Review: 2 weken in Dragon Ball XenoVerse

0
4496

27 Februari is Dragon Ball Xenoverse uitgekomen en nu 2 weken later gaan we even doornemen wat deze game ons biedt en hopelijk de vraag te beantwoorden voor de mensen die zich afvragen moet ik hem halen of niet? Hieronder ga ik dan ook me best doen om voldoende informatie te geven zonder dat ik teveel spoilers van het verhaal vrij geef natuurlijk. Voor mensen die niet te veel willen weten voor ze een game aanschaffen meld ik alvast het volgende: SPOILER ALERT!

Dragon-Ball-Xenoverse

And so it begins.

Even kort samengevat het verhaal waar we in terecht komen. De wereld van Dragon Ball wordt verstoord door ”bad guys” die het verleden aanpassen waardoor de bekende battles anders uitlopen dan dat we gewend zijn. Denk hierbij even aan het bekende gevecht tussen Goku en Frieza, wat als Frieza al eerder transformeert? Of Goku geen Super Saiyan wordt? Grote drama dus! Om het verleden en de toekomst te verdedigen doet Trunks een wens bij The Eternal Dragon Shenron om een vechter te sturen die dat samen met hem kan doen. Ik vind dit wel een leuke twist aan het verhaal.
Hier begint het maken van je eigen vechter uit 5 verschillende rassen (Majin-Saiyan-Earthling-Namekian-Frieza Clan), kies je eerste personage goed aangezien je pas een ander kan maken nadat je het verhaal af heb.

DRAGON BALL XENOVERSE_20150312084110

Na het kiezen van je ras krijg je best veel opties om je vechter zo persoonlijk te maken als je zelf wilt. Denk hierbij aan huidskleur, kleur van outfit, bouw, style van haar, ogen en oren. Wil jij een knal roze Namekian met een hanekam? Dan maak je hem toch zo! Ik vond het wel grappig om een groene Saiyan te maken met blauw haar.

DRAGON BALL XENOVERSE_20150312084131 DRAGON BALL XENOVERSE_20150312084420Combinatie_Characters

Let niet op de stats en outfit van character 2 en 5 aangezien deze al gebruikt zijn om mee te spelen.
Verder in het spel unlock je diverse outfits en accessoires om je vechter beter en persoonlijker te maken.
Je vechter is te levelen tot level 80 en met elke level omhoog krijg je 3 skill points die je naar eigen style kan indelen in Health, Max Ki, Max Stamina, Basic Attack, Strike Super en Ki Blast Supers. Kies ook hier zorgvuldig aangezien je deze niet 123 kan aanpassen tussendoor (het is wel mogelijk maar daar later meer over).

Let’s Fight!

Na het maken van je eigen vechter wordt je los gelaten in de wereld van Dragon Ball, je gaat de diverse tijdlijnen af om verschillende veranderingen tegen te gaan. Er worden 39 Time Patrol Quests op je los gelaten waar (afhankelijk van je speelstijl) genoeg uitdagende gevechten tussen zitten waardoor je wel eens vloekend op de bank zit omdat je hem WEER opnieuw moet spelen. Ik heb bijvoorbeeld het gevecht tegen Frieza wel tig keer opnieuw moeten doen omdat ik of de computer dood ging. Maar als Saiyan geef je natuurlijk niet op en ga je de uitdaging opnieuw en opnieuw aan!
Naast Time Patrol Quests speel je ook 55 Parallel Quests vrij naarmate je verder in het verhaal komt. Deze zijn wel grappig gedaan aangezien het verhaal dan beetje omgedraaid word. Je kan zomaar de ”partner in crime” zijn van Nappa of Frieza en vecht je tegen je favoriete helden.

DRAGON BALL XENOVERSE_20150312081620Het leuke aan de Parallel Quest is dat je deze ook co-op kan spelen met 2 andere spelers. Zo kan je samen de uitdaging aangaan om een zo hoog mogelijke score te krijgen of de extra aanvallen/outfits/items te unlocken. Alle extra’s hebben een random drop waardoor het kan voorkomen dat je partner de begeerde aanval bij de eerste keer ontvangt en jij en zomaar 20+ keer over kan doen voordat je deze heb. Ik heb zelf een missie 24 keer moeten doen om zo een aanval te unlocken. Ook kan je deze Parallel Quests met de 2 computer gestuurde vechters spelen, extra characters unlock je door verder in het spel te komen. Al hoe wel je soms dan net zo goed alleen kan vechten want de computer heeft soms geen zin lijkt wel, vliegen dan meer rond dan dat ze vechten. Dit lijkt wel een beetje afhankelijk te zijn van je level en de vechter die je kiest maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Verder vind ik het vechten goed in elkaar gezet, gevechten voelen snel aan en als je zelf niet snel genoeg ben krijg een paar harde klappen of een stevige Ki Blast in je maag.

DRAGON BALL XENOVERSE_20150312083939

Er zullen in totaal 47 characters te kiezen zijn bij de Parallel Quest maar er is al bekend gemaakt dat er 3 DLC pakketten gaan komen met (waarschijnlijk) ieder nieuwe characters en Quests. Deze DLC zullen €9,99 per stuk gaan kosten maar voor de mensen die al zeker weten dat ze het nemen is er een Season Pass voor €24,99.

Welcome to Toki Toki City.

Toki Toki City is het free roam gedeelte binnen Dragon Ball Xenoverse. Hier vind je diverse gebouwen waaronder:

  • Item Shop – Koop/verkoop hier items zoals Health Capsules en Z-Soul’s.
  • Mix Shop – Hier kan je diverse items met elkaar mengen om zo Health Capsules en speciale Z-Souls te creëren.
  • Accessoire Shop – Hier vind je accessoires om je character mee te personaliseren, deze items voegen verder niks toe aan de skills of stats.
  • Skill Shop – Naar mate je verder gaat in het spel unlock je in de shop diverse aanvallen die je zou kunnen kopen ipv. unlocken bij sommige missies. Dit geldt niet voor alle aanvallen, ga je voor 100%? Dann zal je toch alle quests moeten spelen tot je ze unlocked heb.
  • Clothes Shop – Per hoofdstuk die je vrij speelt in het spel komen er ook betere outfits vrij in de shop. Voor sommige outfits moet je pittig door sparen aangezien deze dan 100.000 Zeni per item zijn en je heb 5 verschillende kledingstukken er van om character mee aan te kleden. Ook zijn er outfits die ras afhankelijk zijn dus kijk goed voor het kopen.
  • Online/Offline Battle – Hier kan je 1 vs 1 gevechten kiezen tussen 2 spelers locaal of online.
  • Endless Battle – Hier heb je 2 vechters en 4 kijkers en de verliezer van de 1 vs 1 gevecht word gewisseld met een kijker om zo te kijken wie de ultieme winnaar word.
  • Online/Offline Parallel Quest – Speel Co-op met online spelers of met de computer de alternatieve verhaallijn.
  • Time Nest – Hier vind je Trunks met de Time Patrol Quests wat bij deze game het verhaallijn is.
  • Dragon Ball Shrine – Na het vinden van de 7 Dragon Balls kan je deze hier plaatsten om The Eternal Dragon Shenron op te roepen om daar een keuze te maken uit 10 wensen, hier krijg je bijvoorbeeld keus uit meer characters voor de Parallel Quest of het opnieuw indelen van je Skill Points als je later er achter komt deze niet goed te hebben ingedeeld. De rest moet je zelf maar even kijken want moet niet te veel vertellen natuurlijk.

Search for the Dragon Balls!

Dragon Balls worden random gedropt door Time Patrollers die in Parallel Quest tevoorschijn kunnen komen. Als voorbeeld neem ik nu even Parallel Quest #2, Na het verslaan van Yamcha, Tien en Krillen (volgorde zegt niks voor het behalen van de Dragon Balls) heb je kans dat in de opening van het gebouw een Time Patroller verschijnt waar je mee kan praten.

DRAGON BALL XENOVERSE_20150312082602 DRAGON BALL XENOVERSE_20150312082609

Op het moment dat je met ze praat krijg je te zien dat ze je willen uitdagen voor een gevecht, deze characters verschillen dan ook steeds van level waardoor het ene gevecht moeilijker kan zijn dan de ander. Na het verslaan van deze Time Patrollers krijg je in beeld te zien dat ze 2x een Material Item droppen of in sommige gevallen een Material Item en een Key Item. Op het moment dat je Key Item heb betekend dat in dit geval dat het een Dragon Ball is en dan moet je de quest wel voltooien om deze ”echt” te ontvangen. Zo niet dan begin je weer van voor af aan en moet je weer wachten tot hij gedropt word. Doe dit door de quests heen en verzamel zo de 7 Dragon Balls.

DRAGON BALL XENOVERSE_20150312082623 DRAGON BALL XENOVERSE_20150312083225 DRAGON BALL XENOVERSE_20150312083413

Learn from the best!

Door het spel heen verschijnen er Trainers in de stad waar je je als leerling kan aanmelden. Zo kan je bij Piccolo in leer om de Special Beam Canon te leren en bijvoorbeeld bij Krillen voor de Destructo Disc. Tijdens deze trainingen krijg je soort van mini opdrachten als versla je tegenstander, versla hem met een speciale aanval, verzamel een specifieke item. Tussen de trainingen door kan er wel wat tijd over heen gaan. Zo moet je gewoon verder blijven vechten in de Parallel Quest en Time Patrol Quest om aan te tonen dat je goed genoeg bent voor de volgende training. Dus even alleen trainingen gaan doen zit er niet in, zo hou je jezelf wel bezig! Tip is dat je altijd moet zorgen dat je een trainer heb en na elke missie voor de zekerheid maar even met ze praten voor het geval dat ze wel verder gaan.

DRAGON BALL XENOVERSE_20150312085330

Er zijn in totaal 14 verschillende trainers en zoals je ziet heb ik ze nog niet allemaal gesproken, sommige trainers komen pas tevoorschijn als je een ander compleet heb.

Super Saiyan?! (kleine Spoiler)

Zoals vele andere denk ik ben ik begonnen met een Saiyan ras om zo snel mogelijk de optie tot Super Saiyan te unlocken. Bij het uitleg van deze skill staat dat je er een stuk sterker van word maar dan vind ik eigenlijk wel mee vallen. Super Saiyan 2 kan ook unlocked worden voor je eigen vechter en daar staat bij dat het weer een stap verder gaan in kracht maar deze vond ik wel tegen vallen. Enige voordeel die ik zie in Super Saiyan is dat je tijdens deze transformatie Ki Blast Supers kan gebruiken zonder dat het extra Ki gebruikt. De Super Saiyan skill gebruikt al Ki en je blijft Super Saiyan tot je Ki op is. Krijg je tussendoor de optie om je Ki weer bij te laden dan blijf je gewoon Super Saiyan en kan je gewoon Ki Blast Supers blijven gebruiken. Ik gebruik zelf nu Super Saiyan 1 aangezien Super Saiyan 2 veel meer Ki opslurpt en ik daar niet de extra power van terug zie zeg maar. Voor de mensen die deze vecht style willen gebruiken raadt ik aan voldoende Skill Points in je Max Ki te stoppen, kan vrij irritant zijn als je Ki steeds snel op is. Saiyan is het enige ras die echt een transformatie kunnen doen, de overige rassen zou je bijvoorbeeld de Kaio-Ken techniek leren om zo een tijdelijk boost in stats te creëren. Hieronder zal je zien hoe een Super Saiyan in de game er uit ziet en hoe hij een power-up doet.

DRAGON BALL XENOVERSE_20150312082341 DRAGON BALL XENOVERSE_20150312082351

Leuke optie in deze game is dat je niet alleen maar ras specifieke aanvallen heb. Sommige kan je alleen gebruiken als je de juiste ras heb maar veel aanvallen niet. Zo heb ik me Saiyan uitgerust met een aanval van Goku (Kamehameha uiteraard), Cell (Perfect Shot) en Frieza (Death Ball). Maar ja kan natuurlijk helemaal zelf kiezen waarmee je je vechter wilt uitrusten. (hieronder zie je 2x Death Ball en een power-up van een Kamehameha)

DRAGON BALL XENOVERSE_20150312082457 DRAGON BALL XENOVERSE_20150312082451 DRAGON BALL XENOVERSE_20150312083034

Conclusie

Ik heb diverse mensen om mij heen al verteld dat ik persoonlijk de game het geld waard vind. De hoeveelheid uren die er in gaan als je de game helemaal 100% wilt doen is meer dan dat je in gemiddelde andere games ziet. Ik heb hem zelf nog niet 100% maar ben wel nog getriggerd genoeg om door te gaan. Ik heb er al best wat uren in zitten en ben nog maar op 56%. Meeste tijd gaat in het unlocken van alle aanvallen, items en trainers dus daar ben ik nog wel zoet mee. Speel je deze game op de PS4 en zoek je nog iemand om mee de Parallel Quest te doen? Dan mag je me evt. toevoegen op PSN @GcpSnowman.

Game gespeeld op PS4

+ Veel uren speeltijd.
+ Leuke twist aan het verhaal.
+ Voldoende aanpassingsmogelijkheden voor je characters.
-Computer niet altijd zo effectief als je zelf wilt.
-Server connectie (nog) niet altijd zo goed als dat we willen zien.
-Geen Remote Play/Share Play. (Remote Play kan ik nog begrijpen aangezien je veel R2/L2 en R3/L3 knoppen gebruik en die niet altijd zo fijn zijn op de PS Vita en snelle gevechten, maar voor de mensen met een Sony Z3 bijvoorbeeld icm. een PlayStation Controller had dit zonder problemen gebruikt kunnen worden.)

Dragon Ball Xenoverse is verkrijgbaar voor oa. PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One en Pc.

Hou je niet zo van spoilers? Dan raadt ik aan niet naar de trailer te kijken aangezien deze best uitgebreid is.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=bCaWRfo1_rg&w=854&h=510]

Vorig artikelSony sluit in september PlayStation Mobile
Volgend artikelSony bevestigt Suspend/Resume-functie voor PS4 en veel meer