zaterdag 20 april 2024
HomeSmartphoneDe legendarische Nokia 3310 is terug van weggeweest

De legendarische Nokia 3310 is terug van weggeweest

De duur van de batterij was oneindig, de telefoon deed het altijd! En dan had ‘ie met Snake II het leukste spelletje ooit. We hebben het hier natuurlijk over de legendarische Nokia 3310. Er zijn maar liefst 126 miljoen exemplaren verkocht van deze telefoon. Dat worden er binnenkort meer, want vanaf 5 juni is de nieuwe versie van de Nokia 3310 te koop. Nokia is weer terug van weggeweest!

Nokia 3310

Nokia 3310

Nokia, pionier van mobiele telefoons

Nokia is een belangrijke grondlegger van de mobiele telefonie. Het Finse bedrijf legde in de jaren ’80 mobiele netwerken aan en startte met de verkoop van mobiele telefoons. Mobiele telefoon werden in de jaren negentig steeds betaalbaarder waardoor het makkelijker werd om een telefoon te kopen. Hierdoor verkocht Nokia vanaf 1998 de meeste mobiele telefoons. Tot 2012, toen de wereldwijde vraag naar smartphones steeds mee toenam.

Deze vraag kon Nokia helaas niet beantwoorden. Ze probeerden het tij nog te keren via een samenwerking met Microsoft en Windows Phone. Maar dat lukte niet. De Windows Phone legde het af tegen de iOS en Android, dat steeds populairder werd. Nokia was toen genoodzaakt om zijn afdeling voor mobiele telefoons te verkopen aan Microsoft.

Einde Nokia? Echt niet!

Door de verkoop van de mobiele afdeling aan Microsoft was er een einde gekomen aan het Nokia-tijdperk. De mobiele afdeling ging door als Microsoft Mobile. Iedereen dacht dat we Nokia nooit meer terug zouden zien. Alle kennis en de werknemers van de mobiele telefoon-afdeling waren immers door Microsoft overgenomen.

Dit was echter niet het geval: na de overname werden de verkoopcijfers van Microsoft Mobile niet beter. De fabrikant moest daarom saneren. Veel Finse medewerkers kwamen hierdoor op straat te staan. Maar die wilden niet stoppen met het maken van smartphones! Daarom richtten ze vorig jaar hun eigen bedrijf op: HMD. Dit bedrijf heeft inmiddels het wereldwijde alleenrecht om tot 2024 smartphones en tablets met de naam Nokia op de markt te brengen.

De ambitieuze plannen van HMD

De Nokia-naam is dus terug in smartphoneland. Strikt genomen is het niet Nokia zelf die de telefoons maakt. Al worden de telefoons wél gemaakt door dezelfde mensen die vroeger ook Nokia’s maakten.

HMD heeft grootste plannen voor Nokia-smartphones. Zo brengt het dit jaar in elk prijssegment (low-end, midrange en high-end) een Android-smartphone uit. De eerste nieuwe Nokia, de Nokia 6, was in China al snel uitverkocht. Dit is het topmodel van de nieuwe generatie Nokia’s. De Nokia 6 is één van de drie Nokia-smartphones die deze zomer ook in Nederland in de verkoop gaan. Daarnaast brengt het de Nokia 3 en Nokia 5 uit. Deze telefoons zitten in een lagere prijsklasse en hebben voor budgettelefoons goede hardware.

Nokia’s publiekstrekker: de Nokia 3310

Voordat Nokia de 3, 5 en 6 in de verkoop doet, brengt het een nieuwe versie van een oude bekende uit. Vanaf 5 juni is namelijk de nieuwe Nokia 3310 in Nederland te koop. Deze mobiele telefoon is een zogenaamde ‘dumbphone’. Oftewel: een klassieke mobiele telefoon zonder slim besturingssysteem zoals Android. Je kunt ermee bellen, sms’en en misschien een simpele vorm van mobiel internet op gebruiken. Meer niet.

Net als de vorige 3310, heeft de Nokia 3310 een ijzersterke batterijduur. In de stand-bystand hoeft de telefoon een maand niet opgeladen te worden. Bij intensief gebruik zou de batterij minimaal 55 uur op een lading mee moeten gaan. Véél meer dan de meeste smartphones!

Maar wat zijn de kosten? HMD geeft de nieuwe Nokia 3310 een prijs mee van 59 euro. Een prima bedrag voor als je een telefoon nodig hebt bij je Sim Only abonnement. De fabrikant mikt met de telefoon op mensen die een tweede mobiele telefoon willen hebben. Handig voor als je bijvoorbeeld naar een festival gaat. Je dure smartphone blijft ‘veilig’ thuis en kan zo niet stuk gaan. Een onverwoestbare Nokia 3310 komt dan goed van pas.

Dit vind je misschien ook leuk

Het laatste technieuws