T-Mobile mag YouTube, Netflix en Spotify blokkeren in treinen van NS

0
1667

T-Mobile dat het gratis WiFi-netwerk in de treinen van NS verzorgt, mag diensten als YouTube, Netflix en Spotify blokkeren. Dat laat de Autoriteit Consument & Markt vandaag weten. De toezichthouder heeft eerder al uitgezocht of dit volgens de wet wel mag.

NS WiFi

Volgens de Nederlandse wet netneutraliteit is het blokkeren van diensten op netwerken normaal gesproken verboden. Maar als het blokkeren ‘filevorming’ op het netwerk voorkomt, geldt er een uitzondering, aldus de ACM.

”Als reizigers bijvoorbeeld filmpjes kijken op hun laptop, tablet of mobiele telefoon, dan hebben andere reizigers daar last van omdat er minder capaciteit beschikbaar is voor hun verbinding. Door het blokkeren van dit soort ‘datavretende’ diensten kunnen zo veel mogelijk reizigers gebruikmaken van de internetverbinding.”

Kees Verhoeven van D66 vindt dat op de netneutraliteit geen uitzondering mag worden gemaakt. “Op andere drukke plekken accepteren we het ook niet als Youtube geblokkeerd wordt. Als we hier te gemakkelijk in meegaan, is het risico dat netneutraliteit steeds verder afbrokkelt. Het zou de NS en T-mobile sieren als ze zorgen voor goede wifi voor alle reizigers”, zegt hij tegen NUtech.

Vorig artikelSamsung presenteert grote Ultra HD TV van 110-inch
Volgend artikelSamsung presenteert eerste DDR4-geheugen voor smartphones en tablets