Wordt de smartwatch de nieuwe smartphone?

0
1436

Opkomst van de smartwatch

Toen in 2012 de Pebble als een van de eerste smartwatches maar liefst $10.000.000 ophaalde op Kickstarter in plaats van de gevraagde $100.000 werd duidelijk dat de smartwatch veel potentie heeft. Waar het horloge juist uit het straatbeeld aan het verdwijnen was door de opkomst van de smartphone (waar je immers ook makkelijk de tijd op af kunt lezen), zou nu de omgekeerde beweging wel eens kunnen gaan plaatsvinden. Grote fabrikanten als Samsung en Motorola hebben de eerste modellen al klaar liggen, terwijl techgiganten als Google en Apple al lang bezig zijn aan hun versies van de smartwatch.

Samsung-Gear-2-Neo

De smartwatch en de smartphone

Wat betreft connectiviteit heb je aan de ene kant de smartwatch die samenwerkt met de smartphone, en aan de andere kant de zogenaamde ‘stand-alone’ smartwatch.
In het eerste geval heeft de smartwatch de smartphone nodig om bijvoorbeeld verbinding te maken met internet. Voordeel van deze symbiose is dat gesprekken of emails die binnenkomen op de telefoon, op de smartwatch getoond kunnen worden. Op die manier kun je snel zien of het de moeite waard is om de telefoon uit je zak te halen, het scherm te ontgrendelen, en de ‘open’-knop in te drukken. Het lijkt misschien overdreven, maar in veel situaties heeft dit toch voordelen (bijvoorbeeld als je net met iemand staat te praten). Voorbeelden van dit soort smartwatches zijn de Samsung Gear 2, en de eerder genoemde Pebble.
In het tweede geval kan de smartwatch zelf online gaan, en misschien zelfs wel gesprekken ontvangen. Hoe prettig bellen op die manier is valt nog te zien, maar een op zichzelf staande smartwatch zou zeker voordelen kunnen hebben. Een voorbeeld hiervan is de Samsung Gear Solo.

Simkaart voor je smartwatch

Sim only blog Eensim blikt vooruit en bekijkt de mogelijkheden van een smartwatch met simkaart. Hiermee zal het dus mogelijk zijn om -in theorie althans- je smartphone thuis te laten en al je communicatie via je slimme horloge te laten lopen. Hoe praktisch dit is zal nog moeten blijken. Vast staat wel dat met de komst van dit soort nieuwe technologie├źn de mobiele providers hun aanbod aan zullen moeten gaan passen. Waar je nu in de meeste gevallen nog verplicht bent om belminuten af te nemen bij een mobiel abonnement, zal de behoefte aan ‘data-only’ abonnementen toenemen. Providers die daar het eerst op inspringen kunnen wat graantjes meepikken.

Conclusie

Of de smartwatch de smartphone gaat vervangen is nu nog niet te beantwoorden. Wel is duidelijk dat de interesse naar slimme horloges enorm is. In het komende jaar komen grote fabrikanten als Google en Apple met hun interpretaties van de smartwatch. Dan zal ook duidelijker worden wat de rol van de smartwatch, naast de smartphone, gaat worden.

Vorig artikelMicrosoft wilde Kinect-camera in Xbox One integreren
Volgend artikel‘Apple koopt Beats om Dr. Dre en Jimmy Iovine aan het bedrijf toe te voegen’