Hoe console gaming is geëvolueerd

In slechts een handvol decennia is gaming veranderd van een niche-markt voor jonge gamers, tot de meest dominante vorm van entertainment ter wereld.

En in afwachting van wat het grootste jaar ooit zou moeten worden voor video-gaming entertainment, dachten we dit een goed moment is om te kijken hoe ver we zijn gekomen: van eenvoudige spelletjes als Pong tot de fascinerende innovaties in online gaming en virtual reality technologie.

De oorsprong van het gamen

SEGA Controller

De voorlopers van de consoles van vandaag kunnen worden gezien in machines als de spelkasten van Atari, waarop je een simpel spelletje Pong kon spelen en die, ondanks de beperkte grafische capaciteiten, een fascinerende vooruitblik boden op de toekomst van het gamen.

Dergelijke primitieve systemen werden in de jaren 1980 snel ingehaald door desktop computers, zoals de ZX Spectrum. Maar dit alles veranderde toen Nintendo en Sega de gaming-omgeving transformeerden met respectievelijk hun SNES en Megadrive apparaten. Met iconische titels als Super Mario Bros en Sonic The Hedgehog, was het duidelijk dat de console-technologie gamers een stralende nieuwe toekomst zou bieden.

Console ontwikkeling

Xbox-One

Het begin van de 21e eeuw was het moment dat console gaming echt in een hogere versnelling kwam met de baanbrekende Sony PlayStation 2 en Microsoft Xbox die minder dan een jaar na elkaar werden uitgebracht. Met deze consoles werd een nieuw niveau van gaming-technologie geïntroduceerd waarbij spellen zoals Grand Theft Auto enorm veel invloed kregen zowel in de wereld van video games als daarbuiten.

Ondanks de innovatie die door deze consoles op gang kwam, veroorzaakte de opkomst van online-technologieën dat mobiel gaming in het afgelopen decennium een steeds groter deel van gaming omzet binnenhaalde. Van stripachtige titels zoals de FarmVille serie tot de indrukwekkende innovaties van Online Casinos Nederland bij het online roulette, werd het duidelijk dat het gemak van een gamer steeds belangrijker werd om spellen zoals poker, blackjack en gokkasten onderweg te kunnen spelen.

De toekomst van de next generation

Oculus

Als gevolg van de mobiele gaming revolutie hebben console fabrikanten zich laten inspireren door de opkomst van virtual reality technologie. In 2016 zal de langverwachte PlayStation VR worden geïntroduceerd, en die zou wel eens kunnen uitgroeien tot het eerste virtual reality apparaat dat een wijdverspreid consumentenproduct wordt.
Maar het feit dat Sega’s Sonic the Hedgehog en Nintendo’s Mario gaan samenwerken om de komende Olympische Spelen van 2016 in Rio te vieren, laat zien hoe console gaming weer terug naar de oorsprong kan gaan. Dus vanaf revoluties in online roulette technologie, tot de nederig stemmende vooruitgang van de nieuwe virtual reality, het lijkt erop dat console gaming ons ook in de toekomst zal blijven boeien.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen