woensdag, juli 24, 2024
HomeComputerMicrosoft Office 365: optimaal samenwerken

Microsoft Office 365: optimaal samenwerken

Microsoft Office 365 werkt nu naadloos op elk platform

Met veel enthousiasme kondigen we aan dat Microsoft Office 365 nu verkrijgbaar is in de Mac App Store – en je Office 365-abonnement geeft je volledige toegang tot alle functies op elk platform. Hier vind je een aantal manieren waarop je kunt creëren en samenwerken met behulp van de desktop-apps.

Microsoft Office 365

Microsoft Office 365

Goed werken betekent samenwerken. En dat is een stuk makkelijker geworden met de nieuwe versie van Office 365 voor Mac. Voor het eerst in twintig jaar gebruikt Microsoft Office dezelfde codebase op alle platforms. Hierdoor kunnen Office-gebruikers op Mac, iOS en Windows naadloos en op hetzelfde moment met elkaar samenwerken.

Veranderingen in Word- en PowerPoint-documenten worden direct geüpdatet voor alle gebruikers, en Excel-spreadsheets worden snel ververst nadat een auteur veranderingen aanbrengt. Wijzigingen worden automatisch in de cloud bewaard, en je kunt ze gemakkelijk herzien en terugkeren naar een oudere versie. Voor snel overleg is er nu ook een chatmogelijkheid in de desktopversies van de apps.

Office 365

“Office houdt van Mac”, zegt Rob Howard, Microsofts senior marketingdirector voor Office 365. “We zetten in op de Mac als een eersteklas eindpunt en hebben het afgelopen jaar stevig geïnvesteerd in het platform.” De upgrade van de codebase betekent ook dat Macgebruikers regelmatiger beschikking krijgen over de nieuwste opties. Het team verwacht maandelijks nieuwe functies uit te brengen voor abonnees van Office 365.

De mogelijkheid om samen te werken is nog maar een van de voordelen van de vernieuwde aanpak, en er zit nog veel meer aan te komen. Om aan de slag te gaan met cocreatie moet je beschikken over een Office 365-abonnement en het document moet zijn bewaard op OneDrive of SharePoint. Klik op de Delen-knop in de rechterbovenhoek van je Word-, PowerPoint- of Excel-document, en nodig anderen uit om samen te werken. Zij zullen een e-mail ontvangen met een link die toegang geeft tot het bestand op een desktop of mobiel apparaat.

Hier volgt een snel overzicht van de deel-opties binnen het pakket.

Samen schrijven in Word

Word

Als anderen gaan meewerken aan jouw Word-document, verschijnen hun portretfoto’s of initialen in de bovenhoek van het venster. En in het document zelf zie je een vlaggetje met hun naam en de positie van hun cursor, waar hun wijzigingen ogenblikkelijk verschijnen terwijl ze typen.

Het chatvenster is ideaal om een snelle vraag af te vuren op de groep. Bedenk wel dat de chat voorlopig alleen beschikbaar is voor desktopgebruikers, en dat de chatgeschiedenis niet wordt bewaard. Om permanenter commentaar te plaatsen, kun je dat toevoegen als opmerking bij het document.

Maak een gedeelde PowerPoint

PowerPoint

In PowerPoint zie je heel makkelijk wat de laatste wijzigingen zijn als je een document opent: dia’s die zijn gewijzigd, zijn in turquoise geaccentueerd in het miniaturenvenster. Als je er een aanklikt, opent de dia zich, waarbij de specifieke wijzigingen duidelijk zijn aangegeven.

Als automatisch opslaan is ingeschakeld bij een PowerPoint-document, verschijnen alle veranderingen meteen. Om te voorkomen dat je het werk van iemand anders overschrijft, kan slechts één medewerker tegelijk wijzigingen aanbrengen aan een dia-element. Als een element wordt veranderd, zie je aan het felgekleurde kader eromheen dat het niet toegankelijk is.

Op het moment dat je een document opslaat, krijg je een melding van eventuele conflicterende veranderingen zodat je die kunt oplossen. Met de knop Geschiedenis, die eruitziet als een wijzerplaat met een pijl die tegen de klok in wijst, krijg je gemakkelijk toegang tot eerdere versies van het document.

Excelleer in samenwerking

Excel

Net als in Word en PowerPoint wordt de cursor van iedereen die aan het bestand werkt gemarkeerd met een vlag. Daarnaast biedt Excel deze handige optie: als je iemands portret aanklikt in de bovenhoek van het venster, kun je via het menu naar de cel springen waar ze op dat moment in bezig zijn. Dat is vooral erg handig in grotere documenten of documenten met meerdere werkbladen, waarbij een geaccentueerd kader zich misschien buiten beeld bevindt. Als iedereen die aan het document werkt automatisch opslaan heeft ingeschakeld, verschijnen veranderingen in Excel binnen enkele seconden. Als je om wat voor reden dan ook een oudere versie van het document wilt, ga je naar Bestand > Beheren > Versiegeschiedenis.

Je Office 365-abonnement geeft je volledige toegang tot alle Office 365-apps en -functies op elk platform. Om je aan te melden log je gewoon in op een Microsoft Office-app naar keuze, en doe je de upgrade.

RELATED ARTICLES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Most Popular

Recent Comments