Home Gadgets ‘Chinees bedrijf betaalde één miljoen dollar voor Evasi0n 7 jailbreak’

‘Chinees bedrijf betaalde één miljoen dollar voor Evasi0n 7 jailbreak’

0

De langverwachte iOS 7 jailbreak is vanmorgen uitgebracht, dit is natuurlijk super nieuws voor de jailbreak liefhebbers, maar het lijkt erop dat de release nogal controversieel is. Een Chinees bedrijf genaamd Taig zou namelijk het Evad3rs Dev Team één miljoen dollar hebben betaald voor de jailbreak, om hun eigen App Store op iOS-apparaten kunnen installeren.

Als de iPhone, iPad of iPod touch waarop de Evasi0n 7 jailbreak wordt geïnstalleerd ingesteld is op Chinees, dan wordt de Chinese Taig-app standaard geïnstalleerd. De zeer populaire Cydia-app is eventueel ook beschikbaar, maar deze staat standaard uitgevinkt.

Een commentator van Hacker News noemt dit het slechtst denkbare scenario voor Apple. Voor het eerst heeft een commercieel bedrijf de macht in handen. Apple zou de controle over iOS 7 kunnen verliezen aan een onbekende partij met veel geld, waarvan de motieven ook nog eens onduidelijk zijn. De jailbreak voor iOS 7 zou ook een phone home-functie hebben, waarbij data versleuteld naar een externe partij wordt verstuurd.

Zoals verwacht wordt het Evad3rs Dev Team beschuldigd van uitverkoop aan een commerciële partij. Zo is ook af te leiden dat jailbreaken niet meer draait om het naar eigen smaak kunnen aanpassen van je iPhone, iPad of iPod touch, maar om piraterij. De Taig-app bevat namelijk illegale apps.

Eerder tweette iOS-hacker Stefan Esser (@i0n1c) dat iemand de Evasi0n 7 jailbreak van Evad3rs had gestolen en het had verkocht aan een onbekende partij. Hieruit is af te leiden dat er een spelletje wordt gespeeld.

Het Evad3rs Dev Team belooft dat de jailbreak niet gevaarlijk is, geen malware bevat en geen gegevens van gebruikers doorstuurt. Het was voor de iOS-hackers puur een zakelijke deal, die het voor de Chinese gebruikers makkelijker maakt om legaal apps te installeren.

De jailbreak voor iOS 7 en hoger werd ook gehaast uitgebracht en niemand werd op de hoogte gesteld. Het Evad3ers Dev Team wilde namelijk niet wachten op de nieuwe versie van Cydia die geoptimaliseerd is voor iOS 7. Jay Freeman (Saurik), de man achter Cydia, had namelijk ook plannen om een eigen jailbreak uit te brengen voor iOS 7.

Reactie van evad3rs Dev Team

Most of the concern surrounds the inclusion of the Chinese App Store Taig. In the course of developing the iOS 7 jailbreak, we were approached by the company with an offer of partnership in offering Taig bundled with the jailbreak in China. Taig is a Chinese App Store written in Chinese. tailored and, we believe, well suited to meet the needs of users for the Chinese market. Users are not locked into Taig. Cydia can also be installed and Taig removed afterwards. It would be deeply hypocritical to remove choice from the user in the course of jailbreaking. (via evasi0n)

via iphoneclub

Mobiele versie afsluiten