Waarom OLED-televisies zo populair gaan worden

Niet zelden sterft een ontwikkeling of vernieuwing in televisieland een stille dood. Gewoon, omdat de mensen nog niet zitten te wachten op het één of ander handig of mooier makend technisch snufje. Neem nu de opkomst van Curved TV. Dat zijn ietwat gekromde televisieschermen die de kijker een nog intenser gevoel moet geven. Klinkt mooi, maar anno 2016 leggen televisiefabrikanten zich toch weer toe om de product van rechte schermen, domweg omdat veel consumenten een gebogen scherm niet mooi vinden passen bij hun interieur.

Een ontwikkeling die wel jarenlang gestaag groeit is OLED. OLED wordt aangeduid als de opvolger van LED en moet zorgen voor nog dieper en mooier beeld. Hoewel aan de meeste OLED-televisies een lijvig prijskaartje hangt, zie je langzamerhand dat meer en meer consumenten overstappen op OLED. Waarom? Omdat een OLED TV fantastisch is.

OLED-TV

Wat is OLED? OLED is een beeldinnovatie en om dat uit te leggen, moeten we de achterliggende techniek onder de loep nemen. De technologie achter OLED is ingewikkeld, veel fabrikanten zijn er tot op heden nog niet in geslaagd om deugdelijke OLED-panelen te ontwikkelen. LG is de enige die succesvol is gebleken in het produceren van deze futuristische schermen. Later volgde Panasonic, zij het met een paneel uit de fabriek van concurrent LG. Die andere Aziatische grootmacht, Samsung, slaagde erin om goede OLED-schermen te ontwikkelen voor smartphones en tablets, maar deugdelijk werkende televisieschermen is tot dusver te prijzig en a bridge too far voor Samsung.

Een beknopte uitleg. Om OLED te begrijpen is het handig om de techniek van OLED te vergelijken met die van LED-televisies. Een LED-scherm bestaat uit een paneel met vele duizenden lampjes. LED-schermen (Light Emitting Diode) werkt op basis van elektroluminescentie. Een moeilijk woord, maar de werking is  vrij simpel: het LED-scherm geeft licht omdat er stroom doorheen gaat. De LED-lampjes verlichten vervolgens het beeldscherm, dat bestaat uit miljoenen pixels. Belangrijk om te onthouden is dat het materiaal van LED-schermen anorganisch is, niet-levende materie.

Daar zit gelijk ‘t grootste verschil met OLED-schermen (Organic Light Emitting Diode). Die zijn namelijk organisch van aard. Levende materie? Niet helemaal. OLED bestaat uit koolstof en waterstof. Deze organische materialen lichten op zodra ze in contact komen met elektriciteit. Elke pixel in een OLED-televisie bestaat uit drie subpixels: rood, blauw en groen. Deze subpixels worden apart aangestuurd en geven afzonderlijk licht. De pixels worden dus niet aangestuurd door een achterliggend scherm met lampjes, zoals bij een LED-televisie.

Concluderend: bij LED-televisies worden de pixels aangestuurd door LED-lampjes, die licht geven door elektriciteit, terwijl de pixels van OLED-televisies zelf oplichten zodra ze in aanraking komen met elektriciteit. Dat pixels los van elkaar behandeld kunnen worden, kunnen hogere contrasten behalen. Immers, een pixel die ‘uitstaat’ is zwarter dan een pixel die zwart nabootst. Verder zorgt de verbluffende OLED-techniek ervoor dat de televisie vanuit elke hoek even mooi licht geeft; er vindt geen kleurverschuiving plaats wanneer het beeldscherm van een andere hoek bekeken wordt. Een ander voordeel van OLED is dat de televisies nog platter zijn, om de doodeenvoudige reden dat er geen backlightboard nodig is. Verder zijn OLED-schermen een stuk energiezuiniger.

Vooralsnog verkopen LED TV’s nog stukken beter, maar dat is vanwege het prijskaartje. OLED is de toekomst, gestaag stijgen de verkopen. Omdat LG ieder jaar met nieuwe OLED-modellen komt en omdat steeds meer fabrikanten zich toeleggen op de productie van OLED-schermen zullen de prijzen op den duur gestaag zakken. Bekijk OLED TV’s bij Hificorner.nl.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen