Politie pakt 4 hackers op wegens plunderen bankrekeningen via malware

De politie heeft vier hackers opgepakt die vermoedelijk Nederlandse bankrekeningen hebben geplunderd en honderden frauduleuze overboekingen hebben gedaan. De hackers hebben de zogeheten TorRAT malware geïnstalleerd op de computers van slachtoffers, die vervolgens leeg geplunderd werden.

Hackers

Het Openbaar Ministerie meldt dat het om vier mannen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden gaat. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige, digitale fraude en witwaszaak.

Via een valse e-mailbericht met een snelkoppeling die zogenoemde banking malware activeert, kregen de hackers toegang tot de computers van onwetende rekeninghouders. Het binnengedrongen TorRAT manipuleert het internetbankieren door informatie aan te vullen, te wijzigen of te verwijderen. De malware voegt nieuwe betalingsopdrachten toe of wijzigt ook wel bestaande betalingsopdrachten zonder dat de rekeninghouder dat kan zien.

De hackers maakte gebruik van TorMail om hun criminele activiteiten af te schermen. TorMail is een gratis dienst die gebruikers in staat stelt anoniem berichten te versturen en te ontvangen.

Om het gestolen geld door te sluizen zijn in binnen- en buitenland ook bedrijven opgericht en zakelijke rekeningen geopend. Het geld kwam op bankrekeningen van moneymules. Zij werden gedwongen om hun bankrekeningen beschikbaar te stellen of om nieuwe bankrekeningen te openen en hun inloggegevens af te staan.

Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie beslag gelegd op 56 bitcoins, die inmiddels zijn omgezet in meer dan 7700 euro.

De vier mannen zouden hun criminele activiteiten tussen het voorjaar van 2012 en tot het moment van arrestatie hebben uitgevoerd. Het zou gaan om meer dan 150 frauduleuze transacties en het mogelijke schadebedrag zou mogelijk een miljoen euro bedragen.

De verdachten zijn vandaag door de rechter-commissaris in Rotterdam voor twee weken in bewaring gesteld.

via Tweakers

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen