HomeGadgetsBetaalbare VR voor scholen

Betaalbare VR voor scholen

Virtual Reality is helemaal hot, ook in de klas wordt steeds vaker gebruik gemaakt van VR applicaties. Je kunt de leerlingen een reis door het heelal laten maken, het menselijke lichaam ontleden en er zelfs empathie mee vergroten. Allemaal leuk en aardig, maar het is vaak een dure grap die voor veel opleidingen te kostbaar is. Gelukkig kan het ook goedkoper, bijvoorbeeld door een VR headset voor een dagje in te huren, in plaats van duizenden euro’s te investeren in technologie die al snel verouderd raakt. Er zijn ook andere mogelijkheden om betaalbare VR voor scholen binnen bereik te brengen. Hier zijn een aantal praktische en betaalbare tips voor gebruik in het onderwijs. Scholen in Nederland en België kiezen daarom ook weleens voor de huur van Gear VR.

VR Educatie en sponsoring

VR Educatie en sponsoring

Het grote probleem van VR op scholen is het grote aantal leerlingen per klas. Je hebt veel VR headsets nodig. Je kunt dit laten sponsoren, met name technologie bedrijven investeren in dit soort samenwerking met opleidingen. Met name in het basisonderwijs moet je hier op de juiste wijze mee omgaan, een vrolijke McDonald’s VR Viewer is wellicht niet het beste signaal tijdens het “smakelijk eten, hap hap hap” liedje in de klas…

Hardware

Met deze hardware kun je relatief goedkoop aan de slag met Virtual Reality in het klaslokaal.

Google Cardboard

Uitgevonden door Google maar wereldwijd gekopieerd, dit vouwbare stukje karton met plastic lenzen is niet meer dan een universele smartphone houder, met of zonder promotionele opdruk. Je kunt je eigen smartphone gebruiken of ouders betrekken bij een klassikale les. Er zijn ook budget smartphones die behoorlijk goed VR applicaties kunnen weergeven.

Smartphone Houder

Dit is technisch niet veel anders dan de Cardboard houder maar dan gemaakt van wat betere materialen. ViewMaster, van de bekende 3D fotokaarten, heeft bijvoorbeeld een leuk model op de markt gebracht voor enkele tientjes. Ook hier heb je een smartphone voor nodig.

Gear VR

Dit is een wat luxer model die alleen werkt met de dure lijn Samsung Galaxy smartphones. Het is behoorlijk stevige houder met optionele handcontroller. In combinatie met de vele apps is dit een goede keuze, maar een compleet set is wel een stuk duurder dan de Cardboard oplossing.

Software

De hardware heeft geen betekenis zonder de juiste apps. Gelukkig is er volop keuze in educatieve apps, je hoeft er ook niet veel geld aan te spenderen. Zeker niet voor deze apps.

Google Expeditions

Ga op ontdekkingsreis met deze gratis app van Google. Het leuke van deze software is de optie om meerdere VR headsets te bedienen vanaf een tablet die de leraar vasthoudt. Je hebt dus wel voor elke leerling in de virtuele klas een smartphone houder en smartphone nodig met daarop de gratis app en een wifi verbinding. Er zijn al een aantal (Engelstalige) lessen beschikbaar op basis van panoramafotografie met interactieve elementen.
YouTube: Steeds meer grote organisaties maken prachtige 360 graden video documentaires zoals de BBC, de New York Times en Discovery Channel. De YouTube app is gratis en de VR video’s ook. De gebruiker kan vrij rondkijken in een 360 graden film, vaak ook in 3D. Het brengt de hele wereld naar het klaslokaal.

Cardboard Apps

Wanneer je kiest voor een smartphone met houder kun je in de Play Store en App Store veel Virtual Reality apps vinden. Sommige tegen betaling maar ook vaak gratis. De kwaliteit varieert van heel professioneel naar amateuristisch, probeer de apps eerst zelf uit en lees ook de recensies voor je ze download. Android toestellen bieden de grootste keuze op dit moment.

Slim omgaan met je budget

Je hoeft uiteraard niet meteen dertig VR headsets aan te schaffen voor elk kind in de klas, je kunt ook in kleinere groepjes werken. Als het mogelijk is kun je ouders erbij betrekken die de kinderen begeleiden en even hun toestel ter beschikking stellen. Hoewel het veiliger is om één of enkele toestellen aan te schaffen zodat er geen problemen met de verzekering ontstaan, en je ruzie krijgt met ouders die met een kapot toestel naar huis gaan. Niet elke leerling hoeft een VR headset te dragen, je kunt ook kinderen laten begeleiden of notities laten maken.

Korte speeltijd

Een reden waarom je niet voor elke leerling een VR headset nodig hebt is de beperkte speeltijd. Het wordt afgeraden om voor lange tijd een kind naar Virtual Reality te laten staren in verband met de ontwikkeling van de ogen. Zo kun je dus een les maken waarbij het gebruik in sessies wordt opgedeeld. Kinderen leren zo ook beter met elkaar samenwerken. Kies voor VR headsets zonder hoofdband waarmee het kind direct weg kan kijken wanneer de ogen vermoeid raken, of wanneer het kind uit balans raakt. Laat een ander kind de “chaperonne” zijn die de VR leerling kan begeleiden.

VR op school hoeft geen duizenden euro’s te kosten, er zijn volop manieren om Virtual Reality goedkoop naar de klas te brengen.

Mobiele versie afsluiten