weet je dat de telefoon simlockvrij is.

Dit vind je misschien ook leuk

Het laatste technieuws