donderdag 28 maart 2024
HomeGadgetsSollicitatiegesprek? Deze 5 adviezen moet je zeker lezen

Sollicitatiegesprek? Deze 5 adviezen moet je zeker lezen

Solliciteren is voor niemand een hobby. Niemand die wij kennen, in elk geval. Een sollicitatie zonder goede afloop geeft je zelfvertrouwen een knauw. Als jij precies wist hoe je een sollicitatiegesprek aanpakt, was je nu dit artikel niet aan het lezen. Dus: hoe zorg je ervoor dat je optimaal voor de dag komt, op het moment van de waarheid? We geven je 5 ultieme sollicitatiegesprek-tips.

1. Oefenen helpt écht

Bij sollicitatiegesprekken baart oefening kunst – zoals dat met alles in het leven het geval is. Het oefenen begint bij het op een rijtje zetten van de vragen die je verwacht – schrijf deze op. Welke antwoorden wil je geven op die vragen? Noteer ze.

Het is onmogelijk – en werkt contraproductief – om volledig uitgeschreven antwoorden uit je hoofd te leren. Dus werk met een ruwe opzet van de antwoorden die je wilt geven.

sollicitatiegesprek oefenen

Kritisch naar jezelf kijken

Neem de tijd om je te oefenen hoe je jezelf presenteert. Hoe zie je eruit en hoe klink je? Je komt daar het snelst achter wanneer je jezelf een paar keer voor de spiegel interviewt. Werk met de vragen en antwoorden die je hebt opgeschreven en kijk kritisch naar jezelf.

Wat zou je moeten uitstralen? De volgende dingen helpen zéker:

  • Professionaliteit
  • Betrouwbaarheid
  • Vriendelijkheid

Oefen net zo lang tot je voor je gevoel deze dingen uitstraalt. Daarnaast kun je tijdens het oefenen proberen een bepaalde structuur aan te brengen in je antwoorden. Dit kan je tijdens het gesprek houvast bieden. Probeer in je antwoorden bijvoorbeeld heel duidelijk een begin, midden en eind aan te brengen. Het eind vormt hierbij een soort samenvatting van het begin- en middendeel.

Staar je hier niet blind op, maar probeer het gewoon een keer.

Hoe kom je over?

Tijdens het oefenen is het slim om op je houding en handgebaren te letten. Daarnaast is je stem belangrijk. Test je stemgebruik door je antwoorden op te nemen – dat kan tegenwoordig met iedere mobiele telefoon. Ga bij het afluisteren bij jezelf na hoe de volgende aspecten van je stem zijn:

  • Toon
  • Volume
  • Zuiverheid

De toonhoogte van je stem blijft een tricky aspect. Door zenuwen kun je bijvoorbeeld onbewust je antwoorden een vragende toon geven. Met andere woorden, zenuwen beïnvloeden je stemgeluid. Je hiervan bewust zijn tijdens het sollicitatiegesprek kan je enorm helpen om je stem te controleren.

sollicitatiegesprek oefenen

2. Zonder voorbereiding krijg je geen baan

Vraag 100 werkgevers wat hen het meest teleurstelt bij sollicitanten, en ze zullen in koor zeggen: ‘Een gebrek aan kennis over ons bedrijf’.

Een gebrek aan kennis wordt vaak geïnterpreteerd als een gebrek aan interesse.

Onderzoek

Wanneer je een hbo- of wo-diploma hebt, bezit je bepaalde onderzoeksvaardigheden. Gebruik die skills tijdens het voorbereiden van je sollicitatiegesprek. Vergeet ook niet sociale netwerken en social media te bestuderen.

“Een sollicitatiegesprek is geen quiz waarbij het opnoemen van feiten je de hoofdprijs oplevert.”

Je wilt in ieder geval de volgende zaken weten over het bedrijf waar je een sollicitatiegesprek hebt:

  • Hoe heeft de organisatie zich de afgelopen jaren ontwikkeld?
  • Hoe hebben de producten en diensten van het bedrijf de markt veranderd?
  • Wie zijn de directe concurrenten?
  • Hoe zijn de bedrijfscultuur en de sfeer?
  • Wat zou de toekomst kunnen brengen voor het bedrijf?

Overtuig een werkgever

Tijdens het sollicitatiegesprek wil je deze informatie slim gebruiken. Een gesprek is geen quiz waarbij het opnoemen van feiten je de hoofdprijs oplevert. Het gaat er meer om dat je laat zien dat je snapt waar het om gaat. Je interviewer moet het gevoel hebben dat jij begrijpt wat belangrijk is als werknemer.

sollicitatiegesprek oefenen

3. De eerste indruk is ontzettend belangrijk

Als je gedurende de eerste paar minuten van je kennismaking met de interviewer de volgende dingen doet, sta je gelijk al met 1-0 achter:

  • Een slappe hand geven
  • Geen of te weinig oogcontact maken
  • Een lichaamshouding aannemen die passiviteit uitstraalt
  • Niet vrolijk en opgewekt overkomen

Waarom maakt dit zo’n verschil?

De interviewer zal zichzelf tijdens de rest van het gesprek proberen te overtuigen van zijn eerste oordeel. Psycholoog Robert Rosenthal concludeerde decennia geleden na wetenschappelijk onderzoek al dat de eerste indruk een self-fulfilling prophecy is.

Sneller je nieuwe baan vinden? Upload vandaag nog je cv!

4. Zorg dat je vragen over je vaardigheden kunt beantwoorden

Iedere werkgever heeft voor een vacature iemand nodig met een aantal specifieke vaardigheden. Het is daarom onvermijdelijk dat naar die vaardigheden zal worden gevraagd tijdens het sollicitatiegesprek. De interviewer zal voorbeelden willen horen van hoe jij je vaardigheden toepast.

Je kunt het beste een situatie beschrijven waarin jij een bepaalde vaardigheid hebt gebruikt. Wat voor vaardigheden dit kunnen zijn? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Samenwerken
  • Communiceren
  • Het oplossen van problemen
  • Timemanagement

Ook zonder werkervaring

Wanneer je weinig relevante werkervaring hebt en toch op gesprek bent, zal de interviewer zich hiervan bewust zijn. De interviewer zal, wanneer hij vraagt naar één van je competenties, blij zijn wanneer je een situatie kunt aanhalen waarin je de gevraagde vaardigheid wist te demonstreren.

Je kunt voorbeelden noemen van situaties die je als student, parttimer of vrijwilliger hebt meegemaakt. Denk daarnaast aan voorbeelden die je kunt halen uit één van je hobby’s of interesses, of uit andere nevenactiviteiten.

sollicitatiegesprek oefenen

Concreet voorbeeld

Denk goed na of er bepaalde vaardigheden, die specifiek gevraagd worden in de vacaturetekst, terugkomen in de dingen die je hebt gedaan in je leven. Een goed antwoord bevat in ieder geval een concreet voorbeeld waarmee de nadruk wordt gelegd op jouw rol en de door jou ondernomen acties.

Zoek via Google als extra hulpmiddel maar eens naar de STARR-methodiek. STARR staat voor:

  • Situation
  • Task
  • Action
  • Result
  • Reflection

Je kunt je antwoorden over je competenties geven volgens deze methode. Je beschrijft dan in je antwoord kort de situatie. Vervolgens beschrijf je wat je taken en doelen waren. Uiteindelijk leg je meer in detail je rol en input uit en vertel je wat het resultaat hiervan was.

5. Uitnodiging voor sollicitatiegesprek betekent interesse

Als afsluiter kun je, met het oog op zenuwen en spanning voor een sollicitatiegesprek, jezelf geruststellen: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek is het bewijs dat een werkgever op z’n minst al een beetje overtuigd is dat jij geschikt bent voor het beoogde werk.

Met andere woorden: men schat in dat jij goed in het bedrijf zult passen. Je hoeft dit alleen nog maar te bevestigen.

“Uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek is het bewijs dat een werkgever op z’n minst al een beetje overtuigd is dat jij geschikt bent voor het beoogde werk.”

Met behulp van bovenstaande tips moet je een heel eind kunnen komen met jouw sollicitatiegesprek.

Nog geen sollicitatiegesprek in de planning?

Al deze adviezen zijn leuk en aardig, maar het kan zijn dat je nog niet bent uitgenodigd voor een gesprek. Misschien komt dit omdat je nog niet actief aan het zoeken bent. Je hebt bijvoorbeeld een baan en bent toe aan een nieuwe uitdaging – maar echt tijd om actief te zoeken heb je simpelweg niet. Wellicht onderneem je ook wel pogingen, maar stokt je zoektocht telkens weer omdat je niet weet waar je deze precies moet beginnen.

Heb je het gevoel dat jouw zoektocht een boost nodig heeft? Laat je cv bij ons achter, en wie weet haal je binnenkort zomaar die baan binnen.

SourceBonque
Dit vind je misschien ook leuk

Het laatste technieuws