Een snelle smartphone zonder een nieuwe te kopen

Na verloop van tijd neemt de snelheid van je smartphone af. Het laden van foto’s en applicaties duurt langer. Simyo heeft een aantal tips om de snelheid van je smartphone te herstellen. Lees ze hier.

Simyo_stopwatch

Hoe neemt de snelheid van je smartphone af?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het afnemen van de snelheid. Een van de oorzaken is de hoeveelheid bestanden dat zorgt voor een volle opslaggeheugen. Hierdoor duurt het langer voor de telefoon om de juiste dingen te doen. Een andere oorzaak is een vol werkgeheugen. Het is waarschijnlijk dat steeds meer processen langer actief zijn als je apps blijft downloaden en updaten. Dit zorgt voor minder beschikbaar werkgeheugen en het kost energie.

Snelheid herstellen bij Android

Er zijn verschillende onderhoudsmaatregelen om je smartphone weer sneller te maken.

Opnieuw opstarten

Hier heb je zelf waarschijnlijk al aan gedacht, maar opnieuw opstarten kan helpen. Er kunnen nog apps actief zijn, waarvan je het niet door had en hierdoor belast je de processor.

Apps heroverwegen

Apps kosten ruimte. Bekijk je apps eens kritisch. Welke gebruik je daadwerkelijk? Verwijder de degene die je niet gebruikt. Bij Android heb je de mogelijkheid om apps of als het mogelijk is foto’s en video’s op een Micro SD-kaart te zetten i.p.v. intern geheugen. Dit kan je per app bij instellingen inregelen.

Widgets

Widgets zijn kleine apps die bv je agenda of het weer laten zien en je de daadwerkelijke app niet hoeft te openen. Widgets nemen flink wat geheugen in en hierdoor zorgen voor een langzamere telefoon.

Applicaties

Taakbeheer staat standaard op de Android telefoon met een vierkantje linksonder in beeld. Kijk hiermee wat nog open staat aan applicaties en verwijder hetgeen je niet meer gebruikt.

Wallpaper

Bewegende wallpapers zien er leuk uit, maar belasten het geheugen en de batterij van de telefoon. Gebruik een foto.

Synchroniseren uitzetten

Updaten en synchroniseren gebeurt vaak automatisch. Hierbij kan je denken aan Facebook, Twitter en e-mail. Bespaar door bij instellingen ‘Gegevensgebruik’ naar ‘op achtergrond synchroniseren’ te zien welke apps je automatisch wil synchroniseren en updaten.

Locatievoorzieningen

Elke smartphone heeft GPS-verbinding om weer te geven waar de smartphone zich bevindt. Hier maken naast navigatie apps ook social media apps gebruik van. Zet deze functie alleen aan voor apps waarbij een locatiebepaling echt van belang is. Dit doe je bij ‘Privacy & Veiligheid’ op locatie te drukken.

Naast bovenstaande tips heb je nog de mogelijkheid om je telefoon te resetten. Zorg dan wel dat je een back-up hebt gemaakt om te voorkomen dat je je informatie en apps kwijt raakt. Zie op het blog van Simyo hoe. Om te resetten ga naar de fabrieksinstellingen en bij instellingen en druk je onder ‘Back-up maken en terugzetten’ op ‘Fabrieksgegevens herstellen’. Nu is je smartphone zo goed als nieuw.

De snelheid herstellen van een iPhone

Het kan gebeuren dat al na een paar maanden de snelheid van je iPhone afneemt. Dit komt niet door de hardware, maar hier kan je zeker wat aan doen.

Geheugen

Je telefoon staat tegenwoordig helemaal vol foto’s, video’s en muziek. Hiervoor wordt je opslagruimte gebruikt, net als dat het besturingssysteem doet. Maak een back-up op iCloud of Dropbox en verwijder foto’s, video’s en muziek van je smartphone. Zo zijn ze nog wel te streamen via Wifi, 3G en 4G.

Data van apps

Apps als social media slaan je geschiedenis van je berichten en foto’s op in de cache, terwijl ze allang gezien hebt. Dit gebeurt om de gegevens op te roepen als je de app nog een keer openend. Sinds iOS 6 kan je de geschiedenis niet meer wissen. Dit kan je alleen nog doen door de hele app te verwijderen en daarna opnieuw te installeren. Vergeet niet eerst een back-up te maken van bv Whatsapp.

Software updaten

Zorg dat jouw software up to date is voor niet alleen de snelheid, maar ook de veiligheid. Wil je je smartphone updaten, doe dat dan met wifi i.p.v. 3G/4G. Het kost namelijk wel een paar honderd MB.

Om te controleren of je de laatste update hebt, ga je naar instellingen, algemeen en dan software update.

Je kan ook data besparen en snelheid verbeteren door applicaties als Facebook uit te zetten die op de achtergrond data verversen. Bij instellingen -> algemeen -> ververs apps op achtergrond.

Locatievoorziening is niet altijd nodig

GPS wordt door apps gebruikt om de locatie te bepalen. Dit heb je niet altijd nodig. Schakel uit voor welke je GPS niet gebruikt door bij instellingen bij privacy de locatievoorzieningen en systeem uit te schakelen.

Reset

Er is altijd nog een andere optie, namelijk alle te wissen op je telefoon. Dit is wel een radicale oplossing, maar ruimt wel lekker op. Vergeet dan niet een back-up te maken. Kies ‘stel opnieuw in’ in de instellingen en ‘Wis alle inhoud en instellingen’.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen