Downloaden per direct verboden in Nederland

0
2439

Het is in Nederland vanaf vandaag verboden om auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden uit illegale bronnen. Voorheen waren enkel de uploaders van het illegale materiaal strafbaar, maar vanaf nu zijn ook de downloaders strafbaar. Dat stelt het kabinet in een reactie op een uitspraak van het Europees Hof.

Download

Om het downloadverbod in te voeren hoeft de wet niet aangepast te worden. Er bestaat namelijk ook geen wet die het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal toestaat. Nederland is een van de weinige landen waar een dergelijk downloadverbod nog niet gold.

Mensen die alsnog auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden uit illegale bronnen lopen niet het risico op vervolging: het gaat volgens het kabinet niet om een strafrechtelijk maar een civielrechtelijk verbod. Dat betekent dat particuliere organisaties als Stichting Brein downloaders kunnen aanpakken.

De Europese uitspraak is het gevolg van een rechtszaak tegen de Stichting Thuiskopie, aangespannen door Sony, Philips en een aantal andere elektronicafabrikanten en -winkels. Door de beslissing van het Hof verdwijnt waarschijnlijk de thuiskopieheffing, of gaat de prijs hiervan flink omlaag.

Sinds vorig jaar moeten consumenten thuiskopieheffing betalen op cd’s, dvd’s, pc’s, laptops, tablets, settop-boxen en audio-/videospelers.

Vorig artikelSamsung Galaxy S5 is moeilijker te repareren dan Galaxy S4
Volgend artikelSamsung Galaxy S5 vanaf nu verkrijgbaar in Nederland