Rijksuniversiteit Groningen medewerkers trappen massaal in phishing mail

Ruim 3000 medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn in een phishing mail getrapt. Van de 6000 medewerkers die de phishing mail hebben ontvangen, hebben 3000 medewerkers de mail gelezen, 2800 klikte op de verdachte link en uiteindelijk voerde 1000 medewerkers hun e-mailadres, personeelsnummer en wachtwoord in.

Rijksuniversiteit Groningen

De nep phishing mail bevatte het logo van de Rijksuniversiteit Groningen en leek afkomstig te zijn van de technische afdeling. De e-mail bevatte een melding om urgente data te redden omdat de opslagruimte van hun inbox was verkleind. De link in de e-mail was rug.nl/500mbaangegeven, deze werd echter omgeleid naar dontjustclick.com. De phishing website werd zelfs voorzien van de huisstijl van de Rijksuniversiteit Groningen.

“Op zich was het niet een hele vreemde mededeling, en opgemaakt in de vertrouwde huisstijl. Dat wekte veel vertrouwen op”, aldus de woordvoerder van de RUG in een reactie tegen Webwereld. De zegsman zegt zelfs dat hij er bijna ingetrapt was, het kwartje viel pas vlak voordat hij wou klikken op de link.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen