Chinese bitcoin wisseldienst spoorloos verdwenen met 3,1 miljoen euro

Vorige week hadden twee hackers in Australië 4.100 bitcoins gestolen met een waarde van ruim 1,3 miljoen dollar. De bitcoins waren gestolen van een bitcoinbank. Ditmaal is het Chinese GBL, een wisseldienst voor bitcoins, plotseling verdwenen met alle bitcoins. De bitcoins hadden een waarde van maar liefst 3,1 miljoen euro.

Bitcoin

Bij de wisseldienst kon geld en bitcoins worden opgeslagen en was het mogelijk om bitcoins voor echt geld te wisselen en andersom.

Volgens Coindesk had GBL een dubieuze reputatie. Zo was het bedrijf in Hong Kong gevestigd maar stonden de servers in Beijing. Daarnaast waren er ook geen contactgegevens te vinden op de website. Achteraf bleek GBL wel een aanvraag te hebben gedaan bij de autoriteiten van Hong Kong, maar kreeg het bedrijf nooit een licentie als financiële dienst.

Ondanks waarschuwingen op diverse Chinese forums staken ruim duizend mensen hun geld in de wisseldienst. GBL wist in enkele maanden omgerekend 3,1 miljoen euro aan bitcoins te verzamelen. Het bedrijf is nu spoorloos en de contactgegevens blijken niet te kloppen.

Bitcoins zijn vrijwel anoniem en niet gekoppeld aan een centrale bank of overheid. Hierdoor is de kans zeer klein dat iedereen zijn geld terugkrijgt omdat het vrijwel onmogelijk is de gestolen bitcoins terug te vinden.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen