Apple introduceert iOS 9

Array

2 dagen geleden heeft marktleider Apple zijn eigen software vernieuwd met de nieuwste besturingssysteem van iOS namelijk iOS 9. iOS 9 biedt weer wat meer functies toe aan je iPad en iPhone. iOS 9 zit weer vol met verbeteringen en snelheid, waar Apple vooral aandacht aan heeft geschonken in iOS 9 is de batterijduur die volgens Apple met iOS 9 met 1 uur verlengd word, ook is er een low power mode bij toegevoegd. Waar iOS 8 veel kritiek op kreeg was voornamelijk de grootte van de software-update die was namelijk 4,6 GB, bij iOS 9 is dit slechts 1,3 GB.

iOS 9 techmania.nl

Multitasken op de iPad

Volgens veel verwachtingen zou Apple in zijn nieuwe software (iOS 9) multitasken op de iPad toevoegen en dat is ook gebeurd, multitasking is weggelegd op de nieuwere iPad’s namelijk voor de iPad Air 2, iPad Mini, iPad Mini 2 en iPad Mini 3 hiermee vallen de iPad 2,3 en iPad Air af. Multitasken houdt in dat je meerdere applicaties op èèn scherm kunt gebruiken erg handig dus. Ook kun je video’s bekijken terwijl je rustig je inkomende mails aan het bekijken bent, dit noemt Apple ‘Picture-in-picture’ het filmpje wat je aan het bekijken bent komt dan in een klein hoekje rechts in beeld te staan (zie foto).

picture-in-picture. techmania.nl
Picture-in-picture

Apple Music

Apple gaat dan toch in iOS 9 de concurrentie aan met muziek-gigant Spotify met Apple’s eigen muziek-app ‘Apple Music’ De app combineert het streamen van muziek met een sociaal netwerk genaamd Apple Music Connect en er is een liveradiozender bij. Bekende artiesten hebben bij Apple Music een eigen pagina waarin ze updates kunnen geven over een nieuw album die uitkomt, ook kunnen gebruikers een berichtje zetten op een pagina van een bekende artiest en wie weet leest je favoriete artiest je berichtje wel!

Apple Music gaat 9,99 dollar per maand kosten, maar is de eerste drie maanden gratis. Apple Music wordt 30 juni gelanceerd.

Low-power-mode

Met de nieuwe ‘Low-power-mode’ in iOS 9 kun je tot wel 3 uur langer gebruik maken van je iPhone, de Low-power-mode kun je alleen gebruiken bij de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Hoe het in zijn werking gaat met de Low-power-mode is niet bekend. Heb je nou geen iPhone 6 of iPhone 6 Plus maar wel iOS 9 dan zou je iPhone of iPad 1 uur langer mee gaan zonder Low-power-mode zegt de fabrikant.

Maps

Ook Maps is vernieuwd in iOS 9, Maps krijgt namelijk een aparte weergave van openbaar vervoer, routes kunnen voortaan gepland worden via meerdere soorten vervoersmiddelen. Ook zie je in Maps voor iOS 9 dichtstbijzijnde restaurantjes en winkelgelegenheid bij jou in de buurt. Qua design van Maps voor iOS 9 is er niet veel veranderd enkel op de iPad en iPhone heeft het een zwart tintje gekregen.

Maps iOS 9
Maps voor iOS 9

 

Apple Pay

Betalen met je smartphone kon met iOS 8 alleen nog maar in de Verenigde Staten, maar in iOS 9 ook in de Verenigde Koninkrijk. Ook word Passbook van naam veranderd namelijk in de naam ‘Wallet’. Met Wallet kun je diverse kaarten en tickets gemakkelijk opslaan. Apple Pay zelf is niet veel veranderd. Hier in Nederland zullen we nog even geduld moeten hebben voordat we ook met onze smartphone kunnen betalen.

‘Move to iOS’

Apple heeft ook in iOS 9 een aparte app uitgebracht genaamd ‘Move to iOS’ met deze nieuwe app moet het gemakkelijker zijn om van Android naar iOS over te stappen. Met de app Move to iOS kun je draadloos contacten, berichten, mails, foto’s en ook applicaties van je Android-device allemaal op je nieuwe iOS-device overzetten.

Siri voor iOS 9

De spraakassistent voor de iPhone ‘Siri’ is in iOS 9 een stuk slimmer geworden, de mogelijkheden van Siri zijn namelijk uitgebreid je kunt nu ook op een bepaald momenten informatie ontvangen van Siri bijvoorbeeld wanneer je trein vertrekt of de muziek-app starten als de gebruiker zijn oortjes inplugt. Daarnaast kan Siri uitnodigingen in e-mails automatisch in de kalender zetten zonder dat de gebruiker de mail hoeft te openen. Al deze nieuwe mogelijkheden lijken erg veel op de concurrentie Google Now en Microsofts Corona.

Tot slot krijgt Siri in iOS 9 ook de ondersteuning in het Vlaams. Apple zelf heeft Siri een Vlaamse vrouwen stem gegeven.

Beschikbaarheid iOS 9

iOS 9 is ook beschikbaar voor oudere iOS-apparaten namelijk de iPhone 4S en iPad 2 krijgen net zoals vorig jaar ook weer een update van Apple’s besturingssysteem iOS. De andere iOS-devices die ook een update zullen ontvangen van iOS 9 kun je hieronder bekijken. iOS 9 word officieel in september uitgebracht. In juli komt al wel een open bèta van iOS 9 uit.

Bechikbaarheid iOS 9

 

 

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen