Verkoopcijfers Rift en Vive vallen tegen, Playstation VR steelt de show?

Na de enorme hype en bijbehorende leverproblemen “van het eerste uur” begint het er op te lijken dat de verkoopcijfers van zowel de Oculus Rift als de HTC Vive teleurstellen. De op 13 oktober gelanceerde Playstation VR gaat vooralsnog vliegend van start.

Playstation VR

Er was al wel een beetje een voorgevoel, de gekte die er heerste rond het livegang van de pre-orders van Oculus en Vive was van korte duur. Het heeft er alles schijn van dat de hausse met name werd veroorzaakt door een behoorlijke populatie “Early Adopters” die hun slag sloegen.

De harde cijfers….

Onderzoek van Steam Survey wijst uit dat slechts 0.10% van haar gebruikers een Oculus Rift gebruikt, voor de Vive ligt dit fractioneel hoger namelijk op 0.18%.

Nu gaat het op Steam om grote cijfers dus is dit misschien niet en heel goed perspectief. We leggen daarom de verkoopcijfers eens naast elkaar. Facebook zag de verkoopcijfers voor de Rift in Juli met slechts 0.3% groeien, in Augustus was deze groei nog maar 0.10%. HTC zag een groei van 0.3% in Juli en 0% in Augustus.

Deze cijfers komen uit een periode ruim na de leverproblemen, alles is op orde en een en ander stemt niet heel hoopvol voorlopig.

Hoe kan dat?

Moeilijk om dat met zekerheid te zeggen, ik kan er echter wel een paar bedenken:

Aanschafprijs: deze ligt voor beide VR headsets behoorlijk hoog, voor een Rift tel je E699,- neer en voor de Vive zelfs E899,-. Dit is nog exclusief de vrij volwassen PC die je aan moet schaffen om de boel aan het draaien te krijgen. (is dat misschien wel een belangrijke reden dat Oculus hard heeft gewerkt om de minimaal benodigde specs drastisch te verlagen?)

Wat wellicht ook wel een rol speelt is het feit dat de techniek op VR gebied zich momenteel in sneltreintempo ontwikkelt (understatement of the year). Diverse grote partijen (Intel, Qualcomm en ondertussen ook Oculus) laten inmiddels al werkende prototypen zien van “The next generation VR”. Het zal hier gaan om Untethered VR headsets die zonder kabels en, 2 stappen verder, ook zonder zware externe hardware in VR kunnen voorzien.

Misschien is het dus wel zo dat mensen zich afvragen of dit een goed moment is om 1500/2000 euro uit te geven, wellicht ligt er binnen 6 maanden iets vele malen beters in de winkel?

Playstation VR gaat het wel flikken?

En dan wordt op 13 oktober de Playstation VR gelanceerd, een volledige VR bril met een behoorlijk aanbod indrukwekkende gametitels. Bovendien plug je deze VR bril in op je bestaande Playstation 4 en zijn de kosten voor extra hardware dus overbodig (je hebt er al een) of niet meer dan 400 euro (tegen al snel 1000 euro voor een VR Ready PC)

Deze VR headset schaf je aan voor 399 euro en de eerste geluiden zijn positief, de bril wordt zonder meer goed ontvangen.

Voorlopige verkoopcijfers Playstation VR

De Japanse gaming-website: 4Gamer weet te melden er in de week van 10 tm 16 oktober maar liefst 51.644 Playstation VR’s verkocht (in Japan alleen). Dit gaat effectief over 3 verkoopdagen (de lancering was immers pas op 13-10)

Uiteraard hebben we ook hier te maken met het “Early Adopter effect” en zal een behoorlijk aandeel van de verkochte PSVR’s een pre-order zijn geweest. Als je echter de UK Software chart nog in ogenschouw neemt kom je tot de ontdekking dat er van de Top 40 titels maar liefst 6 een PlaystationVR titel zijn.

Dit zegt toch wel wat.

2.6 miljoen Playstation VR’s in 2016

Superdata research, een gerenommeerd analist op het gebied van “Speelbare media en games” bevestigde vorige week nog zijn verwachtingen ten aanzien van aantallen verkochte PSVR’s. De analist verwacht dat er, nog dit jaar, 2.6 miljoen stuks over de toonbank zullen gaan.

Is Sony dan degene die Virtual Reality die laatste push richting mainstream gaat geven?

[table id=23 /]

Het laatste nieuws

Story of Seasons: Friends of Mineral Town vanaf 10 juli verkrijgbaar voor Nintendo Switch

De langverwachte terugkeer naar een van de meest geliefde inzendingen in de originele boerderij / levenssimulatie-franchise, in Japan bekend als Bokujo Monogatari,...

‘Apple Music trekt batterij van je iPhone leeg’

Een groot aantal iOS-gebruikers klagen sinds de komst van iOS 13.5.1 over een accu dat veel sneller leegloopt. iOS 13.5.1 zou een...

Media Markt blundert: Apple iMac voor slechts 2,19 euro!

Een Apple iMac kopen voor 2,19 euro in plaats van 2190 euro!?! Dat hoef je geen twee keer te vragen! De iMacs...

iPhone 12 in vergelijking met eerdere iPhone modellen

Als we de laatste geruchten rondom de iPhone 12 mogen geloven is Apples nieuwste smartphone niet uitgesteld en verschijnt het net als...

iPad Pro 11-inch (2020) 128GB WiFi + Cellular actie – €877,25

De jacht op de iPad Pro 11-inch (2020) kan beginnen! De iPad Pro met WiFi + Cellular kost slechts 877,25 euro bij...

Games worden gemiddeld 10 euro duurder

Games kosten al sinds 2005 een euro of zestig, maar dat gaat binnenkort veranderen. Waar films en muziek steeds duurder worden, is...

Playstation Plus 12 maanden €42,99

Verschillende retailers zijn vandaag begonnen met speciale Playstation Plus deals. Zo is een 12 maanden Playstation Plus abonnement nu al verkrijgbaar vanaf 42,99 euro.

PlayStation Plus games juli 2020 zijn live

Voor de PlayStation Plus-abonnees onder ons is het vandaag dan zover! Vanaf vandaag kunnen PS Plus bezitters aan de slag met de onderstaande gratis...

iOS 13.5.1 zorgt voor batterijproblemen bij iPhone en iPad

Heb je het idee dat je iPhone- en/of iPad-batterij sneller leegloopt? Dan ben je niet alleen. Een groot aantal iOS-gebruikers klagen sinds...

MudRunner Mobile vanaf 15 juli beschikbaar voor Android en iOS

MudRunner verscheen in 2017 voor de PS4, Xbox One, Nintendo Switch en PC. Het spel is meer dan een miljoen keer over...

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ontvang dagelijks het laatste nieuws in uw inbox