Zijn ‘nep’-opladers gevaarlijk?

Op dit moment zijn ‘nep’-opladers groot nieuws . Zijn ze echt gevaarlijk? En zijn ze schadelijk voor je smartphone? Simyo geeft je hierbij tips over hoe je de ‘nep’-oplader kan herkennen en zoekt uit of ze echt gevaarlijk zijn.

Is je oplader kapot?

Iedereen kent wel het moment dat je oplader kapot is en je op zoek moet gaan naar een nieuwe oplader. Een leven zonder smartphone voor te stellen. De opladers lijken allemaal hetzelfde, maar schijnt bedriegt. Opladers van Chinese fabrikanten zijn bijvoorbeeld verzwaard met stukjes lood om ze zo meer ‘solide’ aan te laten voelen. De onderdelen kunnen hiervan warm worden, doordat ze minder goed geïsoleerd zijn en voor brand gevaar kan zorgen.

Apple en Android

Een medewerker van de Genius Bar van Apple in Amsterdam gaf aan dat de opladers van andere producenten op de Europese markt aan alle veiligheidsvoorwaarden voldoen en deze dus prima kan gebruiken.
Apple telefoons kunnen voornamelijk gebruik maken van een Apple oplader. Bij het gebruik van een andere oplader, krijg je de melding ‘Deze kabel is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet goed’. Android telefoons kun je opladen met een micro-USB kabel. Deze opladers zijn te gebruiken voor meerdere apparaten als een e-reader en dus zijn er meer van in omloop. Bij Android telefoons krijg je géén melding bij het gebruik van een oplader van een ander merk.

Universele opladers?

Er komt een einde aan al die verschillende snoertjes en stekkertjes! Er is aangegeven in 2017 het elektronisch afval te verminderen. Dit kan o.a. door alle opladers universeel te maken in de EU. Er zal waarschijnlijk voor de micro-USB gekozen worden als standaard.
Micro-USB standaard maakt het niet per se veilig. Uit recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat niet alle USB-opladers aan de veiligheidsnormen voldoen.

Waar herken je een nep-oplader aan?

Hierbij 4 tips hoe je een nep oplader kan herkennen:
1. Koop je een oplader online en is de prijs nog geen vijf euro?
2. Is het logo hetzelfde als het origineel?
3. Wordt je telefoon of de oplader erg warm tijdens het laden?
4. Duurt het lang voordat je telefoon volledig is opgeladen?

Meer tips over het snel opladen van je smartphone is te vinden in het blogartikel.

Uiteindelijk blijkt dus dat de ‘nep’-opladers niet schadelijk zijn mits je de goede koopt. Vergis je niet in de aanbieders uit het buitenland (via internet) van ‘merk’ opladers die laag geprijsd zijn: NVWA kan hier niet voor garant staan.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen