Waarom fabrikanten scoren met streamingsystemen


Streaming wordt elke dag populairder. Niet alleen bij de doorsnee muziekliefhebbers, ook audiofiele Hifi-fanaten streamen steeds meer muziek. In plaats van te luisteren naar muziek vanaf een cd of plaat, luisteren steeds meer mensen tegenwoordig muziek via internetradio, YouTube, online muziekbibliotheken zoals Spotify, Deezer, Tidal en Napster en vanaf een harde schijf. Grote Hifi-fabrikanten maken dankbaar gebruik van deze trend en zetten geavanceerde en fraaie streamingsystemen in de markt. Denk aan Sonos, HEOS van Denon of MusicCast van Yamaha. Daarom in deze blog aandacht voor streaming audiosystemen.

Streamingdiensten

Streaming: laat muziek ‘stromen’

Het principe van streaming is simpel. Vrij vertaald betekent streaming ‘stromen’. Met streaming wordt een techniek aangeduid waarbij bestanden – audio en video – als het ware ‘stromen’ van de ene plaats naar de andere plaats. Bijvoorbeeld: u streamt uw muziek vanaf een plaats waar het bestand is opgeslagen (een server, bijvoorbeeld) naar uw computer, smartphone of televisie (daar waar het bestand wordt weergegeven). Daar zit gelijk het grootste verschil met downloaden. Bij downloaden moet een bestand in zijn geheel verplaatst worden voordat het geopend kan worden. Bijvoorbeeld: als u een cd downloadt op een computer, dan moet u wachten tot het hele bestand vanaf de plaats waar het bestand is opgeslagen, is ‘getransporteerd’ naar de plek waar het bestand weergegeven moet worden.

Kortom: streaming houdt in dat u muziekbestanden afspeelt op een apparaat (computer, smartphone, tablet) zonder dat deze bestanden op dat apparaat staan.

Draadloos van A naar B

De werking van streaming is simpel: er is een draadloze verbinding nodig om het digitale audiosignaal van A naar B te ‘stromen’. Een draadloze verbinding kan op verschillende manier tot stand gebracht worden. Denk aan Bluetooth, DLNA, AirPlay (voor Apple-toestellen), NFC (voor Android-toestellen) of Wi-Fi. In hoofdlijnen kunt u via de volgende bronnen streamen: internetradio, online muziekbibliotheken zoals Spotify, Deezer of Tidal, aangekochte muziek via internet en eigen geripte muziek. Bij streaming gaat het digitale signaal van een zender naar een ontvanger. In de ontvanger, een receiver of een speciaal draadloos streamingsysteem, zit een Digital Audio Converter (DAC) die het digitale signaal omzet naar een analoog signaal. Uiteindelijk wordt het geluid afgespeeld via het good ‘ol analoge signaal.

Fabrikanten slaan aan het streamen

Zoals gezegd ontwikkelen steeds meer fabrikanten streamingsystemen om de consumenten op hun wenken te bedienen. Het aanbod wordt steeds groter. Wat te denken van Sonos, HEOS van Denon, MusicCast van Yamaha, BlueSound, Omni van Harman/Kardon of SoundTouch van Bose. Al deze systemen zijn speciaal ontwikkeld voor streaming. In deze blog beperken we ons tot een introductie van Sonos, HEOS en MusicCast.

Sonos, de bekendste van het stel

Verreweg de grootste speler op de streaming audio-markt is het Amerikaanse Sonos. Het merk staat voor een systeem van speakers en optionele uitbreidingscomponenten die voor een volledige draadloze audiobeleving zorgen. Aan de hand van de Sonos-app op een tablet, smartphone of pc is het mogelijk om draadloos muziek te streamen via één van de vier speakers: Play:1, Play:3, Play:5 en de Playbar. Deze draadloze luidsprekers zijn uit te breiden met de krachtige Sonos Sub, de subwoofer. Met de bedieningsapp kunt u bovendien kiezen in welke ruimte u de speakers wilt aansturen. De installatie is eenvoudig: link de speaker eenmaal aan de internetrouter en klaar is kees!

HEOS, de achtervolger van het stel

Na het succes van Sonos kon de concurrentie niet uitblijven. Het gerenommeerde merk Denon reageerde en kwam met het draadloze muzieksysteem HEOS op de proppen. Net als Sonos werkt HEOS aan de hand van draadloze speakers (met bijna dezelfde benaming): HEOS 3, HEOS 5 en HEOS 7. Later kwamen daar de draagbare HEOS 1 bij (waarmee Denon zich onderscheidt van Sonos, dat geen portable speakers heeft uitgebracht) en de draadloze home cinemaset bij (bestaande uit een soundbar en een subwoofer). Grootste pluspunten van HEOS is de aanwezigheid van Bluetooth en dat het systeem eenvoudig te integreren is met andere Denon-apparaten.

MusicCast, de uitgebreidste van het stel

Yamaha reageerde relatief laat. In het najaar van 2015 kwam het Japanse mediaconglomeraat met MusicCast op de proppen. De lancering ging gepaard met een breed gamma aan compatibele apparaten. MusicCast bestaat niet alleen uit draadloze, actieve speakers, zoals dat bij de systemen van Sonos en HEOS wel het geval is. Het draadloze muzieksysteem wordt in meer nieuwe Yamaha-producten verwerkt, zoals surround receivers, home cinemasets en soundbars. In feite wordt MusicCast geïntegreerd in de gehele nieuwe Hifi-lijn van het Japanse merk. Het streamingsysteem kan moeiteloos draaien op een bestaand Wi-Fi-netwerk. De bediening loopt via een strak vormgegeven app.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen