4G met landelijke dekking en sim only

Waarom zou je kiezen voor 4G internet? In dit artikel vertellen we wat het is en wat de voordelen zijn.

Wat is 4G

4G internet is de vierde generatie mobiel internet en de snelste manier om mobiel te internetten op je smartphone. De hoogste snelheid van 4G internet is 150 Mbps en de gemiddelde snelheid is 20 Mbps. Dit betekent dat je een Full HD-video direct op je smartphone kunt afspelen. Gemiddeld kost dit per seconde 4,5 MB aan data. 4G internet is de opvolger van 3G internet. Momenteel is 3G internet nog de standaard voor mobiel internet, maar 4G neemt die positie over. Het voordeel van 4G ten opzichte van 3G is dat het sneller is. 3G internet heeft namelijk een gemiddelde snelheid van 7 Mbps.

Hoe wordt de werkelijke snelheid van een 4G netwerk bepaald?

De snelheid van 4G internet is niet altijd hetzelfde. Dit is afhankelijk van grofweg twee factoren.

Factor 1
De eerste factor is hoe druk het is op een 4G netwerk, dus hoeveel mensen tegelijkertijd dezelfde zendmast gebruiken. Hoe meer mensen tegelijkertijd het netwerk gebruiken, des te langzamer het netwerk in principe is. Al kan elke zendmast van KPN voor een bepaalde hoeveelheid gebruikers een vaste, hoge internetsnelheid garanderen.

Factor 2
De tweede factor is het aantal frequenties die de zendmast gebruikt. Het mobiele netwerk bereikt via een frequentie de mobiele telefoon of smartphone van de gebruiker. Net zoals een radiozender via een frequentie de radio in jouw huis bereikt. Een modern 4G netwerk, zoals dat van KPN, gebruikt meerdere frequenties: 800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz. Een lage frequentie heeft een groter bereik, terwijl een hoge frequentie sneller internet kan bieden. Het netwerk van KPN heeft als voordeel dat het zowel lage als hoge frequenties gebruikt. Hierdoor is 4G internet nóg sneller en heeft het tegelijkertijd landelijke dekking.

Wat houdt 4G dekking in?

Dekking is een term voor in welke gebieden een mobiel netwerk beschikbaar is. Als een 4G netwerk landelijke dekking heeft, betekent dit dat je in heel Nederland via dat netwerk 4G kunt gebruiken. 4G van bijvoorbeeld KPN heeft landelijke dekking. Dit komt omdat wij het netwerk van KPN gebruiken. Het signaal van een 4G netwerk wordt via zendmasten verzonden naar je smartphone. Via een zendmast kan een maximaal aantal mensen mobiel bellen, sms’en en internetten. Om landelijke dekking te hebben, is het belangrijk dat een netwerk genoeg zendmasten over heel Nederland verdeelt. KPN voldoet aan die voorwaarde.

Wat is Sim Only?

Sim Only is een abonnementsvorm om mobiel te bellen, sms’en en internetten. Bij een Sim Only 4G abonnement krijg je van je provider alleen een simkaart. Je zorgt zelf voor een mobiele telefoon of smartphone. Deze kun je zelf kopen, maar het is ook mogelijk een telefoon te gebruiken die je al hebt. Deze telefoon moet dan wel simlockvrij zijn.

Kun je Sim Only met 4G internet nemen?

Vrijwel alle Sim Only providers bieden 4G internet. Het verschilt per provider of je standaard 4G internet krijgt, of dat je daarvoor extra moet betalen. Bij verschillende aanbieders kunt u kiezen voor standaard 3G internet en voor 5 euro extra per maand gebruik je de Flex 4G internetbundel. Je kunt Flex 4G elke maand gratis aan- of uitzetten.

Waarom zou je kiezen voor Sim Only met Flex 4G?

Sim Only en Flex 4G bieden allebei voordelen. Enkele daarvan lees je hieronder.

Lage maandelijkse kosten
Sim Only met 4G Met Sim Only telt je provider de kosten voor het afbetalen van je smartphone niet op bij de telefoonrekening. Je regelt namelijk zelf je smartphone. Dit zorgt ervoor dat je maandelijks minder geld kwijt bent aan je telefoonrekening dan bij een abonnement met smartphone.

Maandelijks bundels aanpassen
Bij sommige providers, kun je elke maand het formaat van je bel- en internetbundels aanpassen. Dit is handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en een aantal weken je bel- en internetbundels niet gebruikt. Zo heb je elke maand precies genoeg aan je Sim Only abonnement.

In heel Nederland supersnel mobiel internet

Het voordeel van Sim Only met 4G internet is dat als het landelijke dekking heeft. Je op elk moment supersnel mobiel internetten. 4G internet is sneller dan de gemiddelde Nederlandse wifi-verbinding.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen