PlayStation VR Hands-on

PlayStation VR is regelmatig in het nieuws tegenwoordig, wat ook te begrijpen is aangezien hij binnen vier maanden in de winkels zal verschijnen. Namens Sony was ik uitgenodigd voor het PlayStation VR Hands-on event om kennis te maken met de PlayStation VR en enkele release games. Ik zal je alvast vertellen, ik ben aangenaam verrast!

PlayStation VR

PlayStation VR

We beginnen de ochtend met een korte introductie waarin een aantal kenmerken van de PlayStation VR benoemd worden, denk hierbij aan specificaties, releasedatum, prijs maar ook een blik in de toekomst van de PlayStation VR. Er zijn op het moment meer dan 100 games in ontwikkeling en dit verteld ons dat ontwikkelaars hoog inzetten op VR.

“De nadruk van deze ochtend is om het te ervaren, niet om mij te laten vertellen hoe het is”, wordt aan het einde van de introductie gezegd en verteld erbij dat welke games we zo gaan spelen: Into the Deep, Headmaster, Battle Zone, Playroom VR, The London Heist en Until Dawn: Rush of Blood.

Wat heb je nodig?

Uiteraard een PlayStation 4 en een TV. Verder zal je een PlayStation Camera nodig hebben, deze houdt namelijk de LED’s van de VR bril in de gaten om zo te bepalen waar je bent en hoe je beweegt. Deze informatie wordt real time doorgezet naar je VR bril zodat het beeld waar jij naar kijkt meebeweegt. Indien je voor een game te ver weg bent zal hij dit ook aangeven. Aangeraden wordt om ook PlayStation Move controllers te hebben. Deze komen bij bepaalde games echt tot hun recht, je VR ervaring wordt hierdoor nog realistischer. Dit is overigens optioneel voor veel games maar er zijn games die dit vereisen.

Move Controllers

VR op en gaan!

Eerste wat mij opvalt is het comfort van de headset, veel mensen denken dat hij op je neus rust maar dat is niet zo. De headset rust net boven de voorhoofd en aan de achterkant van je hoofd. Een verschuifbare hoofdband zorgt ervoor dat hij voor iedereen geschikt is en voor iedereen comfortabel zal zitten. Aan de achterkant zit nog een draaiknop welke de hoofdband strak zet om te zorgen dat hij stevig blijft zitten in bijvoorbeeld de actieve games als Headmaster. Het display gedeelte is nog naar achter en voren te schuiven zodat hij voor jou precies goed komt te zitten.

Into the Deep

Om aan de VR te kunnen wennen wordt ons aangeraden om eerst met Into the Deep aan de slag te gaan. Je ogen en evenwichtsorgaan hebben misschien wat tijd nodig om er voor te zorgen dat je niet duizelig wordt.

Into the Deep is meer een video waarin je zit dan een game. In Into the Deep zit je in een duikkooi en zak je steeds dieper in de oceaan. Hier ervaar je meteen de kracht van VR, je kan alle kanten op kijken en overal is iets te zien. Binnen een paar seconden heb je ook het idee van “wow, dit werkt echt soepel” en krijg je al snel het gevoel dat je er echt bent.

Tientallen meters dieper kom je een schildpad tegen die rond je kooi zwemt. Nog dieper en er zwemmen een aantal Manta roggen voorbij en dan wordt het een stuk donkerder. In de verte zie je een gezonken schip liggen en uit diezelfde verte komt dan een grote Witte Haai jouw kant op gezwommen. Eerst zwemt hij rustig om je heen maar na een paar keer zet hij rustig zijn tanden in je kooi. Hij zal wel denken “hier kan ik wel wat mee”, want even later zet hij een volle aanval in op de voorkant van je kooi met als gevolg dat de deur eruit gebeten wordt. Gelukkig net voordat hij terug komt om de inhoud te grijpen wordt de kooi weer omhoog gehaald zodat je weer even rustig kan ademhalen. Bril gaat af en het eerste wat ik zei: “Dit is echt gaaf! Dit wil ik thuis ook haha”.

Headmaster

Headmaster is een game waar je letterlijk je hoofd bij moet gebruiken. Doel van deze game is zoveel mogelijk punten verdienen met het koppen van ballen. Aan het begin moet je ervoor zorgen dat de bal in het doel gaat maar naarmate je verder komt in de game wordt het steeds uitdagender om je punten te behalen. Denk hierbij aan keepers, obstakels en hogere punten in bepaalde hoeken die je moet ontwijken/behalen. Hier kom ik er weer op terug dat hij heel soepel en snel reageert. Het kleinste verschil in je kopsnelheid of richting merk je meteen waardoor je een vrij groot doel toch mist.

Battle Zone

In Battle Zone bestuur je een Tank en ga je grote gevechten aan om te overleven en het level te behalen. Via de VR bril kijk je letterlijk door de cockpit van je tank, kijk je naar rechts zie je in de cockpit wat de status van je schild is, kijk je voor je zie je je wapens en de kaart met daarop je target en als je naar beneden kijk zie je letterlijk je controller in beeld.

Wat ik hier grappig aan vind is wanneer je je controller in het echt draait, dan zie je dit 1 op 1 terug in de game. Maar vooral handig voor sommige spelers is dat je ziet welke knoppen je gebruikt, waarbij sommige mensen naar hun controller kijken om snel te zien waar ook alweer vierkantje zit. Dit zie je dus in je VR bril.

De gameplay is lekker snel en hierdoor merk je dat je ook alle kanten gaat opkijken voor enemy’s, op deze manier wordt je echt de game in gezogen en zit je vol spanning op het puntje van je stoel.

Playroom VR

Playroom VR is de echte multiplayer game. VR wordt misschien gezien als een ”eenzame” manier van gamen, bril op en helemaal in je eigen wereld. Playroom VR bewijst hierin het tegendeel. Een aantal van je vrienden met controllers op de bank, jij met je bril op en speel met of tegen elkaar. In een aantal games is het de bedoeling dat je tegen elkaar gaat strijden.

Voorbeeld hiervan is: Jij (met de VR bril op) bent een grote Godzilla-achtige hagedis die door gebouwen te vernielen je vrienden probeert te raken met wrakstukken. In deel 2 van dit level zijn de rollen omgekeerd, je vrienden gaan spullen naar je gooien/schieten om er voor te zorgen dat ze je verslaan. Het is dan aan jou om zoveel mogelijk dingen te ontwijken.

Indruk multiplayer

Een voorbeeld van samenwerken: Je zit in het Wilde Westen en bent op zoek naar boeven, je vrienden zien op de tv de omschrijving van diegene die je zoekt en moeten zo snel en goed mogelijk uitleggen wie jij moet hebben. Jij moet dan via de VR bril de boef raken met een pijl om zo door te gaan naar het volgende ”slachtoffer”. Als je de verkeerde raakt dan ben je Game Over en worden de punten bij elkaar opgeteld. Leuke game om onderling af te wisselen en te kijken wie de hoogste score kan behalen! Ik zei ook meteen dat ik dit thuis wel zie gebeuren met m’n vriendin.

The London Heist

The Londen Heist is de eerste game waarbij ik de Move Controllers moest gebruiken. Ik merkte al meteen dat je VR ervaring hiermee rijker is, je bent dan echt bezig met je handen en armen.

Je Move Controllers zijn je in-game handen, hiermee kan je dingen oppakken en bedienen. In de game gebruik je dit bijvoorbeeld om je wapens te pakken maar ook het magazijn voor je wapens moet je geregeld omwisselen. Hierdoor ben je met beide handen bezig maar ook met je zicht. Continu kijken waar een magazijn ligt en deze ook echt aan de onderkant van je wapen moeten stoppen om weer te kunnen schieten. Ready, Aim, Fire!

Until Dawn: Rush of Blood

Until Dawn: Rush of Blood gaat echt voor de “Jump Scare”. Je komt een horror huis binnen en het wordt ineens donker, wat knipperende lampen en BOEM er staat ineens een creepy gast voor je neus. Op dat moment hoor ik achter me iemand zeggen: “Dit is echt niks voor mij, dit soort schrik momenten ga ik niet opzoeken hoor”.

Move Controller in je handen en schieten maar, vergeet vooral niet te herladen want op het moment dat je vijanden voor je neus staan wil je niet zonder ammo zitten natuurlijk. Hou je van horror games? Dan is dit zeker iets voor jou!

Gameplay Rush of Blood

Inhoud

  • PlayStation VR
  • Processor Unit
  • HDMI kabel
  • USB kabel
  • AC adapter
  • Stereo Headset

De Processor Unit regelt het beeld, geluid en input van/naar je VR bril. Hierop wordt de HDMI van je PS4 op aangesloten en wordt er nog een HDMI kabel gebruikt om weer beeld naar je TV te krijgen. Voordeel hiervan is dat je zou kunnen gamen als iemand op de TV wat anders wilt kijken.

De VR bril zit via een kabel (ongeveer 2,5 meter) aan de Processor Unit vast, in deze kabel zit ook een Headset Module waaraan je je koptelefoon kan aansluiten. Via deze manier wordt de 3D audio geregeld dus ben je hier wel aan gebonden als je het maximale uit je VR ervaring wilt halen.

Conclusie

Ik zal je eerlijk zeggen dat ik de PlayStation VR nog nergens had gepreorderd omdat ik het eerst wilde ervaren voordat ik deze stap ging nemen. Ondertussen heb ik bij verschillende retailers een pre-order geplaatst omdat ik dusdanig overtuigd ben dat ik hem wil hebben!
Snel, soepel, verbaast, enthousiast, geniaal zijn een aantal van de woorden die ik kan zeggen over de PlayStation VR en ben super benieuwd wat er nog gaat komen.

De PlayStation VR-headset ligt vanaf 13 oktober in de winkelschappen voor 399 euro. Als je graag een PS VR wil hebben, dan doe je er verstandig aan om alvast een pre-order te plaatsen. Sony verwacht namelijk tekorten rond de lancering.

Heb jij hem al gepreorderd? Ga je dat nog doen? Laat hieronder weten waarom je wel of niet hiervoor gekozen hebt.

[table id=35 /]

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen