Belgen moeten vingerafdrukken afgeven bij aanvraag paspoort

Om aan de Europese richtlijnen te voldoen moest België in 2011 beginnen met de invoering van biometrische paspoorten. Net zoals de Nederlandse paspoort bevat deze een chip waarin onder andere vingerafdrukgegevens opgeslagen zijn. Aanvankelijk zouden deze in 2012 ingevoerd moeten worden, maar daar is vertraging ontstaan.

vingerafdrukken

België is momenteel bezig om de benodigde hardware bij de gemeenten te plaatsen. Belgen die binnenkort een nieuwe paspoort aanvragen zullen hun vingerafdrukken moeten afgeven. Het aanvraagproces van een paspoort zal wel langer gaan duren dan voorheen.

Ambtenaren waarschuwen burgers dat zij rekening moeten houden met langere wachttijden. Het afhandelen van een aanvraag zou minimaal een kwartier duren. De wachttijden zouden hierdoor kunnen verdubbelen.

De Belgische overheid belooft dat de gescande vingerafdrukken niet in een database worden opgeslagen. Daarnaast zal ook de prijs van een Belgisch paspoort niet omhoog gaan. De leges blijven op 41 euro voor minderjarige en 76,50 voor volwassene.

via Tweakers

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen