Smart Home apparatuur neemt in populariteit sterk toe. Niet voor niets groeide de markt in 2018 met maar liefst 70% naar een schokkende €1,7 miljard in Nederland. Hoewel de consumenten de belangrijke voordelen van een dergelijke installatie zien, wordt er nog weinig aandacht gehecht aan de mogelijke risico’s van de apparatuur. Toch is dit een belangrijk aspect wanneer er Smart Home producten in huis worden gehaald. Daarom geven we je hier vijf tips voor het beveiligen van jouw Smart Home!
Installeer de updates
Bij Smart Home apparatuur is het allereerst enorm belangrijk om de updates te installeren wanneer deze zich voordoen. Naast dat de apparatuur in eerste instantie natuurlijk praktische verbeteringen met zich meebrengt, zitten er vaak ook veiligheidsupdates aan verbonden. Vooral de veiligheidsupdates vormen voor hackers een toegangspunt tot jouw data. Na verloop van tijd worden de doorgevoerde updates door de fabrikant namelijk online geplaatst. Heb jij de updates níet doorgevoerd, dan zien hackers precies waar op jouw apparaat gaten in de beveiliging zitten. Hier kunnen zij dan gebruik van maken.
Beveilig het netwerk
Een andere belangrijke tip is om jouw netwerk goed te beveiligen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een router te kopen met ingebouwde virusscanner. Een andere mogelijkheid is om een VPN op je router te installeren. Deze zorgt er namelijk voor dat de data die je uitwisselt met het internet, versleuteld is. Hierdoor hebben hackers geen toegang tot de data. Voor een overzicht van de beste VPN aanbieders, verwijzen we je graag door.
Koop bij gerenommeerde verkopers
Goedkoop is duurkoop. Een vaak gehoorde uitspraak die ook in dit geval vaak waar is. Hoewel Smart Home apparatuur nou eenmaal duur is, is het niet direct aan te raden om zoveel mogelijk te besparen. Waar de grote gerenommeerde merken veel aandacht hechten aan de online veiligheid van de apparatuur, is dit bij veel kleine aanbieders niet het geval. Zij willen graag meeliften op de huidige hype, zonder daarbij de online veiligheid van de consument in het oog te houden.
Dit is vaak te merken aan het aantal updates dat wordt uitgebracht door de leverancier. Een goede leverancier heeft namelijk regelmatig updates die de software van het product verbeteren en veiliger maken. Bij veel onbekende merken is dit niet het geval.
Verander het fabriekswachtwoord
Tijdens het installeren van het product, is het tevens aan te raden om het bestaande fabriekswachtwoord direct te wijzigen. Door dit te doen, weet je meteen zeker dat anderen geen toegang meer hebben tot het apparaat. Wanneer je het wachtwoord wijzigt, is het tevens aan te raden om gebruik te maken van een wachtwoord dat niet aan jou persoonlijk te relateren is. Kies dus niet voor een hobby, een geboortedatum of jouw initialen. Dit is namelijk een van de meest gemaakte fouten. Een combinatie van letters, cijfers en tekens is het beste.
Ben je bewust wat je deelt
Tot slot is het belangrijk om je er bewust van te zijn wat je deelt. Kijk daarbij ook kritisch naar de plekken waar je de apparatuur plaatst. Maak je bijvoorbeeld gebruik van camera’s, dan is het aan te raden om deze niet op plekken te hangen waar je een risico loopt, zoals de slaapkamer of badkamer. Mocht je dan toch gehackt worden, dan komen er geen persoonlijke beelden van je op het internet terecht.
Met het doorvoeren van deze maatregelen, dan zijn jouw Smart Home apparaten een stuk veiliger. Heb je nou zelf ook nog andere tips en tricks die je gebruikt om jouw Smart Home apparatuur te beveiligen, laat het dan weten in de reacties!