Nieuwe aluminium-accu kan in één minuut worden opgeladen

De veelgebruikte lithium-ion-accu’s kunnen we tegenwoordig bijna overal in terugvinden. Denk bijvoorbeeld aan smartphone, tablets, elektrische auto’s en vele gadgets. Het ziet er naar uit dat de lithium-ion-accu’s in de toekomst een opvolger krijgen.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Stanford hebben namelijk een nieuwe soort accu ontworpen die veel sneller kan worden opgeladen en ook zou het een langere levensduur hebben. De nieuwe soort accu gebruikt aluminium in plaats van lithium.

batterij

De aluminium-accu beschikt over een anode van aluminium en kathode van grafiet en kan in slechts één minuut volledig worden opgeladen. Dit zou erg handig kunnen zijn voor elektrische auto’s. Natuurlijk ook voor consumenten die graag even snel hun smartphone of tablet willen opladen.

Naast het sneller opladen van elektronica brengt de aluminium-ion-accu ook nog andere voordelen met zich mee. Zo kan hij maar liefst 7500 keer worden opgeladen zonder dat het capaciteit verliest. Bij de lithium-ion-accu’s is dit slechts duizend keer. Ook vormt de batterij geen brandgevaar, terwijl lithium-ion-accu’s vlam kunnen vatten als ze worden beschadigd.

Momenteel bevindt de aluminium-batterij zich nog in een test fase en genereert het ongeveer twee volt. Dit moet in de toekomst echter twee tot zes keer hoger liggen.

Het laatste nieuws

Gerelateerde artikelen