Tips voor smartphone gebruik voor visueel beperkten

De wereld verandert erg snel op dit moment. Kijk alleen maar naar Google, meer de helft van de zoekopdrachten gaat tegenwoordig via mobiel. Helaas is die snelle verandering van de wereld niet voor iedereen positief. Denk maar eens aan slechthorende of slechtziende en het gebruiken van een smartphone.

simyo-smartphone-gebruik

In dit artikel wordt uitleg gegeven hoe slechtzienden, blinden, slechthorenden en doven ook gebruik kunnen maken van een smartphone. Mobiele provider Simyo heeft een uitgebreid artikel geschreven waarin tips worden gegeven voor visueel en audiologisch beperkten en het gebruik van hun smartphone.

Smartphone opties voor slechtzienden en blinden

De verschillende smartphones hebben standaard een aantal mogelijkheden om slechtzienden en blinden te helpen bij het gebruik hiervan. Smartphones kunnen namelijk teksten voorlezen. Hieronder wordt uitgelegd hoe hier een invulling aan gegeven kan worden.

Opties voor iPhone

VoiceOver is de functie van iPhone die voorleest wat er op het scherm staat. Ook vertelt VoiceOver wat je aantikt als je het scherm aanraakt. Daarnaast heeft een iPhone ook de mogelijkheid tot Speak Screen, deze functie leest mails, berichten en boeken aan je voor. Onder het kopje toegankelijkheid bij instellingen van een iPhone kan je deze opties aanzetten. Hier volgt een goede uitleg voor het aanzetten van VoiceOver en Speak Screen.

Zo zet je VoiceOver aan op de iPhone:

 • Open de instellingen-app;
 • Druk op ‘Algemeen’;
 • Druk op ‘Toegankelijkheid;
 • Druk op ‘VoiceOver’;
 • Zet VoiceOver daar aan;
 • Je stelt hier de spreeksnelheid van je smartphone in.

Zo zet je Speak Screen aan op de iPhone:

 • Open de instellingen-app;
 • Druk op ‘Algemeen’;
 • Druk op ‘Toegankelijkheid’;
 • Druk op ‘Spraak’;
 • Je stelt hier in of je iPhone alle woorden op een scherm uitspreekt of een door jou gekozen selectie of invultekst.

Opties voor Android

Deze opties lijkt op die van de iPhone en is genaamd TalkBack. De functie leest pagina’s voor en geeft het aan als je ergens op drukt. Je zet TalkBack als volgt aan.

 • Ga naar ‘Instellingen’;
 • Druk onder ‘Systeem’ op ‘Toegankelijkheid’;
 • Druk op ‘Talkback’;
 • Je zet hier Talkback aan en krijgt dan verdere instructies. Met deze functie kun je ook sms’jes en berichten laten voorlezen.

Opties voor Windows Phone

Ook de Windows Phone beschikt over een schermvergroting en voorleesmodus die bruikbaar kunnen zijn voor slechtzienden en blinden. Die kan je op de volgende wijze activeren.

Voorleesmodus aanzetten op een Windows Phone:

 • Ga naar het instellingenmenu;
 • Druk op ‘Toegankelijkheid’;
 • Je zet hier de voorleesmodus aan.

Schermvergroting aanzetten op een Windows Phone:

 • Ga naar het instellingenmenu;
 • Druk op ‘Toegankelijkheid’;
 • Scroll naar beneden om schermvergroting aan te zetten.

Opties smartphone voor doven en slechthorenden

Smartphones hebben verschillende opties voor doven en slechthorenden, om het gebruik van een smartphone te vergemakkelijken. De functies kunt u zelf invullen en hieronder vind je een uitleg hoe dit ingesteld kan worden

Mogelijkheden voor iPhone

De iPhone heeft een aantal opties voor gebruikers met een gehoorbeperking. Zo kan je bijvoorbeeld video’s laten voorzien van ondertiteling, stereo geluid omzetten naar mono geluid en het geluidsniveau aanpassen. Een inkomende melding geeft normaal gesproken een geluid, maar je kunt ook instellen dat je camera gaat flitsen. Deze mogelijkheden zijn eenvoudig in te stellen.

 • Open de instellingen-app;
 • Druk op ‘Algemeen’;
 • Druk op ‘Toegankelijkheid’;
 • Onder het kopje ‘Horen’ activeer je de flitser als doorgeefluik voor notificaties en verander je stereo geluid in mono geluid. De ondertiteling zet je aan onder het kopje ‘Media’, waar je op ‘Ondertiteling en bijschriften’ klikt.

Mogelijkheden voor Android

In vergelijking met iPhone heeft Android minder mogelijkheden voor doven en slechthorenden. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de cameraflitser af te laten gaan bij een melding. De reden hiervoor is dat niet alle Android smartphones een cameraflitser hebben.

Wel is het mogelijk een ondertiteling aan te zetten, dit kan je onder het instellingenmenu bij ‘toegankelijkheid’. Voor Android zijn er wel apps beschikbaar die het gebruik voor doven en slechthorenden verbeteren.

Mogelijkheden voor Windows Phone

Deze smartphone heeft de minste mogelijkheden voor doven en slechthorenden. Microsoft is er wel druk mee bezig maar op dit moment is er nog weinig beschikbaar. De kans bestaat dat de opvolger van de Windows Phone 8 meer mogelijkheden heeft.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende apps die erg hulpzaam kunnen zijn voor blinden en slechtzienden en voor doven en slechthorenden. Dit zijn apps als TapTap See, Adriadne GPS en Color ID Free, deze apps kunt u via het volledige artikel downloaden.

Het laatste nieuws

Story of Seasons: Friends of Mineral Town vanaf 10 juli verkrijgbaar voor Nintendo Switch

De langverwachte terugkeer naar een van de meest geliefde inzendingen in de originele boerderij / levenssimulatie-franchise, in Japan bekend als Bokujo Monogatari,...

‘Apple Music trekt batterij van je iPhone leeg’

Een groot aantal iOS-gebruikers klagen sinds de komst van iOS 13.5.1 over een accu dat veel sneller leegloopt. iOS 13.5.1 zou een...

Media Markt blundert: Apple iMac voor slechts 2,19 euro!

Een Apple iMac kopen voor 2,19 euro in plaats van 2190 euro!?! Dat hoef je geen twee keer te vragen! De iMacs...

iPhone 12 in vergelijking met eerdere iPhone modellen

Als we de laatste geruchten rondom de iPhone 12 mogen geloven is Apples nieuwste smartphone niet uitgesteld en verschijnt het net als...

iPad Pro 11-inch (2020) 128GB WiFi + Cellular actie – €877,25

De jacht op de iPad Pro 11-inch (2020) kan beginnen! De iPad Pro met WiFi + Cellular kost slechts 877,25 euro bij...

Games worden gemiddeld 10 euro duurder

Games kosten al sinds 2005 een euro of zestig, maar dat gaat binnenkort veranderen. Waar films en muziek steeds duurder worden, is...

Playstation Plus 12 maanden €42,99

Verschillende retailers zijn vandaag begonnen met speciale Playstation Plus deals. Zo is een 12 maanden Playstation Plus abonnement nu al verkrijgbaar vanaf 42,99 euro.

PlayStation Plus games juli 2020 zijn live

Voor de PlayStation Plus-abonnees onder ons is het vandaag dan zover! Vanaf vandaag kunnen PS Plus bezitters aan de slag met de onderstaande gratis...

iOS 13.5.1 zorgt voor batterijproblemen bij iPhone en iPad

Heb je het idee dat je iPhone- en/of iPad-batterij sneller leegloopt? Dan ben je niet alleen. Een groot aantal iOS-gebruikers klagen sinds...

MudRunner Mobile vanaf 15 juli beschikbaar voor Android en iOS

MudRunner verscheen in 2017 voor de PS4, Xbox One, Nintendo Switch en PC. Het spel is meer dan een miljoen keer over...

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Ontvang dagelijks het laatste nieuws in uw inbox